Pazar Postası Hobileri için emekli oldu
Paylaş
Hobileri için emekli oldu

Prof.Dr. Mehmet Ömür Paris’te 10. fotoğraf sergisini açıyor

Türkiye’nin önde gelen kulak-burun-boğaz doktorlarından Prof. Dr. Mehmet Ömür 65 yaşında. Hobilerine vakit ayırabilmek için emekli olduğunu söyleyen ünlü doktor 10 Kasım’da Paris’te ‘Magiphone-Soyutlar’ adlı bir sergi açıyor. Sergi; Prof. Dr Mehmet Ömür’ün iPhone ile çektiği ve sanat eserine dönüştürdüğü fotoğraflardan oluşuyor...

RÖPORTAJ: Seral Cumalı

■ Bu Paris’te kaçıncı serginiz?
10’uncu. Hem Fransa hem de Türkiye’de 20’den fazla sergim oldu.

■ Bu serginin özelliği ne?
Sergi, 10-14 Kasım arasında Paris’in en önemli galerilerinin bulunduğu Rue de Seine’de; La Petit Galerie’de. O tarihte her yıl Grand Palais’de ‘Paris Photo’ festivali yapılır. Bu festivale dünyanın en önemli fotoğraf galerileri gelir. La Petite Galerie’nin sahibesi Jacqueline Üstünel her yıl bu tarihte bir fotoğraf sanatçısına sergi açtırır galerisinde. Bu yıl benim sergim var. Benim için çok büyük bir şans ve onur.

■ Sergideki fotoğrafların özelliği ne?
iPhone ile çekilmiş soyut fotoğraflar. Bu fotoğraflara bakan ne görürse fotoğraftaki odur. Ben ağlayan bir insan görürüm, siz bir kuşun gagasını görürsünüz.

■ Fotoğraflara bakınca daha çok resim görüyoruz...
Evet resim zannediliyor. Oysa bunlar fotoğraftan yola çıkılarak, tamamı iPhone üzerindeki aplikasyonlarla oluşturulmuş soyut resimler. Buna dijital sanat eseri diyebilirsiniz.



■ Sizi çeken ne oldu bu sanata?
Fotoğrafı cep telefonuyla çekiyorsunuz, cep telefonuyla işliyorsunuz. Birkaç dakika sonra da istediğiniz yerlere, sosyal medyaya koyuyorsunuz. Bunu birkaç dakika içinde yapabiliyorsunuz. Çok çabuk sonuç alıyorsunuz. Serginin adının ‘Magiphone’ olması da bu yüzden. ‘Magic’ (sihirli) ve ‘iPhone’.

■ Sizi heyecanlandıran dijital teknolojinin mucizeleri mi?
Aynen öyle! Fotoğrafı kullanarak sanata nasıl geçiş yaparım; onun peşindeyim. Fotoğraf sanatının sınırlarını kimse çizemez. Ben bu sınırları zorluyorum. Önemli olan fotoğrafçının gözü ve beyni.

■ Siz o halde telefonu konuşmak için değil, fotoğraf sanatı için kullanıyorsunuz!
Evet. Ara sıra da konuşuyorum! Hem cep telefonuyla sanat eserleri üretiyorum hem de bu işin eğitimini veriyorum.

■ Nerede?
Gümüşsuyu’nda Artloft Fototrek’te ve Nişantaşı’nda Mim 85’te.

■ Bu çalışma dünyada da yaygın değil mi?
Dünyanın her yerinde iPhone’la sanat eseri üreten gruplar var. Ortak bir platformla birbirleriyle iletişim halindeler. Birbirlerini eleştiriyorlar, yarışmalar düzenleniyor...

■ Ödülleriniz de var.
İki sene üst üste Amerika’da İndianapolis’te iki ödül kazandım. Biri birincilik, diğeri ikincilik. ‘Yeni hayatıma 15 yıldan beri hazırlanıyorum’

■ Fotoğraf kaç yıllık bir sevda?
Çocukken başladı. Mesleğim nedeniyle 25 yıl ara verdim. 50 yaşında “Hiçbir şey için geç değil” diyerek tekrar fotoğraf makinasını elime aldım. Dijital fotoğraf makinaları çıkmıştı. Ben de 15 senedir dijital fotoğraf çekiyorum. 1 yıl doktorluğa ara verdim, Paris’te fotoğraf okudum. Sabah 9 akşam 6 her gün eğitim aldım...



■ Kaç yıllık doktorluktan sonra emekli oldunuz?
Tıbbiyeden mezun olmamın bu sene 40’ıncı, uzmanlığımın da 35’inci senesi. 65 yaşıma girdim ve “Artık emekli olma zamanı geldi” dedim. Şu sıralar yaptığım birkaç hasta muayenesinden sonra doktorluğu da tamamen bırakacağım. Maçlarda uzatmalar oynanır ya; onları oynuyorum.

■ Hayatınız bundan sonra Fransa’da mı devam edecek?
Şimdilik 1 ay Paris’te, 1 hafta İstanbul’da devam ediyorum.

■ Oradaki hayatınız nasıl?
Orada, okul yıllarında rehberlik yaparken edindiğim çok iyi bir çevrem var. Sanatsal faaliyetlerde bulunuyorum, üretim yapıyorum, sergi geziyorum, sergi yapıyorum. Çok üretici bir atmosfer var orada. Beni çok besleyen, mutlu eden bir şehir..

■ Hobileriniz olmasaydı emekli olur muydunuz?
Yoksa doktor olarak çalışmaya devam eder miydiniz? Doğru; emekli olmazdım! Ben aslında 15 senedir emeklilik hayatımı hazırlıyorum. Bu bilinçli bir hazırlıktı. Emeklilik zamanım geldiğinde hayatımı renklendirecek bir hobi zinciri içinde olmayı arzu ettim. O nedenle gastronomi, fotoğraf gibi hobilerimi geliştirip profesyonel seviyeye getirdim.

■ 35 senelik doktorluktan sonra sanatçı kimliğine bürünmek kolay oldu mu?
Hiç kolay bir şey değil. Tabii bunu bana kolaylaştıran Fransa’da yaşıyor olmak. Çok sanatsal bir ortam var...

■ Fotoğraf, gastronomi, kitap, hatta şiir kitabı... Yeni hobiler olacak mı?
Kesinlikle. Resme yavaş yavaş kayıyorum. Elime fırça aldım. Desen çizmeden iPhone’da yarattığım eserlerime boya süreyim dedim. Onun sonucunu da göreceğiz...

Haberin Devamı