Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hidrosel ihmale gelmez
HABERİ PAYLAŞ

Hidrosel ihmale gelmez

Testisi çevreleyen zarlar arasındaki sıvının artmasına hidrosel denir. Ameliyatlar, iltihap, çarpma sonucunda oluşan bu hastalık asla ihmal edilmemeli hemen uzmana başvurulmalı. Çünkü ağrı yapabileceği gibi kısırlığa da neden olabilir

[[HAFTAYA]]

SORU: Hidrosel geçer mi?

23 yaşındayım, askerlik yapıyorum. Doktor hidroselim olduğunu söyledi. Hidrosel nedir ve hidrosel geçici mi? İleride kısırlık yaratır mı? Ameliyatla eski halime geri döner miyim? Bir de bu hastalık bulaşabilir mi? İlişkide sorun olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Testisi çevreleyen zarlar arasında normalde birkaç cc olan sıvının artmasına hidrosel adı verilir. Bu sıvı sadece az bir miktar artabileceği gibi zaman içinde yüzlerce cc’ye çıkarak önemli bir sorun haline de gelebilir. Testislerde iltihap, çarpma gibi etkenler, varikosel veya fıtık ameliyatlarında lenf kanallarını bağlanması gibi komplikasyonlar ile hidrosel oluşabilir. Zarlardan salgılanan ve emilen sızı dengesinin kalıcı olarak bozulması ile yaşlılıkta veya çocuklukta da hidrosel görülebilir. Testis kanserleri de ilk belirti olarak hidrosel ile ortaya çıkabileceğinden mutlaka üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Hidrosel, estetik bozukluk, ağrı yapabileceği gibi testis ısısının arttırarak kısırlık nedeni olabilir. Testisin damarlarına baskı yaparak kanlanmasını engelleyebilir, bu durumda organ küçülerek görevlerini yapamaz hale gelir. Tedavisi cerrahidir.

SORU: Sertleşmeden boşalıyorum, neden?

29 yaşındayım. Mastürbasyon yaptığım zamanlar penisim sertleşiyor ama karşı cinsle ilişkiye girince penisim sertleşmeden boşalıyorum.

CEVAP

Cinsel ilişki sırasında tam sertliğe ulaşmadan boşalmanız öncelikle bir sertleşme sorunu olarak ele alınmalı ve gerekli tetkikler yapılmalıdır. Bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm. Günümüzde erkek cinsel fonksiyonları ile ilgili mekanizmalar çok daha iyi bilindiğinden bu gibi sorunların tamamına yakınını çözebilmekteyiz.

SORU: Prostat kanseri olabilir miyim?

Ailemizdeki erkeklerin çoğunda belli yaştan sonra prostat kanseri çıktı. Prostat kanseri ırsı midir? Ben 56 yaşındayım. Bizim yaşımızda olanların prostat büyümesi ve kanserine karşı ne gibi önlemler almamız gerekir?

Haberin Devamı

CEVAP

Maalesef prostat kanserinde ailevi olarak risk artışı mevcut. 40-45 yaşından sonra ürolog kontrolü altında olmanızı öneririm. Yani düzenli olarak her 6 ayda bir muayene ve PSA’larınızı yaptırmanızı önemle tavsiye ederim.

SORU: Heyecandan mı?

20 yaşındayım. İlk kez cinsel ilişkiye girmek istedim, başarılı olamadım. Heyecandan mı yoksa sorunum mu var, çözemedim. İkinci kez denediğimde de olmadı. Bir hastalığım mı var?

CEVAP

Hiçbir sorunun olduğunu sanmıyorum. İlk seferde heyecanlanman ve başarısız olman çok normal bir durum. Acele etme, kendine güven ve daha müsait koşullarda başarılı olacağından endişe duyma.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder