Hakan Çelik Hesapsızlığın bedeli
HABERİ PAYLAŞ

Hesapsızlığın bedeli

Haberin Devamı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (İKBY) bütün uyarılara rağmen bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmesiyle Pandora’nın Kutusu da açılmış oldu.

Referandumu tehlikesiz ve hatta doğal görenler “Aman efendim bu kadar büyütecek ne var?” gibi yaklaşım içindeler ancak mesele bu kadar basit değil.

Ortadoğu zaten onlarca yıldır alev alev yanıyor. Herkes birbirine düşman olmuş, her yerde çatışma, kan ve gözyaşı var. Türkler, Kürtler, Araplar, Sünniler, Şiiler arasında derin bir güvensizlik, anlayışsızlık ve birbirlerine yönelik kuşkulu bakış var.

Bölgenin yeni bir gerginliği kaldıracak durumu yok. Kürt yönetimi bütün bu gerçekleri görüyor olmasına rağmen kumar oynamayı göze alarak bağımsızlık referandumuna gitti.

İsrail bu girişimi açıktan destekleyen tek ülke. ABD ve Avrupa ülkeleri referandumun düzenlenmesini doğru bulmadıklarını ilan edip, ertelenmesini talep ettiler. Kürt yönetiminin bu adımı bölgedeki istikrarsızlık ve kaosu daha da derinleştirecek nitelikte.

Temel mesele şu, Irak, Suriye, İran ve Türkiye, topraklarının parçalanıp bir Kürt devletinin kurulabilecek olmasından endişe ediyor.

Aslında bu ülkelerin tamamında Kürt realitesi tanınıyor. Her ülke kendi anayasası ve yasaları çerçevesinde haklar ve özgürlükleri tanımlıyor.

Türkiye de son olarak çözüm süreciyle Kürtlere demokratik haklarını genişletmişti. Daha fazla hak arama ve demokrasi taleplerine kimsenin itirazı yok, sorun silahlı mücadelede.

Bölücü terör örgütü PKK’nın yıllardır düzenlediği saldırılarda sadece Türkiye’de binlerce kişi hayatını kaybetti.



Dünyanın neresinde olursa olsun her devlet topraklarını ve vatandaşlarını korumakla yükümlüdür.

Kürt yönetiminin bu hamlesini büyük risk olarak gören komşuları farklı tepkiler verecektir. Tahran ve Bağdat’ın, Irak’ın kuzeyine askeri müdahale ihtimali daha yüksek.

Ben Türkiye’nin şu aşamada gerekirse en fazla bir iki noktasal operasyonla sınırlı bir eyleme girebileceğini düşünüyorum, kapsamlı bir ordu hareketi beklemiyorum.

Ancak Ankara ekonomik ve siyasi alanda can acıtıcı tedbirler alacaktır, nitekim dün bunun ilk işaretleri geldi.

Bölgesel Kürt Yönetimi’nin lideri Barzani cephesine gelince, bölgenin içinde bulunduğu kaotik ve zayıf pozisyonu düşünerek bağımsızlık hamlesini gerçekleştirdi. Bir daha böyle bir fırsat bulamayacağını düşündü ve tarihe geçmek istedi.

Bundan sonraki olası gelişmeleri fazla hesaba katmadı. İşte asıl mesele de bu. Kürt yönetiminin hesapsızlığının bedelini bölgede yaşayan bütün insanlar ödeyecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder