Mehmet Coşkundeniz Hesabı kim ödemeli?
HABERİ PAYLAŞ

Hesabı kim ödemeli?

Haberin Devamı

Burcu Esmersoy, yeni kurduğu Youtube kanalında kadınlara kendi aklınca günlük hayat hakkında bir takım tavsiyeler vermeye başlamış. Verdiği bir tavsiye de, “Erkek arkadaşınızla birliktesiniz, cüzdana ihtiyacınız olmayabilir. Ama ne olur ne olmaz diye, ki ben ne olur ne olmazcıyım, mutlaka yanıma para almaya çalışıyorum ya da bir kart” şeklinde.

Bu sözler büyük tartışma yarattı. “Bu tür buluşmalarda hesabı kim ödemeli?” sorusuyla ilgili sosyal medyada binlerce mesaj yayınlandı.Peki, gerçekten bir kadının bir erkekle buluşmaya giderken yanında para taşımasına gerek yok mu? “Hesabı erkek öder” yargısı bir görgü kuralı mı?

1 - Davet erkekten gelmişse, hesabı erkek ödemeli. Fakat bunun garantisi yok. Yani kendi garantiniz yine kendiniz olmalısınız. Evet hanımlar, çantanızda mutlaka para ya da bir kredi kartı olmalı.

2 - Burcu Esmersoy’un, “Erkek arkadaşınızla birlikteyken cüzdana ihtiyacınız olmayabilir” sözüne sakın ama sakın aldanmayın. Burcu Esmersoy hayatını böyle geçiriyor olabilir. Gittiği yerlerde hesabı erkek arkadaşlarına ödetiyor olmanın rahatlığıyla yaşıyor olabilir. Ama siz Burcu Esmersoy gibi olmayın. Güçlü bir kadın olun.

3 - Evdeki hesap asla çarşıya uymaz. Diyelim ki erkek arkadaşınızla aranızda tartışma çıktı ve masadan kalkıp gitmek istiyorsunuz. Ne yapacaksınız? İşte o para ve o kart böyle anlar için çok önemli.

4 - Ayrıca neden kendinizi bir erkeğin inisiyatifine bırakıyorsunuz? Üstelik o hesabı öderken para hakkında söyleyeceği bir imalı söz sizi üzmeyecek mi?

5 - Yıl 2018, kadın da erkek de çalışıyor. Uzun süreli bir ilişkide zaten artık para konuşulmaz. Ama yeni tanıdığınız biriyle randevuya gitmişseniz, ilk seferinde bile olsa hesabı ödemeyi teklif etmelisiniz. Karşınızdaki erkek, “Olur mu öyle canım, ben davet ettim” diyorsa, işte bu nezakettir, ‘Ödeyeceğim’ diye ısrar etmenin alemi yok.

6 - Erkek hesabı öderken sizi de rencide etmemek için “Bir dahakine sen ödersin” diyorsa zaten ikinci bir buluşmanın da ilk tohumlarını atmış demektir. E, siz de hoşlanmışsanız, “Tamam o zaman bir dahakine hesap benden” deyip o buluşmayı kabul edebilirsiniz.

7 - Sıra geldi erkeklerin düşüncelerine... Bir hesap ödeyip sonra da o hesabın karşılığı olarak geceyi yatakta sonlandırmayı bekleyen erkekler yok mu? Var elbette... İşte bu erkeklerden uzak durunuz.

8 - ‘Hesabı erkek öder’ düşüncesi aslında kadınlardan değil, erkeklerin gururundan ortaya çıkmıştır. Erkeklerin büyük çoğunluğu bir restoranda hesabı kadının ödediğinin görülmesini istemez. Kendisi için ‘Kadın parası yiyor’ denilmesinden korkar.

9 - Aslında bu bir görgü kuralı falan değildir. Taa eskiden, kadının çalışmadığı zamanlardan kalma bir alışkanlıktır. Günümüzde durum öyle değil. Bu işin doğrusu, ilişki devam ediyorsa bazen kadının bazen erkeğin ödemesi yönünde. Ha, erkeğin kazancı iyi olup da, “Lütfen bir daha ‘Ben ödeyeceğim’ deme, bu beni kırıyor” diyorsa kendi bileceği iş. Ödemek istiyorsa öder.

10 - Sonuç olarak bir kadın böyle küçük bir şey için erkeğe muhtaç olmamalı. Erkek de ödediği hesabın bir karşılığının olduğu konusunda saçma sapan düşünceler taşımamalı.

AYRILIK ACISI VE ÖLÜM ACISI

Özdemir Asaf’ın o meşhur şiirini bilirsiniz...

“Geleceğim, bekle dedi, gitti ben beklemedim, o da gelmedi. Ölüm gibi bir şey oldu ama kimse ölmedi.”

★ ★ ★

Çünkü ayrıldığınızda bir ‘kayıp’ hissi yaşamaya başlıyorsunuz. Üstelik kaybettiğiniz şey sadece bir kişi değil. Duygularınız da kaybolmuştur. Verdiğiniz emek, paylaşımlarınız, anılarınız, gelecek planlarınız ve tabii ki alışkanlıklarınız kaybolmuştur. Yani aslında o kişiyle birlikte bir düzeni de kaybetmişsinizdir. Bu nedenle ölüm acısıyla eşdeğer olarak görülür.

Kendi değerini bilmeyen, varlığını ancak başkasının varlığı ile açıklayan kişiler için bu acı daha da dayanılmaz. Ama evet, aşk acısından kimse ölmüyor, merak etmeyin.

Aşk acısı bir süreçtir ve ancak yaşanarak geçer. Acının dibine inmeden yükseğe çıkamazsınız. Tıpkı zıplayan bir top gibi. Nasıl bir top yere vurmadan zıplamazsa siz de acının dibini görmeden iyileşemezsiniz. Bu süreçte ağlayacaksınız, sürüneceksiniz, hatta öleceğinizi düşüneceksiniz. Ama inanın bana ölmeyeceksiniz ve aşk acısının da kesinlikle geçtiğini göreceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder