Yasemin Candemir “Herkese olur, bana bir şey olmaz”
HABERİ PAYLAŞ

“Herkese olur, bana bir şey olmaz”

Haberin Devamı

Ortalama bir kadının cildi, bir günde 168 farklı kimyasal içeren 12 ürünle temas ediyor. Herb Research Foundation (Bitkisel Araştırma Vakfı) tarafından yapılan endişe verici incelemede, cildin bu ürünlerdeki kimyasalların yüzde 60'ını emdiği ortaya çıktı. Artık tüm bilim dünyası "Cildimize koyduğumuz şey, yediğimiz kadar temiz olmalıdır" diyor ama biz hala “Bana bir şey olmaz” modunda yaşamaya devam ediyoruz.

Araştırmalarını uzun bir zamana yayan ve sonuçlar üzerinden konuşan vakıf, “Minik miktarlarda bile olsa kozmetik ya da temizlik ürünleriyle temas eden kişilerin bir çoğu sağlık ve hormonal açıdan ciddi etkilerin altında olabilir. Ve bu sonuçların ağırlığı karşısında tıp dünyası bile çaresiz kalabilir” diyor.

Cildimize değen her kozmetik ve temizleyici üründe neden daha doğal ve biyolojik işlemden geçmemiş ürünler kullanmamız gerektiği üzerine en anlaşılır açıklamalardan birini de FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) yapıyor. Doğal ürünlerin, yeşil ve sürdürülebilir özütleme yöntemlerinin tasarımı kimya, biyoloji ve teknolojinin en sıcak araştırma konusu.

“Herkese olur, bana bir şey olmaz”

Örneğin, parfüm endüstrisinde doğal ürünlerin kullanımı geçen yıla kadar ağır kimya endüstrileriyle karşılaştırıldığında "temiz" kabul ediliyordu fakat araştırmacılar, çevresel ve bedensel etkilerinin ilk ortaya çıktıklarından çok daha fazla olduğunu tespit etti.

Doğal ürünlerin çözeltileri muhtemelen ateşin keşfedilmesinden beri kullanılıyor. Mısırlılar ve Fenikeliler hatta Mayalar ve Aztekler, parfüm, cilt ürünleri, tıp ve yiyecek için bile kullanılan bitkisel çözeltilere sahiplerdi. Günümüzde, parfüm, kozmetik, farmasötik, gıda, biyolojik yakıt veya ince kimyasal endüstrilerinin hepsinde bu doğal çözeltiler kullanılıyor.

Ve en önemlisi de yeşil kimyanın 12 ilkesi, modern "sürdürülebilir" süreçlerin temelini oluşturan yeşil mühendisliğin 12 ilkesiyle hızla eşleştirilirken üçüncü dünya ülkelerinde hala zararlarının boyutu belli olmayan çözeltili kimyasallar satılıyor.

Kontrolün sıkı yapılmadığı ülkelerde solvent tedarikçileri, kaplamalar, boyalar, baskı mürekkepleri, kozmetik ürünleri, kişisel bakım ürünleri, dolgu macunları, kılıflar, ilaçlar ve daha pek çok kullanım için artan bir şekilde talep görüyor.
Ama daha sürdürülebilir ürünler için talebi müşterinin istekleri belirliyor. Siz içeriğine dikkatle bakmadan kozmetik, deterjan, cilt ürünleri almaya devam ettikçe süreç düzelecek, yeşil içerikler öne çıkacak gibi durmuyor.



Sıradaki haber yükleniyor...
holder