Prof. Dr. Derin Kösebay Herkese ameliyat gerekmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Herkese ameliyat gerekmiyor

Rahim sarkması pek çok kadında görülebiliyor. Ama bunun tedavisi her kadın için aynı değil. Genç yaştaki olanlarda rahim koruyucu tedaviler seçilirken, belli bir yaştan sonra rahmin alınması daha doğru olabiliyor

Sevgilimde mantar var

28 yaşındayım. Vajinamda mantar hastalığı var. Acaba bu ne gibi cinsel sorunlara yol açar? Bundan nasıl kurtulabiliriz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, mantar; kaşıntı, akıntı ve bunlara bağlı olarak tahriş ve hatta dış genital organlarda ödeme (şişliklere) neden olabilen bulaşıcı bir enfeksiyondur. Cinsel ilişkiyle partnere de geçer. Bu enfeksiyon varken ilişki ağrılıdır. Bu tür şikayeti olanlar en kısa zamanda doktora muayene olmalı ve alınan akıntı tahliliyle kesin teşhis konulmalıdır. (Her vajinal akıntı ve kaşıntı yapan hastalık mantar enfeksiyonu olmayabilir. Başka bakteri ve parazitlerde benzer şikayetlere neden olabilirler, tedavileri de farklı farklıdır.)

[[HAFTAYA]]

İki kere düşük yaptım ne zaman gebe kalabilirim?

2 kez düşük yaptım. İkinci defa düşük yapmanın sebebini öğrenmek için doktora gittim. Doktor “Böyle durumlar olabilir, bir sebebi yok düşüğün” dedi. Rahmime de baktı, “Bir şey yok” dedi. Gebe kaldığımda özellikle dikkat etmem gereken hususlar var mıdır? Doktor “İstediğiniz zaman gebe kalabilirsiniz” dedi. Sizce doğru mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, normalden sapmaların her zaman bir nedeni vardır ama bunların bir kısmının sebebini biz bulabiliyoruz. Belki önemli bir kısmının nedenini bulamıyoruz. Ama hasta sorunca da bir problem yok demek zorunda kalıyoruz. İki düşük yaptığınıza göre şeker yükleme testi, tiroid hormonunun ölçülmesi gibi testler yapılmış ve eşinizin sperm muayenesi de herhalde istenmiştir. Her şey normal ise, genetik danışma almanızda belki gerekebilir. Çünkü erken düşüklerin çok önemli bir kısmı genetik nedenler yüzünden olmaktadır. Yeniden gebe kalmanıza gelince; yaşınızı yazmamışsınız ama herhalde çok aceleniz de yoktur. Bence 3-5 ay dinlendikten sonra yeni bir gebeliğe başlasanız iyi olur. Gebeliğin başından itibaren sıkı şekide doktorunuzun kontrolü altında olmanız, aşırı hareketlerden kaçınarak sakin bir şekilde gebeliği sürdürmenizde de yarar var, iyi şanslar.

Rahim düşüklüğü var

Haberin Devamı

35 yaşındayım. Sorunum rahim düşüklüğü. Sizce hamile kalmamın sakıncası olur mu? Ayrıca doktorum ileride mutlaka ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ameliyatta rahimi tamamen mi alıyorlar? Farklı bir tedavisi var mı? CEVAP Sevgili okuyucumuz, önce gebe kalmanızda bir sakınca olmadığını söyleyerek sözlerime başlayayım. Daha sonraki yıllarda durum şikayetlerinize göre değerlendirilir ve ona göre karar verilir. Diyelim ki 45-50 yaşına geldiniz. Rahim sarkması nedeni ile ameliyat olacaksınız. Burada rahimin alınması bence uygun bir tedavi olabilir. Aynı nedenle 35 yaşındaki bir kadın ameliyat edilse tabii ki rahmi koruyucu bir ameliyat cinsi seçilir. Ayrıca rahim sarkmasının da dereceleri var. Her rahim sarkmasında eğer başka bir şikayet yoksa ameliyat yapmıyoruz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder