Esra Karayel Her zaman bir çıkış var
HABERİ PAYLAŞ

Her zaman bir çıkış var

Haberin Devamı

Rumuz: Luluss

İlişki Durumu: Nişanlı

Her zaman bir çıkış var

Soru: Esra Hanım merhaba; kendimi çok kötü hissediyorum. Aslında hayatım o kadar güzel gidiyor ki nişanlıyım birbirimizi çok seviyoruz ama kilolarımla başım dertte. İki ay sonra gelin olacağım ama hak etmiyorum o gelinliği. Yakışmayacak bana. Nişanlımın yanında büyük kalacağım. Gerçekten sırf bu yüzden hayatı kendime zindan ediyorum. Böyle düşündükçe yedikçe yemek geliyor. Ne yapacağım ben? Çıkmazda hissediyorum kendimi.

Cevap: Değerli okurum senden ricam lütfen bir daha ‘o gelinliği hak etmiyorum’ cümlesini kullanmaman. Yani, diyorsun ki ‘nişanlımla aramızdaki sevgiyi hak etmiyorum’. Güzel kardeşim sevgi, fiziki özelliklere bağlı bir duygu değildir. Tabii ki bir dereceye kadar önemlidir. Her şeyden önce sağlık açısından kendi bedenine özen göstermelisin. Ne güzel bir sevgiye sahipsin ve gelinlik giymeyi hak ediyorsun. Lütfen bunu aklından çıkarma. Kilolarını reddetmen seni daha çok yemek yemeğe iter. Bu durum reddetmeye çalıştığımız her duygu ve olay için geçerlidir. Eğer öfkelenmeyeceğim diyorsan daha çok öfkeli bir insan haline gelirsin. Çok fazla kilonun arkasında ise genellikle bir şekilde çocukluk dönemimizde tam olarak karşılanmayan sevgi eksikliğidir. Yapman gereken öncelikle bir doktor kontrolünde yemek düzenini gözden geçirmen. Eğer spor yapmıyorsan hayatına sporu katman. Bu ilk aşama. Birkaç kilo verdikten sonra tekrarlamaması için sporu ve dengeli beslenmeye devam etmen. İkinci aşama ise evlendikten sonra daha rahata çıkacağın bir dönemde hayatının geçmiş dönemleri ile ilgili durumlara bakman. Bunu şu aşamada önermiyorum. Ancak muhakkak rahat bir zamanında yapılması gerek. Şu an koşuşturma ve hazırlık döneminde olduğun için sağlıklı olmaz. Önünde iki ay gibi uzun bir süre var. Yapmaman gereken tek şey ise olumsuz düşünüp bu en güzel zamanlarını zehir etmen.



Rumuz: Baba

İlişki Durumu: Evli

Başka iş aramak kaçış olur çözüm değil

Soru: Esra Hanım benim sorunum babamın tavırları. İki yıllık evliyim. Beraber çalışıyoruz. İş yerinde sürekli beni eziyor, emirler veriyor. Bu ev hayatıma da yansımaya başladı. Başka bir işte çalışmayı göze alamıyorum ama artık dayanmak zor. Ne tavsiye edersiniz?

Cevap: Sevgili okurum öncelikle sakin ol ve derin bir nefes al. Evdeki baba modelinin iş yerindeki patron rolünde aynı olmasını beklememelisin. İşlerin bir düzeni var. Gerekirse emirle ya da başka bir şekilde. Bilerek ya da seni ezmek için değil ama işlerin yürümesi için tavrı böyle olabilir. Yapman gereken iş yerinde patron rolünde olan babanın davranışlarını kişisel algılamaman. Baban iş dışında farklı olabilir. Ancak ona göre patron modeli emir veren ise onu değiştiremezsin. Başka bir iş bulmak da bir kaçış olur. Yeni gittiğin iş yerinde de aynı modelle karşılaşabilirsin. Burada yapman gereken iş yerinden babanı patron olarak görmen. Diğer önemli bir konu ise işle ilgili sıkıntılar orada kalır. Bazen tabi ki rahatlamak adına eşinle paylaşabilirsin. Ancak bu sadece paylaşım olmalı. Oradaki stresi evine taşımamalısın. Eşin de gün için de bir çok stresli durumla karşılaşıyor olabilir. Ev, yuva huzurla zaman geçirilecek yer olmaktan çıkarsa sorunlar başlar. İş yerindeki stresi ise kendine zaman ayırarak sevdiğin bir uğraşı ile atmalısın.



Rumuz:
Baskı

İlişki Durumu: İlişkisi yok

Sana değil çevreye güvenmiyorlar

Soru: Esra Hanım ben üniversite çağında bir kızım. Ailemin baskısından çok bunalıyorum. İstediğim gibi akşamları çıkamıyorum. Yalan söylemek zorunda kalıyorum. Tatile gidemiyorum. Bana güvenmiyorlar sanırım. Çok sıkıldım.

Cevap: Sevgili okurum güvenmedikleri sen değil şu an içinde bulunduğumuz çevre. Etrafına bir bak. Arkadaşlarına, ailelerdeki ilişkilere, gece hayatına, sokaklarda yaşanan ve zaman zaman basında okuduğumuz olaylara. Sen anne olsaydın ne yapardın? Evet, bazen bu baskının dozu ailelerde kaçabiliyor. Haklısın. Ancak bunu kişisel algılaman olayı daha da içinden çıkılmaz bir duruma getirir. İstediğim gibi akşamları çıkamıyorum diyorsun. Demek ki akşamları çıkman her zaman sorun değil. Bunun dozunda sorun var. Sen bu konuda isteklerini onların dozuna göre ayarlarsan daha doğru olur ve ileride daha rahat edersin. Yakın arkadaş çevreni de ailenle tanıştırmanı tavsiye ederim. Yapmaman gereken ise onlara yalan söyleme. Nereden öğrenecekler diye düşünme. Önemli olan sana değer veren kişilere yalan söylemen sebebi ne olursa olsun. Bir sürü kötü hareketin affı olduğu halde yalanın affı yok. Ayrıca annenle kurduğun ilişkiyi daha derinleştirmeni ve yakınlaşmanı tavsiye ederim.



Rumuz: Çapkın kadın

İlişki Durumu: Karışık

Kaliteli yalnızlığı seç

Soru: Esra Hanım ben eşimden ayrılalı üç sene oldu. Sonrasında karşıma çıkan erkekler de bana cinsellik amaçlı yaklaştılar. Artık sevgi, aşk aramıyorum. Ben de onlar gibi oldum. Ama bazen kötü de hissediyorum. Hangisi doğru? Yalnız kalmak mı yoksa böyle birlikte olmak mı?

Cevap: Sevgili okurum hayatımızda bir çok kişi tanıyoruz. İlişki görüyoruz. Bunların bazıları bizim değerlerimize, inançlarımıza uymuyor. Bazıları için ben de böyle bir ilişki istiyorum diyoruz. Sadece bir gerçek var. İçinde sevginin olmadığı ilişkiler yaşıyorsan zaman içinde ruhumuza çok olumsuz etkileri olur. Bazen bu olabilir. Ancak süreklilik haline gelirse hayattan koparsın. Zamanla zevk almaz hale gelirsin. İlişki sadece cinsellik değildir. Belki önemli bir parçasıdır. Daha da kötüsü sürekli bedensel çekimle kısa süreli ilişki yaşayan kişiler bir müddet sonra hayatlarında kimseyle sağlıklı ilişkiler kuramaz hale geliyorlar. Sen sevginin olduğuna ve sevgiye hak ettiğine yürekten inan. Hayatta seven sevgisini gösteren erkekler var. Buna inan. Ve acele edecek bir durum yok. Paylaşımın çok sınırlı olduğu, sevgi alışverişinin olmadığı ilişkiler, huzur ve mutluluk vermez. İnanarak sevgiyi bekle ve bu beklemede de kaliteli yalnızlığı seç.

8

Sıradaki haber yükleniyor...
holder