Esra Karayel Her yeni gün yeni bir hayat
HABERİ PAYLAŞ

Her yeni gün yeni bir hayat

Haberin Devamı

Rumuz: Zümrüdü Anka İlişki Durumu: Yok

Her yeni gün yeni bir hayat
Soru: Bir insan kendinden bu kadar nefret ederken nasıl yaşar ki? Geçmişi silmek isteyip, gelecekten sürekli endişe duyarak nasıl yaşar? Her gece yattığında ne olur sabah olmasın diyen birisi nasıl yaşar. Defalarca hayatına son vermek isteyip de inancı gereği bunu yapamayan bir insan nasıl yaşar. Benim gibi yaşar. Sadece nefes alır. 35 yaşındayım ama ruhum çoktan son anını bekleyen bir insan gibi. Yaptığım hatalardan dolayı kendimi kirli ve değersiz hissediyorum. Ama bir yanım hayata yeniden başlamak istiyor. Kendimi nasıl affederim? İnanın bunu yazmak bile çok iyi geldi. Yardımcı olursanız sevinirim. Çalışmalarınızda ve hayatta başarılar dilerim.

Cevap:

Değerli okurum, inancı olan biriyim diye ifade etmişsiniz. İbni Arabi diyor ki ‘sen içinden bir şeyi yanlış yaptığını geçirmeye başladığın anda Allah’ta seni affetmeye başlamıştır’. Allah çok affedicidir. Tevbe Suresi’nde Allah buyuruyor ki; ‘Son nefesinize kadar tövbe kapım açık, her an sizi affetmek üzere ben hazır bekliyorum’. Şimdi dualarımızı edip tövbemizi yaptıktan sonra ikinci yapmamız gereken sevgiyi kalbimize ekmek. Kendimizi sevmeden huzuru bulamayız. Birlikte bir yol haritası çizelim. Yeniden her şeyi inşa edelim. Her günün yeni bir hayat olduğunun farkına vararak sevgiyle, iyiliklerle yapalım. İhtiyacı olan kişilere elimizden geldiğince maddi ve manevi yardım da ruhumuzu temizler. Manevi yardımdan kastım güler yüzümüz, bilgimizi paylaşmak, yetim başı okşamak, çocuklarla vakit geçirmek, hastaneleri ziyaret etmek. Çalışıyorsanız hafta sonu bir saat gibi bir zaman dilimini buna ayırabilirsiniz. Edindiğiniz olumsuz yaşanmışlıklardan aldığınız dersleri nelerin yapılmaması gerektiğini aktarabilirsiniz. Bu manevi hizmettir ve size çok güzel yollar açacaktır. Yaşamınızın amacını düşünün. Bundan sonra ne yapmak istiyorsunuz? Nasıl yaşarsanız mutlu, huzurlu olursunuz? Bunları yazın ve birlikte bu amaca götürecek yolları belirleyelim.


Rumuz: Öfke İlişki Durumu: İlişkisi var

Öfkenin altında hayal kırıklıkları yatar

Soru: Esra Hanım benim derdim çabuk öfkelenmem. Bazen bu durum etrafımdakileri üzmeme neden oluyor. Sonra kendi kendime kızıyorum niye böyle yaptım diye. İş hayatında da aynı sıkıntıları yaşıyorum. Özel bir şirkette yöneticiyim. Yanımda çalışanlara da öfkemi yansıtıyorum. Ama sonrasında yönetici olduğum için gidip de sevgilime yaptığım gibi gönüllerini alamam. Doğru olmaz. Bazen kendime de kızıyorum. Ne yapmam lazım?

Cevap: Sevgili okurum öfkenin altında yatan aslında hayal kırıklarıdır. Bu hayal kırıklıkları genellikle geçmişte ailemizle, çevremizle olan ilişkilerimizde yaşadığımız olaylar sonucu oluşur. O dönemde çeşitli nedenler nedeniyle tam olarak karşılanmayan ilgi, sevgi gibi ihtiyaçlar yetişkin dönemimizde ilişkilerimize yansıyabilir. Sana yaşanmış bir örnek vereyim. Yedi yaşlarında sokakta oynarken düşen bir çocuk başından akan kanla annesine koşuyor. Annesi de çocuğa bağırıp çağırıyor ve kafasını su dolu bir kovaya batırıp çıkarıyor. Çocuk yetişkin olduğunda denizde ya da havuzda başını sokamıyor, boğulma hissi geliyor. Arkadaşları ise onunla başını sokamadığı için dalga geçiyor. Ancak sorunun geçmişte yaşadığı annesi ile ilgili anısını hatırlayınca durum düzeldi. O yaşlarda yaşadığımız bir çok şey bilinçaltına atılır ve sonra karşımıza çıkar. Bu olayda annenin de bir suçu yok. Akan kanı görünce çocuğuna bir şey oldu endişesi ile o hareketi yapmış. Ancak çocuk öyle algılamaz. Korkar ve en güvendiği insan ona zarar verdi şeklinde düşünebilir. Öfkelendiğin zaman duygusal tepki vermeden bulunduğun ortamı değiştirmen ilk yapman gereken. Eğer ortamını değiştiremiyorsan muhakkak farklı bir şey yap. İçecek bir şey al. Sevdiğin birini hayal et. İlk 15 saniye çok önemli. Öfkelendiğinde karşı tarafın hatalı olduğunu düşünerek beklersen öç almak için beklersin. Bunu unutma. Öfkenin enerjisini hayatında doğru bir şekilde kullandığında çok verimli olursun. Sonrasında ise seni öfkelendiren hareketleri, cümleleri düşün. Bunları yaz ve bana gönder.


Rumuz: Yalnız İlişki Durumu: Karmaşık

Yalnız kalamamak da bir bağımlılıktır


Soru: Esra Hanım bilmiyorum nasıl bu sorunun üstesinden geleceğim. Ben yalnız kalmaktan çok korkuyorum. İyi bir işim var. Ailemle de ilişkilerim iyi. Orta yaşlardayım. İlişkim var. Ama bazen sorun yaşıyoruz. O zamanda hemen eskileri devreye sokuyorum. Unutamamak değil ama galiba yalnız kalmak istemiyorum. Yenisiyle barışınca ya da yeni birini bulunca ona da aynı şeyi yapıyorum. Ne yapacağım bilemiyorum. Böyle karışık hayat yoruyor bazen.

Cevap: Değerli okurum insanlar yaşadıkları olumsuz deneyimler sonrasında ir takım bağımlılıklara geliştirirler. Bu bağımlılıkların verdiği enerji yaşamda kalmalarını sağlar. Tabi ki bir çözüm değil. Yapılması gereken korkunun ya da endişenin temel nedenini bulup üstüne gitmek. Yazdıklarında iki farklı durum var. İlki yalnız kalamama sorunun olabilir. Diğeri ise eski sevgililerle bağını koparmamış olabilirsin. Bir ilişkinin gerçek anlamda bitmesi için hem duygusal hem de fiziksel bağın tamamen sonlanması gerekir. Eski sevgiliye karşı kırgınlık, öfke ya da kızgınlık, pişmanlık gibi duyguların olmaması çok önemli. Ve her ayrılık sonrası yalnız geçireceğin bir süre olmalı. Biri tam anlamıyla bitmeden diğeri başlıyorsa yeni ilişkin karmaşık bir hal alır. Şimdi doğru teşhis için bu söylediklerimi sakin bir zamanında düşün. Eğer sorun gerçekten yalnız kalamama durumu ona göre bir yol izleyeceğiz.

Rumuz: Aşık ve Çaresiz İlişki Durumu: İlişkisi var

Korktuğun başına gelir

Soru: Esra Hanım, öncelikle maili samimi bir şekilde cevapladığınız için teşekkür ederim. Onun hayatımda bundan sonra olamama ihtimali, beni çok üzüyor. Sadece tek korkum sevgim. Sevgimin önüne geçemiyorum. Bir başkasıyla birlikte olabilecek olma ihtimali bile beni çok korkutuyor. Çünkü benim hayallerim umutlarım, hep onun üzerine kuruluydu. Bu fikri benimsemiştim ben. Onunla evleneceğimi, aksini hiç düşünmedim, onun bir şekilde tamamen hayatımdan çıkma ihtimali bile beni çok üzüyor. Nasıl yapmalıyım? Bu durumu kendim nasıl çözmeliyim.

Cevap: Sevgili okurum korktuğun şey başına gelir. Hayat korkarak, kaçarak yaşanacak bir yer değil. Korku ürettiğin zaman korkuna hizmet edecek olayları çekersin. Güzel kardeşim bu kişi hayatında hayırlısı ise olsun. Seni üzecekse, kıracaksa olmasının ne anlamı var. İlişki yaşarken birlikte olduğumuz kişinin başkasıyla olma ihtimalini düşünüyorsak durup düşünmemiz gerekir. Hiçbir zaman hayatında kimseyi bu kadar merkeze alma. Onsuz yaşayamam cümlesi çok iddialı bir cümledir. Ve hayat sana onsuz yaşamayı öğretir. Hayaller senin hayalin. Bir başkası üzerine hayal kurmak sağlıklı değil. Evlendin diyelim. Ya bahsettiğin seni üzen davranışları devam ederse ne olacak? Allah’tan her zaman hayırlısını istemek ilk yapacağın hareket. Sevgi gerçekten var ise karşındakinin de iyi ve mutlu olmasını istersin. Sana ayrıl demiyorum. Ancak bahsettiğin sorunları çözmeden verilen evlilik kararı yanlış olur.











6

Sıradaki haber yükleniyor...
holder