Opr. Dr. Hande Akbaş Her şey uygunsa 1 yıl bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Her şey uygunsa 1 yıl bekleyin

Haberin Devamı

Kadının yaşı 35’in altındaysa, çikolata kisti ya da başka bir problem bulunmuyorsa, erkeğin sperm analizi normalse çiftlere 1 yıl kadar beklemelerini öneriyoruz. Ama küçük de olsa bir sorun varsa vakit kaybetmeden doktora gidin...

Ne zaman sağlığıma kavuşurum?

28 yaşındayım. Bir süre önce düşük yaptım. Tam olarak ne zaman sağlığıma kavuşabileceğimi merak ediyorum. Bir daha ne zaman hamile kalmam uygundur?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düşükten sonra kanda gebelik hormonu 5 değerinin altına indiyse, düşük kürtajla sonlandırıldıysa o zaman 4-6 hafta içinde göreceğiniz ilk adetle vücudunuz normale dönmüş olur. Ama hem bu durumun psikolojik boyutu olduğundan hem bebeğinizi neden kaybettiğinizin araştırılması hem de toparlanmanız açısından 2-3 ay dinlenmenizi öneririm.

Korunmuyoruz ama...

9 aylık evliyim ve eşimle hiç korunmuyoruz. Evlenmeden önce tüm tahlilleri yaptırmıştım, sorun yoktu. Ama hamile kalamıyorum. Başka bir sıkıntı olabilir mi yoksa biraz sabır ve zaman mı gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız 35’in altındaysa, sperm analizi yapılıp normal çıktıysa ve kadında çikolata kisti gibi önceden bilinen bir patoloji yoksa genellikle çiftlere 1 yıla kadar denemelerini öneririz. Size her şeyin sorunsuz olduğunu söylemiş olan hekimin özellikle üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekim olduğunu varsayarak bekleme önerisi yapmış olduğumu da bilmenizi isterim.

Yaşım yüzünden mi gebe kalamıyorum?

32 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. İlişkide ağrım ve akıntım oluyor. Adetlerim çok düzenli ama kısa sürüyor. Bebek istiyorum, korunmadığımız halde hamile de kalamıyorum. Acaba yaşımın etkisi var mı? Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal şartlarda yaşınız hamile kalamayacak kadar ileri bir yaş değil. Mutlaka altta yatan bir neden var mı diye araştırılmalıdır. İlişkide ağrının birçok nedeni olabilir ama akıntı çoğunlukla vajinal enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkar. Kadın doğum muayenesiyle hem ilişkideki ağrı nedeni hem de varsa enfeksiyonun sebebi anlaşılacaktır. Bu sırada smear de yaptırarak rahim ağzı kanseri taramasından geçmiş olursunuz. Neden bebek sahibi olamadığınızın da araştırılmasını istiyorsanız en iyisi üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun ki bir kerede tümüne bakılabilsin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder