Prof. Dr. Derin Kösebay Her sey kistin türüne bağlı
HABERİ PAYLAŞ

Her sey kistin türüne bağlı

Kadınlarda yumurtalıklardaki kistler çok sık görülüyor. Bu durumda hemen paniğe kapılmamak gerekiyor. Çünkü kimi kistler geçiyor, bazıları ise tehlikeli olabiliyor. Doktorunuz sizi muayene edip doğru şekilde yönlendirir

[[HAFTAYA]]

Neden düşük yapıyorum?

34 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. 4 yıldır çocuk istiyoruz. Hamile kalıyorum ama bebeklerim düşüyor. Nedeni bulunamıyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, rahmin yapısı, hormonal durum, anne adayının endokrin ve enfeksiyon hastalıkları, eşin sperm yapısındaki bozukluklar, karı-kocanın genetik yapısı ve daha pek çok faktör nedeniyle düşükler meydana gelebilmektedir. Bunların ciddi bir merkezde araştırılıp neden bulunup düzeltildikten sonra yeni bir gebeliğe başlamanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Hamile kalma şansım nedir?

27 yaşındayım, ilk adet gördüğüm günden beri düzensizlik var. Polikistik overmiş. 2 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Eylül’de evleneceğim. Hamile kalır mıyım? Acaba tedavi için nasıl bir yol izlemeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, bu tedaviye devam etmelisiniz. Çocuk istediğiniz zaman doktorunuz yumurtlamayı sağlayan ilaçları uygulayarak gebelik elde edebilir. Hamile kalıp doğum yaptıktan sonra şikayetlerinizin pek çoğu (en azından bir süre) geçecektir.

Kist hamileliğimi etkiler mi?

27 yaşındayım. Sağ yumurtalığımda kist bulundu. Çeşitli testler yapıldı, sorun yok. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu kist anne olmamı engeller mi? Acaba kötü bir hastalığa yani kanser dönüşür mü?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, yumurtalıklardaki kistler çok önemsiz, geçici kistler olabildiği gibi, basit gözükmelerine rağmen çok tehlikeli de olabiliyor. Doktorunuzun muayene bulguları ve tahlil sonuçları (Tümör belirteçleri) iyi ise gebe kalmanızda sakınca olacağını sanmıyorum. Uzun bir süre takip edilen ve iyi huylu olan bir kistin kansere değişmesi çok nadiren görülmektedir. Sonuçta en doğru kararı sizi muayene eden hekimin vermesi gerekiyor.

Gebelik yüzünden mi?

29 yaşındayım, 5 aylık hamileyim. Koyu sarı renkli ve kokulu akıntım var. Akıntının nedeni gebelik mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, gebelikte vajinal akıntının artması sık görülür. Bu artış gebelikte ortaya çıkan aşırı hormonların etkisiyle olur. Gebelikte vajinanın asit-baz dengesi (Florası) değiştiği için de özellikle mantarın oluşması kolaylaşır. Mantar, akıntı ve kaşıntıyla kendini belli eder. Anlattığınız durum sanki biraz farklı. Bir başka enfeksiyon olabilir. Muayene olursanız doktorunuz gerekli araştırmayı yaptıktan sonra eğer gerekiyorsa ilaç tavsiyesinde bulunur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder