Opr. Dr. Hande Akbaş Hem tedavi hem korunma
HABERİ PAYLAŞ

Hem tedavi hem korunma

Haberin Devamı

Doğum kontrol hapı kadınları gebelikten koruyor bazen de tedavi için veriliyor. Adet düzensizliği, aşırı tüylenme gibi sorunları olanlara önerilen ilaçların yan etkileri git gide azalıyor.

Kalp atışları duyulmadı

7 haftalık hamileyim. Çocuk güzel şekilde gelişmiş ama kalp atışları duyulmuyor. 1 hafta bekleyelim mi yoksa hemen muayene mi olalım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eğer son adet tarihinden eminseniz ve adetleriniz her ay düzenli oluyorsa, gebeliğin 7’nci haftasında çoğunlukla embriyonun kalp atışları görülür. Eğer görülemiyorsa en fazla 1 hafta daha fırsat verip ondan sonra ne yazık ki gebeliği sonlandırmak gerekecektir.

İlacımı yanlış içtim

Adetim düzenli olmadığı için 9 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Düzenli içtiğim zaman adet oluyorum. Ama son 33 hapımı unuttum ve yanlış içtim. Normal adet günümden 3 gün önce korunmasız ilişkiye girdim. Adet görmedim. Acaba hamile olma olasılığım var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli doğum kontrol hapını kullanan kadınların sadece son 3 hapını unutmakla hamile kalması çok düşük ihtimaldir. Hapı kestikten 1 hafta sonra genellikle adetin başlaması gerekir. Başlamadığı durumda kanda (bhcg) gebelik hormonu baktırıp sonra ilacınıza devam edin lütfen. Unutmayın, doğum kontrol ilaçlarını düzenli kullanmak çok önemlidir.

Gebe olabilir miyim?

Erkek arkadaşımla sürtünme yoluyla ilişki yaşadık. Üzerimde çamaşır vardı ama tedirginimi. Gebe kalmış olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bu şartlar altında gebe kalmanız hemen hemen imkansızdır. Endişelenecek bir durum görmüyorum.

Haplar kilo aldıracak mı?

27 yaşında kızım. 33 ay sonra evleneceğim. Doğum kontrol haplarıyla korunacağım. Bu hapların kilo alımını artırdığı ve aşırı tüylenme yaptığı doğru mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçlarıyla ilgili kulaktan kulağa dolaşan kilo aldırdığı ve tüylenmeye neden olduğu doğru değildir. Tam tersi biz bu tür ilaçları tüylenme artışı olan kadınlarda tedavi amacıyla bile kullanırız. Hele günümüzde üretilen epey düşük doz hormon içeren doğum kontrol ilaçları sayesinde kadınlarda yan etkiler çok azaldı. Dolayısıyla en az 1 yıl çocuk sahibi olmak istemiyorsanız önerim doğum kontrol ilacı kullanmanız. Keza almayı unutmadığınız sürece koruyuculuğu en yüksek yöntembudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder