Eğitim - Kariyer Helal sana Fırat öğretmen! Tasarladığı yürüme yeleğiyle öğrencisini yürüttü

Helal sana Fırat öğretmen! Tasarladığı yürüme yeleğiyle öğrencisini yürüttü

Paylaş
Helal sana Fırat öğretmen! Tasarladığı yürüme yeleğiyle öğrencisini yürüttü

Tekerlekli sandalyeye bağlı 9 yaşındaki Şeyma Aşçı’nın hayatı, okuluna geçen yıl atanan özel eğitim öğretmeni Fırat Keser ile değişti. Gelişim bozukluğuna bağlı olarak yürüme zorluğu yaşayan Şeyma Aşçı, öğretmeninin tasarladığı özel yürüme yeleği ve egzersiz yatağı sayesinde sonunda tek başına yürümeyi başarıp tekerlekli sandalyeden kurtuldu

Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Özel Eğitim Uygulama Okulu’na geçen yıl tayin olan Fırat Keser, yürüme zorluğu nedeniyle tekerlekli sandalyeyle okula gelen 2. sınıf öğrencisi Şeyma Aşçı’nın yürütülmeye çalışıldığına kıpırdanma göstermesi üzerine harekete geçti.

BASKETBOL SAHASINA HALAT ÇEKTİ

Önce farklı illerde yaşayan fizyoterapist arkadaşlarına ulaşarak durumu anlatan Fırat Keser, onlara Şeyma Aşçı’nın sağlık raporu ve ayaklarını nasıl kullandığını, hangi açıyla adım atmaya çalıştığını içeren videolarını gönderdi. Bazılarının "Yürüyemez", "Çok zor, çok emek ister" sözlerine rağmen vazgeçmeyen Fırat öğretmen, önerdikleri egzersizleri yapabilmek için Fırat Aşçı’ya özel yürüme yeleği ve egzersiz yatağı tasarladı.



Okulun basketbol sahasının bir ucundan diğerine halat çeken Fırat Keser, bedenine özel yapılan yürüme yeleğini giyen öğrencisini bu halata bağlayarak onun yürüme egzersizi sırasında halattan güç almasını sağladı.

2 AY SONRA TÜM HAYATI DEĞİŞTİ

Fırat Keser, yürüyüş antrenmanlarından sonra da öğrencisine emniyet kemerli yatakta egzersizler yaptırdı. Öğrencisinin normal temposundan daha fazla enerji harcadığını gören Fırat Keser, bu durum için de diyetisyene başvurdu. Fırat Keser, özel bir diyet programı uygulatarak Şeyma Aşçı’nın enerjisini korumasını sağladı.



Teneffüslerde, derste, her fırsatta günde 2 saatten fazla yürüme egzersizi yaptırdığı Şeyma Aşçı, 2 aylık emek sonrasında tek başına, kimseden destek almadan ilk adımını attı.

Gün geçtikçe kaslarını güçlendiren ve korkularını yenen Şeyma Aşçı, tek başına 230 adım atar hale geldi.

'HOCAMA VEFA BORCUM VAR'

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü mezunu olan Fırat Keser, görev yaptığı okullarda öğrencilerinin hayatına katkı sağlamak için gayret ettiğini belirterek "Ben çok zor şartlarda okudum. Üniversitede bir Sevda Cebeci hocam vardı, beni hem okuttu hem de özel eğitime dair bildiği her şeyi aktardı. Doğal olarak bir vefa borcum oldu. Sadece Şeyma’da değil, dersine girdiğim birçok öğrencide güzel hikayeler oluşturduk" ifadelerini kullandı.

'GÜNLERCE AĞLADIM'

Babasının inşaat işçisi olduğunu, kendisinin de tatillerde inşaatlarda, tarlalarda çalışarak okuyabildiğini söyleyen Fırat Keser, "Zaman zaman tıkanıklıklar oldu. Artık baş edemeyeceğiz durumlar oldu. Bu noktada vedalaşmak için Sevda Hoca'ya gittim. 'Olmuyorsa olmuyor' deyip okulu bırakacaktım. Durumu anlayınca 'Seni ben okutacağım' dedi. Günlerce etkisinde kaldım, ağladım. Her şeyi o öğretti. Okulu dereceyle bitirdim, ikinci oldum. Sülalenin de ilk üniversite mezunuyum. Onun verdiği bilgiyle, kattıkları elimden geldiğince çocuklara aktarmaya çalışıyorum" diye konuştu.

'TEKERLİ SANDALYEYİ KABULLENMİŞTİK'

Şeyma Aşçı’nın annesi Hatice Aşçı da kızının gelişim bozukluğunun anne karnındayken fark edildiğini anlattı.

Fırat Keser’in gayretiyle çocuğunun yürümeye başladığını, adım attığını kaydeden Hatice Aşçı, "Yürümeye başlamasıyla yaşam kalitesi arttı. Yaşama daha çok adapte olmaya başladı. Çocuğumuzu tekerlekli sandalyeye bağımlı olmaktan kurtardı. İnşallah daha da devamı gelecek" dedi.

AA


Haberin Devamı