Esra Karayel Hedefe doğru adım adım
HABERİ PAYLAŞ

Hedefe doğru adım adım

Borsa İstanbul’da endeks olumlu veri akışı ve işlem hacmi desteğiyle yukarı yönde hareketine devam etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks, geçen haftaki yazımda belirttiğim 81 bin 300 hedefine doğru hareket gerçekleştirdi. Amerika borsalarındaki artış ve açıklanan veriler piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Endeksteki yükselişi yabancıların payındaki artış da destekledi.

[[HAFTAYA]]

Bankacılık hisseleri öncü oldu

Borsa İstanbul’da bankacılık hisseleri güçlü görünümünü korumaya devam etti. Endeks olumlu veri akışı ve açıklamaların desteğiyle, cuma günü 79 bin 290 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Para piyasalarında yurtiçinde Hazine ihaleleri takip edildi. Yurtdışında ise Amerika verileri ve Avrupa Merkez Bankası tafarından yapılan açıklamalar izlendi. Hazine, Mayıs ayında ihalelerde toplam 3.4 milyar TL satış gerçekleştirdi.

Dolar yatay seyirde

Dolar/TL yatay hareket ederek 2.09 seviyesinden haftayı sonlandırdı. Faizlerde ise iki yıl vadeli gösterge vade (24 Şubat 2016) aşağı yönlü hareket etti. Cuma günü yüzde 8.49 seviyesinden kapanış yaptı.

Küresel piyasalarda ve yurtiçinde olumlu hava devam ederse kısa vadede 81 bin 300 seviyesi test edilebilir.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Küresel piyasalarda ve yurtiçinde olumlu hava devam ediyor. Enflasyonda Haziran ayından itibaren düşmesine yönelik beklentiler ve buna bağlı olarak faizlerde düşüş eğilimi, Borsa İstanbul’da yükselişte etkili oluyor. Yabancı yatırımcıların da alımları yukarı trendi destekliyor.

Yükseliş devam edecek

Teknik olarak işlem hacmi desteğiyle birlikte, endekste önümüzdeki haftalarda 80-82 bin aralığına doğru hareket görülebilir. Olumsuz haber akışında ise destek 77 bin seviyesi.

Para piyasalarında gözler yurtdışında Avrupa Merkez Bankası, yurtiçinde ise Merkez Bankası açıklamalarında olacak. Olası bir faiz indirim sinyali gelmez ise gösterge vadede, bir miktar yukarı hareketle yüzde 8.60 seviyesine doğru hareket gerçekleştirebilir.

İhaleler açıklandı

Hazine tarafından Haziran’da altı ihale düzenleneceği açıklandı. Faizlerin seyri açısından takip edilmesinde fayda var. Dolar/TL’de destek seviyeleri 2.08-2.05, dirençler 2.11-2.14 seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Temel veriler düzelmeli

Soru: Mipaz hisse senedi ile ilgili teknik veya temel analiz yorumunuzu sormak istiyorum. Yaklaşık 1 ay vadede tahmininizi öğrenmek isterim. Barış POLAT / İstanbul

Cevap: Mipaz teknik olarak Aralık 2013’te zirve yaptıktan (1.90) sonra düşüş trendine girdi. Hisse 2014 Mart’ta tekrar yukarı hareket ettikten sonra 1.80 seviyelerinde satışlarla karşılaştı ve yönü aşağıya çevirdi. Cuma günün ?1.04 seviyesinden kapattı. Teknik olarak hisse 1.04 TL’den yaptığı kapanış ile 10 günlük hareketli ortalamaların üzerinde bulunuyor. Kısa vadeli yönü için 10 ve 21 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde kalıp kalmadığını izlemenizde fayda var. Eğer 50 günlük hareketli ortalaması olan 1.02 TL’nin altına inerse orta vadede yön aşağıya çevrilebilir. Geri çekilmeler hacimsiz olduğu için henüz sat sinyali teyit edilmedi. Temel analiz açısından ise mali tablolarda açıklanan zarar olumlu gözükmüyor.

Haberin Devamı

Trend yönü yukarı

Soru: Esra Hanım, köşenizi zevkle takip ediyorum. Verdiğiniz bilgiler çok olumlu. Benim sizden öğrenmek istediğim GSD Holding hakkında bilgi verirseniz çok memnun olurum. Sacit YİĞİT / Isparta

Cevap: GSD Holding son kapanışına baktığımızda haftayı 1.46 seviyesinden ve yüzde 0.68 değer kaybı ile tamamlamış. Bu kapanışa göre on günlük hareketli ortalamaların üzerinde bulunuyor. Hissede senedinde 1.43 ve 1.41 seviyeleri önemli. Teknik olarak bu seviyenin üstünde kalındığı sürece trend yönü yukarı gözüküyor.

YATIRIMINIZI ÇEŞİTLENDİRİN

Soru: Bir yatırım yapmayı düşünüyorum ama banka/döviz işlerinden pek anlamıyorum. Okulu bitirene kadar paramın değer kaybetmemesi ve harcayıp bitirmemek için arayışlardayım. Altın alsam gram hesabından zarar eder miyim mesela aklıma bu geliyor en basitinden. Sizce nasıl yapılmalı? Aziz ÇETİNKAYA / İstanbul

Cevap: Altın bir yatırım aracı değil korunma aracıdır. Özellikle dünya piyasalarında kriz ve belirsizlik ortamlarında prim yapar. Dolar ve euro’ya gelince normal şartlarda bir yatırım portföyünde bulunmasını önermiyorum. Ancak bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerde kriz dönemlerinde prim yapıyor. Yatırım yapıldığında para kazandırır gibi gözükse de uzun vadede Türk Lira’sının değer kaybetmesiyle aslında para kaybetmiş oluyoruz. Aslında olması gereken sermaye piyasalarındaki ürünlere yatırım yapılması. Tek bir enstrümana yatırım yapmayın. Size tavsiyem yatırımınız çeşitlendirin. Yatırımınızı ayırdığınız para miktarına göre üçe ya da dörde bölün. Böylece riskinizi en aza indirmiş olursunuz. Hisse senetlerini yakında takip edemeyecekseniz fon alın. Bir kısım yatırımınızı ise Tahvil ve bono alarak yapabilirsiniz. Daha az miktarda dövizi de katabilirsiniz.

Fon almanız daha iyi olur

Soru: Borsada yatırım yaptığım ilk hissede zarar ettim. Yatırım yapabileceğim hisseler hangisidir? Feyyaz KALKAN / İstanbul

Cevap: Borsada yatırım yaparken öncelikle tavsiyem tek bir hisse senedine yatırım yapmamanız yönünde. Bununla birlikte eğer hissedeki hareketleri yakından takip etme imkanınız yoksa fon almanız çok daha doğru bir karar olur. Borsa İstanbul’da birçok endeks fon yer alıyor. Bunları banka ve aracı kurumlar aracılığı ile almanız mümkün. Müşteri temsilcileri fonlar hakkında ayrıntılı bilgi verirler. Vadenize ve getiri beklentinize göre karar verebilirsiniz. Sayfamda yer alan hisseler ise orta ve uzun vade için önerdiğim temel ve teknik analiz açısından görünümü iyi olan hisseler. Eğer hisse senedine yatırım yapacaksınız hem bilanço verilerinin iyi olması hem de teknik analiz açısından hissenin fiyatının uygun olması çok önemli.

Destek 39.01 seviyesinde

Soru: Elimde Bağfaş hisseleri var. Bildiğiniz üzere Bağfaş bedelli sermaye artırımına gidiyor. Bandırma’da hissenin 60 lirayı göreceği, bölündükten sonra da daha da prim yapacağı söyleniyor. Bağfaş hissesinin direnç ve destek noktalarını öğrenebilir miyim? Serhat SAKİN

Cevap: Söylentilere bakmayın. Genellikle hisseler bölündükten sonra fiyat ucuz kaldığı için bir miktar prim yapar. Ama bu kural değil. Eğer doğru seviyelerden yatırım yaptıysanız hissenize ve yaptığınız yatırıma inanın. Bağfaş, cuma gününü 49.00’dan ve yüzde 6.04 değer kaybı ile tamamladı. Hisse senedi bu seviyeden yaptığı kapanış ile on günlük hareketli ortalamaların altında seyrediyor. Hissede önemli dirençler ise 49.13 ve 46.92 seviyelerinde gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder