Esra Karayel Hedef 70 bin seviyesi
HABERİ PAYLAŞ

Hedef 70 bin seviyesi

Haberin Devamı

Yurtiçinde olumlu hava Avrupa Birliği Liderler Zirvesi sonrası açıklamalarla artarak devam etti

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks geçen haftaki yazılarımda da belirttiğim gibi ralliye devam ederek 62 bin 544 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Buna göre Haziran ayında getiri yüzde 13.5 seviyesine ulaştı.

Avrupa’dan destek geldi

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nden gelen açıklamalar piyasalar tarafından olumlu karşılandı ve endekslerde yukarı haraketler gerçekleşti. Asya hisse senetleri de gelişmelere yükselişle karşılık verdi. Para piyasalarında da Avrupa Birliği Liderler Zirvesi izlendi. Zirve sonrası euro, son sekiz ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Merkez Bankası bir haftalık repo ihalesiyle piyasaya 1 milyar TL verdi.

Suriye doları yükseltti

Suriye sınırına asker gönderilmesi ve Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in kısa vadede not artışına gitmeyeceği şeklinde yorumlanan açıklamaları, doları yükseltti. Türk Lirası, dolar ve euro karşısında değer kaybetti.

[[HAFTAYA]]

Piyasalarda çok ters bir açıklama olmadığı takdirde endekste kısa vadede hedef 70 bin seviyesi

GELECEK HAFTA NE OLACAK?


Yurtdışı piyasalarda zirve sonrası canlılık sürecek. Yurtiçinde ise borsada alımlar artarak devam edecek. Almanya on yıllık tahvil faizlerindeki sert yükselişler, risksiz varlıklardan riskli varlıklara doğru eğilimin güçlendiğini gösteriyor. Bu da borsalardaki yükselişin devam edeceğinin bir diğer göstergesi.

Kâr satışlarına dikkat


Endeks bu hafta 63 bin direncini test edebilir. Bununla birlikte yükseliş kar satışlarıyla birlikte kademeli olarak gerçekleşecek. Para piyasalarında açıklanacak ekonomik veriler izlenecek. Temmuz ayının ilk haftası Amerika’dan gelecek veriler takip edilecek.

Bonolarda seyir yatay


5 Mart 2014 vadeli gösterge tahvilde kısa vadede faizler yüzde 8.50-8.80 bandında hareket gerçekleştirebilir. Dolarda küçük çaplı düşüşler olabilir. Dirençler 1.8100 TL ve sonrasında 1.8150 TL seviyelerinde gözüküyor. Destekler ise 1.8030 ve daha altta 1.8000 seviyesinde bulunuyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

HEDEFİNİZİ KOYUN

Soru: Esra Hanım, ben okurumuz olarak daha yeni girmeyi düşünüyorum bu piyasaya. Param var fakat risk nedir? Nasıl yatırım yapabilirim? Neleri önerirsiniz? Ne kadar yatırım yapmalıyım? Yardımcı olmanızı umuyorum. H.YAKAR/İstanbul Cevap: Sevgili okurum, farklı yatırım araçlarının farklı riskleri bulunuyor. Örneğin borsa riskin yüksek olduğu bir yatırım aracı iken bonolarda risk daha azdır. Öncelikle size tavsiyem yatırımızı tek bir enstrümana değil farklı risk kategorileri kapsayan değişik yatırım araçlarına yapmanız. Diyelim ki 10 bin TL’niz var. Bu parayı mevcut piyasa koşullarına göre (yüzde 50 borsa, yüzde 30 tahvil-bono, yüzde 10 döviz, yüzde 10 altın vb.) paylara ayırarak yatırım yapmalısınız. Her bir yatırımınız için ise vade ve getiri hedefinizi belirlemelisiniz. Yatırım tutarınıza gelince yeni başladığınızı gözönüne alarak ana paranızın yüzde 50’sini Türk Lirasına (banka mevduatı) yatırmanızı tavsiye ederim. Borsaya yatırcağınız para ise kısa vadede ihtiyacınız olmayan bir para olsun. Öncelikle bir aracı kuruluşta hesap açtırmalısınız. Kurumun yatırım uzmanından sektörler ve hisseler ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

KAP’ı ve diğer açıklamaları takip etmeniz gerekiyor

Soru: Esra Hanım, Işıklar Enerji hakkında bilgi almak istiyorum. Bölünme kararı alınmış ama uzun süredir bekliyoruz. Nasıl sonuca bağlandı bilgim yok. Bedelli bölünürse almam mı iyi olur yoksa almamam mı? Erdem BULUT/İstanbul Cevap: Erdem Bey, Işıklar Enerji ve Yapı Holding, sermaye indirim-artırımı yapmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurdu. Buna göre şirket sermayesinin geçmiş yıl ve dönem zararının toplamı olan 69 milyon 383 bin 714 TL tutarında azaltılması ve eş zamanlı olarak yüzde 111’ine tekabül eden 47 milyon 352 bin 25 TL tutarında artırılarak 90 milyon TL’ye yükseltilmesi hedefleniyor. Bu işlem sayesinde geçmiş yıl zararlarını ortadan kaldırarak kâr payı dağıtabilir bir yapıya kavuşacak şirket, halen yapımı süren HES projesini de borçlanmadan özkaynaklarıyla tamamlayabilecek. Şirket bedelli sermaye arttırımı kararını 29 Mayıs 2012 tarihindeki genel kurulda karar alış. Ama arttırım tarihi henüz açıklanmamış. Sermaye arttırımını 1 TL’den gerçekleştirecek. Şayet sermaye arttırım zamanı hissenin kapanış fiyatı 1 TL’nin üzerindeyse, sermaye artırımına katılmak kârlı olur. 1 TL’nin altında ise katılmamalı. Bugün hissenin kapanış fiyatı 0.47 Kuruş. Bu durumda katılmak doğru olmaz. Ancak hissenin fiyatı bu seviyelerde kalırsa firma 1 TL’den sermaye arttırımı yapmadan önce sermaye azaltımı yaparak hissenin fiyatını 1 TL’nin üzerine çıkarırlar ve ondan sonra sermaye arttırımı yaparlar. Firma ile ilgili çıkacak ve KAP’ta (Kamuyu Aydınlatma Platformu) yayınlanacak haberler takip edilip, sermaye arttırımına katılıp-katılmamanın kararının verilmesi gerekiyor.

İHRACAT ANLAŞMASI VAR


Soru: Esra Hanım, Bagfas hissem var. Şirketle ilgili son gelişmeler nedir? Sinan YURTSEVEN/İstanbul Cevap: Bagfaş ile ilgili son gelişme Romanya’ya 4 bin ton DAP ihraç etmesi olarak bulunuyor. Şirket yeni açıkladığı ihracat anlaşmasına göre 2.44 milyon dolar karşılığında ve Haziran ayı içerisinde tamamlanması hedefiyle Romanya’ya ihraç edecek. Satış fiyatı ise Mayıs ayındaki ihracat anlaşmasına göre yüzde 5 artışla 610 dolar/ton olarak gerçekleşti. Şirketin 2012 yılının başından bu yana toplam DAP ihracatı, 31 bin 200 ton seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam bir önceki yılın aynı ayının yüzde 54 altında bulunuyor.

Yönetim kurulu kararı hisseyi coşturdu

Soru: Esra Hanım, elimde 16 TL maliyetli Yapı Kredi Sigorta hissesi var. Geçen sene ağustos ayından beri elimde tutuyorum. Son iki gündür sanırım endeksteki hareketi aşan bir hareket söz konusu. Nedenleri nedir ve hisse nereye kadar gidebilir? Sizce kriz döneminde bu kadar çıkmışken kağıttan çıkmak uygun mu? Yorumunuzu alabilir miyim? Bir de bu kağıtla ilgili haberleri nereden takip edebilirim. Vereceğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Ufuk TUNALIOĞLU/İstanbul Cevap: Ufuk Bey, Yapı Kredi Yönetim Kurulu toplantısında karar açıklandı. Grubun sigorta alanındaki faaliyetlerinin yeniden organize edilmesi amacıyla; bağlı ortaklıkları Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik hisselerinin elden çıkarılmasına ilişkin seçeneklerin değerlendirilmesi için çalışmalara başlanacağı belirtildi. Haber sonrası Yapı Kredi Sigorta hisseleri yüzde 10 değer kazanarak tavan oldu. Yapı Kredi hisseleri de yüzde 4 yükseldi. Yapı Kredi’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada bugün yapılan yönetim kurulu toplantısında; grubun sigorta alanındaki faaliyetlerinin yeniden organize edilmesi amacıyla, bankanın bağlı ortaklıkları Yapı Kredi Sigorta AŞ ve Yapı Kredi Emeklilik hisselerinin elden çıkarılmasına ilişkin seçeneklerin değerlendirilmesine ve bu kapsamda uzun vadeli banka sigortacılığı (bankassurance) konusunda anlaşmaya girilmesi ile ilgili çalışmalara başlanmasına karar verildiği bildirildi. Yapı Kredi Sigorta’nın piyasa değeri açıklanan haberden sonra cari fiyatlarla 1 milyar 391 milyon lirayı aştı. Hissede direnç 18.60 seviyesinde. Bu seviyeyi kırarsa 19 seviyelerini görebilir. Satış konusunda karar sizin getiri hedefinize bağlı. Yatırım yapmadan önce belirlediğiniz hedefi tutturduysanız satış yapabilirsiniz. Piyasalarda normal şartlarda yukarı hareket devam edecek. Satış hedefinizi gözden geçirip gelişmelere göre hareket etmenizi tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder