Siyaset HDP'den Musul için önerge
Paylaş
HDP'den Musul için önerge

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Musul'daki gelişmelerle ilgili Meclis'e Genel Görüşme Önergesi vereceklerini bildirdi

Kaplan, partisinin Van Milletvekili Nazmi Gür ile Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Musul’daki gelişmelerle ilgili kendilerinin de yerel kaynaklardan bilgi edinmeye çalıştıklarını, durumun endişe verici olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Olayın Türkiye sınırına dayandığını, ancak Dışişleri Bakanlığı’ndan yeterli bilgi alamadıklarını belirten Kaplan, "Türkiye’nin şu anda en önemli gündemi, Musul’daki gelişmelerdir. Çünkü Türkiye büyük bir tehdit altındadır" dedi.

Nüfusu yaklaşık 2 milyon olan Musul’da Kürt, Türkmen ve Asuriler’in bulunduğunu, insanların ciddi sıkıntılar yaşadığını anlatan Kaplan, Türkiye’nin en kısa sürede gerekli önlemleri alması gerektiğini ifade etti.

Hasip Kaplan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Musul’da yaşanan gelişmelere ilişkin grupları bilgilendirmesi amacıyla Genel Görüşme Önergesi
vereceklerini belirtti.

Hükümeti, bölgedeki gelişmelerle ilgili uyarmak istediklerini dile getiren Kaplan, "Hükümet ya sınırdaki Kürtler ile stratejik dostluktan yana tercihini koyacak ya da El-Kaide, El-Nusra, IŞİD’den yana tavır koyacak" dedi.

Haberin Devamı

Nazmi Gür ise Musul’daki olaylardan doğrudan etkilenen Türkiye’nin, bu konuda etkili bir politika oluşturması gerektiğini söyledi. Gür, "Nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzun henüz farkında değiliz. IŞİD’i hangi ülkelerin desteklediğini iyi biliyoruz. IŞİD başarıya ulaşırsa bölge barışı için büyük bir tehdit oluşturur" diye konuştu.

Türkiye’nin IŞİD üzerinde önemli bir etkisi olduğunu düşündüklerini savunan Gür, bunu, Suriye’de yaşanan krizde gördüklerini ifade etti.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaplan, Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’nda Türk bayrağının indirilmesine ilişkin değerlendirmesinde,
"Bu konuda fazla konuşma gereği duymuyoruz. Biz tasvip etmediğimizi söyledik. Devletin zirvesi sağduyulu davranmamıştır. Diğer iki muhalefet parti lideri de nefret söylemiyle kitleleri kışkırtıyor. Öncelikle siyaset ve sorumluluk mevkisinde olan herkesin, kullandığı dile dikkat etmesi gerekiyor" dedi.

AA