Özlem Denizmen Haydi kızlar ticarete
HABERİ PAYLAŞ

Haydi kızlar ticarete

Haberin Devamı

Kadın, erkek eşitliğine erişmemiz 170 yıl sürecekmiş. Bari ticarette biraz kayırma yapalım ki bu süreyi düşürelim.

Yeni bir kampanya başladı. “Ne alırsanız alın, önce sorun: Bunu yapan/satan şirketin patronu kadın mı?” Kampanyanın adı ‘Kadından Al-Malı’. Erkekler, ister bozulun ister kızın ama bir gerçek var, sizler zaten 1-0 ileridesiniz. O sebeple gelin hep beraber büyüyelim.

Neler yapabiliriz?

Kamu, esnaf, özel sektör: Kadından al-malı. Kadın tedarikçilere öncelik tanınabilir. Bir alım için 3 teklif alıyorsanız, en az 1’inin kadın tedarikçiden olmasına özen gösterin.

Kamu: Kadınların anne olarak iş hayatını sürdürmesi için hamilelik, süt izni-kreş, esnek çalışma gibi olanakların hayata geçirilmesi ile ilgili güzel adımlar atılıyor. Ama yaptırımlar da artmalı.

Sivil toplum kuruluşları: Farkındalık sağlayın ve bu alandaki düzenlemelerin önünün açılması için destek olun. KAGİDER, KADEM, TİKAD gibi.

Birey: Etrafınızda para kazanmak isteyen kadınlara destek olun. Onları daha büyük hedefler koymaya teşvik edin. Cesaret verin.

Bankalar: Kadınlara uygun şartlarla kredi verin.

Genç kızlar: Kendinize rol model kadınlar bulun. Hikayelerini okuyun, gidin çaylarını için, onlarla konuşun.

Kadınlar: Kendinize güvenin. Kredi Garanti Fonu’ndan kefalet desteğini kapın. Bankalardan korkmayın. Net hedefler koyup, ok gibi ilerleyin.

Anne babalar: Kız, erkek çocuk ayırmayın. Hepsi sofrayı kursun. Hepsi eğitim hayali kursun. Hepsi hem üretim hem ticaret yapabilme zihniyeti ile büyüsün.

FAKİRLİĞİ AZALTIYOR

✔ Kadın kazandığı paranın yüzde 80’ini ailesine, eğitime ve topluma harcıyor. (Dünya Bankası araştırması.)

✔ Dünya Bankası’na göre; Türkiye’de kadının çalışma hayatına tam zamanlı katılımındaki yüzde 6 artış, fakirliği yüzde 15 azaltıyor.

✔ Araştırmalara göre üst yönetiminde en az 3 kadın lider olan şirketlerin satışları, net kârı yüzde 6’ya kadar artabiliyor.

✔ Kız çocuklarını rekabet gerektiren sporlara yönlendirin. Sporun liderlik becerilerini geliştirmede rol oynadığı 3 alan: Projeler, ilham verici takımlar, ekip oluşturma.

✔ Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerdeki John adlı yöneticiler, listedeki tüm kadınlardan fazla!

EV ALMAK İSTİYORUM

Soru: 20 bin TL birikimim var. Aylık gelirim 3 bin 750 TL. Ev almak istiyorum. Fiyatı 200 bin TL. Nasıl bir yol izlemeliyim? ● Murat

Cevap: Evi kredi ile almak için yüzde 20 peşinatının, yani 40 bin TL’nin hazır olması gerekiyor. Ev peşinatı arkadaştan, bankadan borç olmamalı. Hem peşinat için aldığın borcu ödemek, hem de ev için kredinin aylık ödemeleri seni zorlar. Gelirinin yüzde 30’unu sanki ev kredisi ödediğini farz ederek biriktirmeye devam et. Bu senin için konut kredisi kullanmadan önce bir deneyim olur.

HEPSİ ÜRETİYOR

Geçen hafta Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Ticaret Merkezi ve KAGİDER (Kadın Girişimcileri derneği) ortaklığında düzenlenen Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu (WVEF) toplantısı rengarenkti. 48 ülkeden gelen 300 girişimci kadın vardı. hepsi üretiyor, satıyor ve kendi ülkelerinin dışına taşıp ihracat ile büyüyor.

ÜNLÜLERİN PARA KARAKTERLERİ: UĞURKAN EREZ


Giden daha güzel geri gelir

★ Para denince aklınıza ilk gelen?

Paraya çok önem vermem ama hayatı idame ettirmek için de çok çalışmak ve kazanmak lazım.

★ İlk parayı kaç yaşında, hangi işten kazandınız? Ne aldınız?

Evimizin yanındaki boş bir dükkanda mahalle arkadaşlarımı toplayarak tiyatro oynatıp komşulara seyrettirmiştim. Hepsinden biraz para toplamıştım. Arkadaşlarımla yemek yemiştik.

★ Para ile ilgili pişmanlığınız var mı?

Her zaman paranın kıymetini bildim. O yüzden bu konuda büyük pişmanlıklarım olmadı.

★ Dayanamayıp hep aldığınız bir şey?

Torunuma oyuncak ve kıyafet.

★ Evdeki en güzel tasarruf yönteminiz?

Elektrik, su, doğalgazı çok dikkatli kullanırım.

★ Pazarlık yapar mısınız?

Genelde yapmam, fiyat bellidir, uymuyorsa almam.

★ Restoranda hesabı kim öder?

Ben öderim çok şükür.

★ Milyon verseler satmam dediğiniz şey?

Ailem, sağlık, dostluk, huzur. Zerresini değişmem.

★ Para ile ilgili sizi en çok etkileyen örnek kişi kim oldu?

Ailem. Özellikle ağabeyim.

★ Diyelim ki benim 30 bin liram var, bu parayı ne yapmalıyım?

Kenarda biriktirmeli ve fırsatını bulunca mantıklı bir yatırımda kullanmalısın ama ihtiyacın yoksa bir kısmını mutlaka olmayanlara bağışlamalısın. Çünkü giden daha güzel geri gelir.

★ Birisi borç istese, siz vermek istemeseniz ne dersiniz?

Aslında hayır diyemem, veririm. Ama artık hayır demeyi de öğreniyorum.

UĞURKAN EREZ'İN PARA KARAKTERİ: Önemli organizasyonların değişmez koreografı, özel ve çalışma yaşamında parayı doğru konumlandırıyor, mutluluğu yalnızca maddede aramıyor. Veren el boş kalmaz felsefesine olan bağını görmekten de çok memnun oldum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder