Kültür - Sanat Hayatını yeniden yazmak ister misin? ​
Paylaş
Hayatını yeniden yazmak ister misin? ​

Sinem Çelebioğlu,“Bence herkes kendi hayatını yeniden yazabilir” diyor. İlk kitabı Şans Kurabiyem’i konuştuk kendisiyle. Siz de yakında etrafınızda birbirine ‘şans kurabiyem’ diyen çiftler görürseniz şaşırmayın

“Siz hiç kendi hayatınızı yeniden yazmak istediniz mi?” diyor kitabın kapağında… Siz de kendi hayatınızı yeniden mi yazdınız bu kitapla?
Evet, istedim ve yazdım. Kitaba başlarken kendime sordum: “Kendi hayatımı gerçekten yazmak ister miyim?” Mavi karakteri için kendimden esinlenerek yola çıktım. Bence herkes kendi hayatını yeniden yazabilir, bir şeyleri değiştirebilir.

Mavi ismi neyi sembolize ediyor?
Çok derin duyguları olan bir kız. Gözlerine baktığınızda bu derinliği anlıyorsunuz, duygularını saklamayı başarıyor.

Nasıl bir hikaye Mavi'ninki?
Üç yıl önce ilişkisi sona eriyor. Severek ayrılıyor ve üç senesi enkaza dönüşüyor. İşinden ayrılıyor, hayata küsüyor. Herkesin hayatında böyle bir dönem vardır. Sonunda toparlanması gerektiğine inanıyor. Uyuyamadığı bir gece, “Hayatımı değiştireceğim, bunu da kitap yazarak yapacağım” diyor. Bu sebeple hem kendini yazdığı kitabı okuyoruz, hem de Mavi'nin hayata tekrar nasıl tutunduğunu okuyoruz.


DIŞ DÜNYA KARANLIK İÇ DÜNYA EĞLENCELİ


Kitabın içinde kitap var yani…
Bu tekniğe ‘üst kurmaca’ deniyor. Mavi'nin hikayesi bir anlatıcı tarafından anlatılıyor. Mavi'nin anlattığı iç hikayeyi ise kendinden dinliyoruz. Dünyalar çok farklı, dışarıdaki nasıl karanlıksa, içerideki çok eğlenceli.

Kitap kapağında ilgimi çeken bir başka soru daha var. Hayallerine ulaşmayı mı? Gerçeklerle yaşamayı mı seçersin? Siz nasıl cevaplıyorsunuz bu soruyu?
Tabii ki hayallerime ulaşmayı seçerim. Gerçeklerle de yaşamalıyız ama o gerçeklerin içinde mutlaka hayallerimiz vardır. Hayal kurmayı bıraktığımızda, gerçekler bizi mahveder. Bence o zaman dünyaya küseriz. Hayallerimiz olmalı ve onlara ulaşmak için her şeyi yapmalıyız.

İlk kitabınız, ilgi nasıl?
Sadece romantik komedi olarak tanımlayamayız. Kurguya bir şeyler katarak zenginleştirdim. Bu sebeple sevildi. Okuyucular Mavi'yi çok yakın buluyor kendilerine, seviyorlar, içini acıtıyor bazı okurların. Bu kitabın her okuyana, her dokunana şans getirmesini istiyorum. Bana getirdiğine inanıyorum.

FİLM GİBİ KİTAP OLMUŞ


Kitabı film yapmak isteyenler oluyor mu?
Evet, o şekilde değerlendiriliyor. Her okuyan “film gibi kitap olmuş” diyor. Yazdıklarımı kurgulamadım. Gözümü kapadım ve bir sahne oluştu gözümde, o sahneyi yazıya döktüm. O yüzden okuduğunuz her bölümde film izler gibi oluyorsunuz

Erkekler okur mu sizce şirin kapaklı bu kitabı?
Bir kadının nasıl dibe vurup ayağa kalktığına dair fikir sahibi olmak için okumalılar. Sevgilisine ya da eşine bu kitabı hediye alan okurlarım var. Birbirlerine “şans kurabiyem” diyen çiftler olacak bence.

Kitap okuma alışkanlığı kazanmak için neler yapılmalı?
Çocuk yaşlarda kitap okuma alışkanlığını edinmek zorundayız. Burada ebeveynlere çok iş düşüyor. Çocuk önce ailede kitap okumanın önemini farkediyor. Onlara rol model olmalıyız. Bu şekilde daha okuyan bir toplum olabiliriz. Çok okuyanla okumayan arasında çok ciddi farklar olduğunu biliyoruz ve görüyoruz.

RÖPORTAJ: Dilara DOĞAN Fotoğraflar: Muzaffer KANTARCIOĞLU

Haberin Devamı