Cumartesi Postası Hayat Etiyopya'da güzel

Hayat Etiyopya'da güzel

Paylaş
Hayat Etiyopya'da güzel

Etiyopya denince aklınıza kıtlık, açlıktan kaditi çıkmış vücutlar, ölümün çağırdığı çocukların başında bekleyen akbabalar, dağıtılan un çuvalları, yardım konserleri geliyor değil mi? Gelmesin. Tamam, ülkenin bazı yerlerinde hala bu manzaralar yaşanıyor ama Etiyopya bildiğiniz gibi değil artık.

Gidin oraya! Kahvesini tadın, safariye katılın, eşsiz fotoğraflar çekin, basit hayatlarına rağmen hep gülen insanlarını tanıyın, otantik danslarını seyredin... Hayatı gerçek anlamıyla ‘yaşayın’.

Haberin Devamı

HAZIRLAYAN: Kemal ÖZNOYAN

Uzun yıllar dış ülkelerden destek alan Etiyopya yaklaşık 10 senedir kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor. Gayet de iyi gidiyorlar: Yeni yapılan yollar, oteller, yaşam merkezleri bunun en büyük kanıtı. Ülkenin en önemli özelliği bugüne kadar hiçbir din kargaşasının yaşanmamış olması. 80’den fazla etnik grup var. Buna bağlı olarak da 80 farklı dil... Ama ne kadar büyük bir uyum içinde yaşadıklarını gördüğünüzde şaşıracak, özeneceksiniz. Ülkenin dünya çapında şöhret olmasındaki tek faktör, açlık değil. Kahveyi de unutmamak gerek. Dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biri Etiyopya. Hatta ‘kahve-coffee’ adı ülkedeki ‘Kaffa’ bölgesinden gelir. Macchiato’nun sadece Etiyopya kahvesinden yapıldığı iddia ediliyor. Gerçekten tadı bir başkadır Etiyopya kahvesinden yapılan macchiato’nun. Etiyopya, Afrika’nın merkezi konumunda.

Haberin Devamı

Derler ki “Afrika’nın başkenti Etiyopya, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa.” Ülkede nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu şehir Addis Ababa’da yerli halkın yüzde 45’i Müslüman, yüzde 55’i Hıristiyan. Addis, Etiyopya’nın yerel dili Amharikçe’de ‘yeni’ anlamına geliyor. Ababa ise ‘çiçek’. Gerçekten de gelişmekte olan bir başkent. Aynı zamanda da en fazla elçilik barındıran şehirlerden biri. Adını bile duymadığınız ülkelerin elçiliklerini burada bulabilirsiniz. Hal böyle olunca, şehirde çok sayıda yabancı yaşıyor. Zaten son yedi yılda açılan otel sayısı 3-4 kat artmış.

Bu demektir ki artık şehirde kalmak istediğiniz yeri seçebilirsiniz. Dünyanın 3’üncü büyük Sheraton Oteli’nden tutun kırsal kesimdeki tropik bungalowlara kadar seçenek var. Beş yıldızlı ve ünlü otellerde günlük 150-350 dolara kalırsınız. Ama çok daha uygun fiyatlara da gayet temiz oteller bulabilirsiniz. Ama bunlardan çok fazla şey beklemeyin. Odalarda internet olsa da kesintiler yaşayabilirsiniz, banyonuzda havlu bulamayabilirsiniz... Şaşırmayacaksınız. Sabah kahvaltılarında da beklentilerinizi düşük tutun; bizdeki gibi zeytin, peynir, salam filan aramayın. Basit; meyve ağırlıklı bir kahvaltı bekleyecektir sizi.

Haberin Devamı

Fakiri bile güleryüzlü

Addis Ababa büyük bir Afrika kenti. Afrika Birliği’nin ve Avrupa Birliği’nin geleneksel toplantıları burada yapılır. Avrupa’dan gelen politikacıların da uğrak yeridir. Politikacıların ilgisini çeken manzaralardan biri de çamurdan yapılmış, saz damlı kulübeler. Fakirlerin bile yüzünün hep güldüğü, kendiyle barışık olan bu kentte Çin, Türk, İtalyan, Kore, Yunan mutfaklarından örnekleri bulabileceğiniz sayısız lokanta var. Yerel lezzetleri denemek isterseniz, otantik danslar eşliğinde harika bir akşam geçireceğiniz Yod Abyssinia adlı restoranı öneririm. Pizza ve spaghetti’yi her yerde bulursunuz, değil mi? Ama restoranda rezervasyon şartı aranıyor, ona göre. Kişi başı rakam; 250-300 BIRR arasında olacaktır (yaklaşık 15 Amerikan Doları). Şarap açtırırsanız, rakam yükselir elbette. Oralarda genellikle Güney Afrika şarabı revaçta. Etiyopya, sadece Addis Ababa’dan ibaret değil kuşkusuz. Mesela; Lalibela, Bahir Dar, Gondar...

Haberin Devamı

NİL'İN BEREKETİ

Lalibela denince akla ilk gelen St. George Kilisesi. Tek parça taştan yontularak yapılmış, monolitik türünün tek örneği. Etiyopya çok eski tarihi olan bir ülke, dolayısıyla kimse bu kilisenin yaşını bilemiyor. Lalibela’da daha birçok taş kilise var. Aklınızda olsun, kiliselere girerken başınızı örtmelisiniz. Gondar, komşu ülke Sudan’a en yakın yerleşim bölgesi, aynı zamanda eski başkent. En dikkat çekici yapı, Fasil Ghebbi. Burası, 6 kaleden oluşan bir bina kompleksi. UNESCO, 1999 yılında restorasyona başlamış, 2002’de bitmesi planlandığı halde hala sürüyor. Gondar çevresinde yaklaşık 40 kilise var. Ama çoğu sağlam kalamamış. Savaşlar ve yıkımlar yüzünden. Bahir Dar ise yeşilin en güzel tonlarını barındıran bir yer. Dünyanın en uzun nehri Nil’in kollarından biri olan Mavi Nil, Bahir Dar’ı cennet haline getiriyor. Nehrin döküldüğü noktadaki şelale, muhteşem. Burayı görmek için rotanızı Tis Isat adlı köye çevirmeniz gerekiyor. Ama bir süre sonra arabadan inip yürümek zorunda olduğunuz konusunda sizi uyarayım. Yakınlardaki Tana Gölü’nün manzarası da pek güzeldir.

Haberin Devamı

NASIL GİDİLİR?

THY’nin, Addis Ababa’ya her gün tarifeli seferi var. Akşam 18:55’te kalkan uçak, 5 saat 15 dakika sonra Addis Ababa’daki Bole Havaalanı’na iniyor. Zamanla yarışınız yoksa, Mısır üzerinden aktarma yapabilirsiniz, ama süre yaklaşık 5 saat uzar. Dubai üzerinden de uçabilirsiniz Etiyopya’ya. Bu kez bekleme süreniz 8 saate çıkar ama alandan dışarı çıkıp Dubai turu yapabilirsiniz.

AKLINIZDA OLSUN

- Etiyopya sporu çok seven ama uluslararası başarısı olmayan bir ülke. Bu yüzden İngiliz futbol takımlarını benimsemişler. İngiltere’nin maçları olduğunda fanatikler, bayrak ve formalarla caddeye çıkıp eğlenirler.

- Her şeye rağmen ülke hala fakir, ortalıkta çok dilenci var. Açık alanlarda alenen para vermekten kaçının, bir anda etrafınıza doluşurlar. Küçük kapkaççılık yaygın; cep telefonu ve cüzdanınıza sahip çıkın.

- Ülkeye gitmeden önce, özellikle Addis Ababa dışına çıkacaksanız, İstanbul-Karaköy’de sarı humma aşısı yaptırın. Hele yağmur mevsimi sonrası sivrisinekler kırsal bölgelerde rahatsızlık veriyor. Tabii yanınıza sivrisinek ilacı almayı da unutmayın. Hatta ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük şurubu gibi temel ilaçlarınız da yanınızda olmalı.

- Addis Ababa’nın denizden yüksekliği 2500 metre. Kar-kış olmaz ama Nisan-Ekim arası yağmur mevsimidir. Kalan aylarda gündüzleri 20-25 arasında olan sıcaklık, geceleri 12-14’e düşer.

- Ülkenin para birimi BIRR. 19 BIRR, yaklaşık 1 Dolar. Yabancı paralarla ödeme yapmak çok zor, otellerde bile BIRR ile ödeme yapmalısınız.

- Etiyopya kahvesinden yapılan macchiato’nun mutlaka tadına bakın. Tüm kafelerde bulursunuz. Bu kafelerin en meşhuru Kaldi’s. Dönerken de oradan çekirdek kahve almayı unutmayın.