Gündem Hayaline doğru yelken açtı

Hayaline doğru yelken açtı

Paylaş
Hayaline doğru yelken açtı

Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Trabzonlu Yrd. Doç. Dr. 41 yaşındaki Cafer Köse, çocukluk hayali olan yelkenli yapımını, deniz seviyesinden 1750 metre yükseklikteki Erzurum'da gerçekleştirdi

Trabzon’da doğup büyüyen ve Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdikten sonra aynı fakültenin Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak kalan Yrd. Doç. Dr. Cafer Köse, 16 yaşından beri hayalini süsleyen yelkenli tekneyi denize 302 kilometre uzaklıktaki Erzurum’da yaptı.

Haberin Devamı

Merkez Yakutiye İlçesi’nin Gölbaşı semtinde Gümrükhan yanında arkadaşına ait işyerinin ikinci katını tersaneye çeviren Yrd. Doç. Dr. Cafer Köse, Fransa’dan getirdiği planlarla 2009 yılının Kasım ayında teknenin temelini attı.

Teknenin ahşap malzemesini Artvin’in Hopa ilçesinden temin eden, diğer malzemeleri de İstanbul’dan getiren Yrd. Doç. Dr. Köse, 6 metre 80 santimetre uzunluğunda, 2 metre 35 santimetre genişliğindeki yelkenli tekneyi geçtiğimiz günlerde tamamladı.

İçinde 4 kişinin seyahat edebileceği tekneyi her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde inşa eden Yrd. Doç. Dr. Cafer Köse, kitap sevenler için de bir kütüphane oluşturdu.

27 BİN LİRAYA MÂL ETTİ

Yaklaşık 27 bin lira harcayarak lüks bir gezi teknesi yapan Yrd. Doç. Dr. Cafer Köse, Lise yıllarından beri kano yaptığını, denizle uğraştığını belirterek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Yıllardan beri böyle bir tekne yapma hayalim vardı. Hayatın hayalleri erteleyecek kadar uzun olmadığını bildiğimden bir an önce yapmaya başladım. Erzurum’un havası kuru. Kullandığımız ağaçlar da kuru. Ağaç yaş olmadığı için çaktığımız şekilde kalıyor. Erzurum’da tekneyi yaparken bu avantajdan yararlandık. Akşamları ve hafta sonları 17 ay boyunca çalışarak tekneyi tamamladım."

TIR’LA TRABZON’A YOLA ÇIKTI

Yapımı tamamlanan tekne, 2 katlı binanın duvarı yıkılarak vinçle dışarı çıkarıldı. Vatandaşların şaşkın bakışları arasında tekne, yaklaşık iki saat süren çalışmayla TIR’a yüklendi. Yolda zarar görmemesi için etrafı battaniyelerle sarılan TIR’daki yelkenli tekne denize indirilmek üzere Trabzon’a doğru yola çıktı.

Hafta sonu tatilini fırsat bilerek tekneyi Trabzon’a götüren Yrd. Doç. Dr. Cafer köse, amatör denizcilik ve telsizcilik belgesi bulunduğunu belirtti. Trabzon Limanı’ndan denize indirilecek teknesiyle, resmi işlemleri tamamladıktan sonra, önce İstanbul’a gitmeyi hedeflediğini belirten Yrd. Doç. Dr. Cafer Köse, yaz tatilinde Ege ve Marmara denizlerini gezmek istediğini söyledi. Cafer Köse, emekli olduktan sonra da dünya turuna çıkmayı planladığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Salih TEKİN- Zafer KUMRU / ERZURUM, (DHA)