Derya Özel Hastalıklar hortladı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Hastalıklar hortladı mı?

Haberin Devamı

Bu ara kızlarımın okulunda ciddi bir kızamık, su çiçeği ve kızıl salgını var. Daha önce kızıl geçirmemiş olan bendenizi de bir korku aldı. Kızılın aşısı yok ama çocukken olduğum aşıların bu yaşta, olası bir çocuk hastalığına karşı beni hâlâ koruduğunu ve bu hastalıklardan birini şimdi geçirsem bile, aşılı olduğum için yine de çok hafif atlatacağımı öğrendim doktorumuzdan. Aşı tartışması süredursun, naçizâne fikrim aşıların gerekli olduğu yönünde.

Basit bir çocuk hastalığı yüzünden sakat kalan ya da hayatını kaybeden sayısız çocuk aslında minik bir aşıyla kurtarılabilir. Çocuk hastalıklarında ilk altı yaş çok önemli ve riskli. Türkiye’de, milyonlarca Suriyeli göçmenle birlikte yaşadığımızı ve 30 yıldır kökünü kuruttuğumuz çocuk felcinin geçen senelerde tekrar hortladığını hatırlayın. Aşıya dair kafanızda soru varsa doktorunuza sorun.

ÇOCUKLARLA GİDİLMEZ!

Özellikle gece gezmelerine çocuk götürmek, asla yapmayacağım şeydir. 10-12 yaşına kadar bir çocuğun akşam uyuduğu saat çok önemlidir. Kaçtır bu duruma denk gelip sinir oluyorum.

Mesela Kıbrıs Girne’de, gece 22:00’de başlayan müzikli bir geceye sekiz yaşlarında bir çocuk getirmişlerdi. Sahneye dört kemancı genç kız çıktı ve bizlere şahane bir müzik ziyafeti çekti. Tam o sırada çocuk “yuuuuh” diye bağırdı. Babası sadece “şşşşş” dedi. Çocuğa ‘’şşş’’ demek yerine “Biri gelip senin yaptığın resme ‘ay ne kötü olmuş yuuh’ dediğinde senin nasıl moralin bozulursa, bu yaptığın şey de sahnedeki ablaların moralini bozar ve onları üzer.

Çok kaba bir davranışta bulundun, bir daha sakın kimseye yapma” deseydi, o çocuk bunun neden kötü bir davranış olduğunu anladığı için bir daha yapmazdı. Çocuklara açıklama yapın. Neden ve sonuç ilişkisiyle anlatın. Ama ben hâlâ o çocuğun, o saatte, orada ne işi olduğunu düşünüyorum.

TAVSİYE EDİYORUM

‘Sandviç Hırsızı’, okulda kaybolan sandviçinin peşine düşen Marin’in nasıl acar bir dedektife dönüştüğünü eğlenceli bir hikayeyle anlatıyor. Esprili öyküsü ve resimleriyle bir okul polisiyesi tadındaki ‘Sandviç Hırsızı’ keyifle bir çırpıda okunacak kitaplar arasında. Okumayı sevdirmek için keyifli kitapları tavsiye ediyorum

-ETKİNLİK KUŞU-

İSTANBUL

Sunay Akın’ın 20 yılda dünyanın çeşitli ülkelerinden topladığı birbirinden özel oyuncaklar, müzeden sonra Tepe Nautilus’ta sergileniyor. Kurşun askerler, metal arabalar, oyuncak kemanlar, misketler, porselen bebekler ve dahası çocuklar ve çocukluğuna dönmek isteyen bütün aile bireylerini bekliyor. 22 Nisan - 1 Mayıs tarihleri arasında, Sunay Akın ‘Oyuncak Müzesi’ Tepe Nautilus’ta olacak.

ANKARA

Çocuklara kitap okumayı sevdirmenin farklı yolları var. Mesela onlara kendi kitaplarının kapaklarını tasarlatmak. CerÇocuk Atölyesi’nde çocuklar, kitap sanatını öğrenip üç boyutlu kitaplar ortaya çıkartıyor. CerÇocuk Atölyesi Ankara Tel: (0312) 310 00 00

İZMİR

İzmir Optimum Outlet’te, 23 Nisan’da 12.00’dan 19.00’a kadar düzenlenecek etkinlikle minik misafirler Lego Festivali’nde buluşuyor. Legolarla özel olarak tasarlanmış etkinlik sahasında çocuklar çeşitli aktivitelere katılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder