Siyaset Haşim Kılıç'a istifa çağrısı
Paylaş
Haşim Kılıç'a istifa çağrısı

İzmir Barosu Başkanlığı, yüksek yargıdaki düzenlemelerle ilgili açıklamaları nedeniyle Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ı istifaya çağırdı

İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, "Yapılan düzenlemeleri bir yerleri ele geçirmek olarak nitelemek, yargı mensuplarına karşı büyük bir saygısızlıktır. Yüksek yargı organları, önerilen her çözümü peşinen reddetme alışkanlığından kaçınmalıdır" dediği belirtildi. Baro Başkanı Pekdaş şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bu sözün ne olduğundan önce, söyleyenin kim olduğuna bakılmalıdır. Haşim Kılıç, Anayasa Mahkemesi Başkanı’dır. Söz konusu yasanın, mecliste kabulü halinde bir iptal başvurusu olması durumunda, inceleyecek merci Anayasa Mahkemesi’dir. Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın, önceden oyunu açıklaması anlamına gelebilecek beyanlardan kaçınması da bir zorunluluktur.

Başkanın açıklaması, siyasi iktidarın bu demokratik işleyişe aykırı tavrını teşvik eder niteliktedir. ’İhsas-ı rey’ ile sayın Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın tarafsızlığını yitirdiği açıktır. Demokrasi ile derdi olan ülkelerde bu davranışın karşılığı istifadır.

Bu nedenle, tarafsızlığını yitiren ve olası bir yasa değişikliğinin peşinen yanında yer aldığını beyan eden, hukuk ilkelerine ve bulunduğu konuma uygun düşmeyen açıklamalar yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Sayın Haşim Kılıç’ı, bulunduğu kurumu şaibe altına sokmamak adına istifa etmeye davet ediyoruz."

Haberin Devamı