Candaş Tolga Işık Haşim Kılıç: Önümüze ne belge geldiyse ona göre hareket ettik
HABERİ PAYLAŞ

Haşim Kılıç: Önümüze ne belge geldiyse ona göre hareket ettik

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararının ardından dün Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı aradım.
Başkan Kılıç’a önce herkesin aklındaki şu soruyu sordum:

‘EMİNE AYNA’YI NEYE GÖRE CEZALANDIRACAKTIK?’
“DTP’nin içinde Emine Ayna gibi çok daha kışkırtıcı açıklamalar yapan “şahin” kanadın temsilcileri varken neden onlar yasaklanmadı da, Ahmet Türk gibi daha mülayim, yapıcı açıklamalar yapan bir isim yasaklandı?”
Başkan Kılıç cevap verdi: “Dünden beri ben de bu yorumları duyuyor ve çok üzülüyorum. Bir kere şu bilinmeli: Anayasa Mahkemesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın sunduğu bilgi ve belgelere göre hareket eder. Bize şu ana kadar Emine Ayna’nın konu olan eylemleriyle ilgili hiçbir belge ulaşmadı… Neye göre yasaklayacağız, ceza vereceğiz ki?”

EMİNE AYNA ARTIK YARGILANAMAZ
Haşim Kılıç’a “Emine Ayna ya da benzer açıklamaları yapan DTP’lilerle ilgili ek bir iddianame ya da karar olamaz mı?” diye sordum.
“Hayır. O iş bitmiştir artık. Çünkü DTP’nin tüzel kişiliği sona erdirilmiştir. Bu saatten sonra Emine Ayna ancak yeniden bir parti üyesi olarak siyasete atılırsa hakkında bir dava açılabilir. Orada da DTP üyesi olarak söylediği hiçbir söz dava konusu olamaz. Ama ne olur? Emine Ayna hakkında ceza hukuku açısından işlem yapılabilir. Onun için de milletvekili dokunulmazlığının kalkması gerekir” dedi.
“Yani Emine Ayna’nın bugüne kadarki bütün muhtemel suç unsuru oluşturacak açıklamaları sıfırlandı mı diyorsunuz?” Başkan’ın cevabı çok netti: “Anayasa Mahkemesi açısından evet…”

TÜRK VE TUĞLUK BAĞIMSIZ ADAY OLABİLİR
Anayasa Mahkemesi Başkanı’na her kapatma davası sonrası sorulan o malum soruyu da sordum: “Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk gibi siyasi yasak alan isimler bağımsız aday olabilir mi?”
Kılıç, “Burada kararı Yüksek Seçim Kurulu verir. Ama bundan önce verdiği kararlara bakacak olursanız Anayasa siyasi yasağı bir partinin kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak diye tanımlıyor. Dolayısıyla bağımsız aday olarak seçime girebilirler” dedi.
Haşim Kılıç’a, başta anayasa hukukçuları olmak üzere birçok önemli ismin “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını verirken sadece hukuki değil siyaseten de ülkenin içinde bulunduğu şartları değerlendirir” dediklerini hatırlattım ve “DTP’nin kapatılması kararını verirken böyle bir değerlendirme yaptınız mı?” diye sordum.
Başkan, “Bu soruya cevap vermek için şu an doğru bir zaman değil. Ama önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesi’nin kararları ve fonksiyonu ile ilgili bir açıklama yapacağım. Orada bütün bu yorumlarla ilgili çok önemli açıklamalarım olacak. Mahkeme neye göre karar verir, nasıl verir herkes öğrenecek” dedi.

HAŞİM KILIÇ İLK DEFA BİR KAPATMA KARARININ ARDINDAN BU KADAR RAHATTI
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la yaptığım konuşmadan edindiğim izlenimlerime gelince…
Kılıç’ın kişisel olarak siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduğunu daha önceki konuşmalarımızdan biliyorum. Haşim Kılıç parti kapatmalar konusunda gerekli anayasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini her seferinde dile getiriyor.
Ancak konuşmamız boyunca Haşim Kılıç’ın mahkemenin DTP’ye verdiği kapatma kararından dolayı son derece huzurlu ve rahat olduğu izlenimini edindim. Bunu kendisine de sordum. Ancak yanıt vermedi. Yanılıyor olabilirim ama bana göre Haşim Kılıç DTP’nin kapatılması kararını “Anayasa Mahkemesi’nin bugüne kadar aldığı en haklı kapatma kararı” olarak görüyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder