Serra Ababay Hangi yaşta nasıl kural konmalı?
HABERİ PAYLAŞ

Hangi yaşta nasıl kural konmalı?

Haberin Devamı

Çocuklara sadece kural koymak yeterli olmaz. Kuralların öğretici olması için, çocuğun duygusunu fark etmek ve yaşına uygun sınır koymak gerekir. Kurallar her yaş çocuk için farklı olmalıdır. Büyüyen çocuklara, onlarla birlikte büyüyen kurallar gerekir. Yaşının yapabileceğinden fazlası beklenen çocuklar, sınırları öğrenemez ve sürekli uyarılmaktan dolayı kurallara tepkili olur. Peki hangi yaşta nasıl kural konmalıdır?

1.5 - 3.5 yaş:

Kurallara en çok ihtiyaç duyulan zamandır. Unutmayın, küçük çocuklar dünyayı keşfetmek ister ve birçok davranışı aslında sizi kızdırmak için yapmaz. Örneğin, mamasına elini sokan bebeğin esas amacı yemeğin dokusunu anlamak olabilir.

● Çocuklar 8-10 aylarda, bir başkasının surat ifadesine bakarak ne yapması gerektiğini anlamaya başlar. Sözel ifadenin kısıtlı olduğu dönemlerde, jest, mimik ve fiziksel müdahaleler önemlidir. Çocuklar bu dönemde fiziksel olarak durdurulmalıdır.

● Uzun açıklamalar yerine “hayır” ve “evet”ler kullanılmalıdır. Örneğin vuran çocuğunuza, “vurmak yok, acıtmak yok” diyerek elini tutabilirsiniz.

● Kısıtlı sözel gelişime sahip çocuklar, duygularını ifade etmekte zorlanarak yoğun tepkiler verebilir. Çocukların duygularını onlar yerine ifade etmek gereklidir.

3.5 - 6 yaş:

Artık daha karmaşık açıklamalara geçilebilir.

● 4 yaş çocukları neyi isteyip neyi istemediğini daha iyi bildiği için tutturmaları artar. Tutturmalara daha az odaklanarak, her zamanki kuralları uygulanmalıdır.

● 5 yaş çocukları davranışların sonuçlarını artık anlayabilir. Bu nedenle, kurallar ve hatalı davranışlar üzerine beraber akıl yürütebilirsiniz. Bu yaşlar limit denemeleri artar ve net sınırlar önem kazanır. Bu yaş çocukları “bu davranış 2 kere daha olursa oyunu kaldıracağım” gibi uyarılardan faydalanabilir.

● 6 yaş çocuğunun okulla dünyası hızla genişler. Bağımsız bir birey olmaktan ve kendisiyle yetişkin gibi iletişim kurulmasından keyif alır. Kuralların sebeplerini detaylı şekilde açıklamak ve hatalı davranışlar üzerine konuşmak önemlidir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder