Oral Çalışlar Hangi sonuç ne mesaj verir?
HABERİ PAYLAŞ

Hangi sonuç ne mesaj verir?

Haberin Devamı

Referandum sonuçlarının siyasi hayatımıza ne gibi etkileri olacak? Bir ay önceye kadar, büyük bir dönüşümün eşiğinde olduğumuz hissinde değildim. Son haftalarda görüşlerim değişti: Bu referandum, gerçekten siyasi hayatımızın dönüm noktalarından biri olabilir.

Hayır çıkarsa

"Hayır" çıkması halinde: Böyle bir sonuç, hemen her girdiği seçimi kazanan ve 15 yıldır tek başına iktidar olan bir partide tüm dengeleri değiştirebilir. Seçmenden iktidara sert bir uyarı anlamına gelir. Parti içindeki muhalif sesler harekete geçebilir. Şu an hesaplayamayacağımız sonuçlar ortaya çıkabilir.

Az farkla evet çıkarsa

Az farkla "evet" çıkması da, yeni bir tablo anlamına gelir. İktidar açısından ciddi bir sorundan söz edilebilir. AK Parti tabanının önemli bir kısmının tereddütlerinin olduğu sonucu çıkar. Kitle temelinin zayıfladığından bahsedilebilir. Bu sonuç, 2019’daki Cumhurbaşkanlığı seçiminin de oldukça sıkıntılı geçmesini beraberinde getirebilir.

2010 Referandumu

12 Eylül 2010 Anayasa değişikliği referandumunda CHP ve MHP "Hayır" kampanyası yürütmüş, BDP ise referandumu boykot etmişti. Katılım yüzde 73 oranında olmuştu. "Evet" oyları buna rağmen yüzde 58 çıkmıştı. Değişiklik, toplumun büyük ağırlığı tarafından önde gelen muhalefet partilerinin bu tavrına rağmen benimsenmişti.

Bu kez toplumda farklı bir psikoloji gündeme gelebilir. Bir isteksizlik söz konusu olabilir. Seçmen ikna olmakta zorlanıyor. AK Parti tabanında da, bu değişikliği, daha önceki demokrasi paketlerine pek benzetemeyen bir ruh hali var.

Kararsız seçmen

Benim hissiyatım şöyle: Türkiye'nin kaderini belirleyen o "kararsız seçmen", iktidara sarı kart gösterebilir. Yüzde 58'in, özellikle de yüzde 55’in altını sarı kart olarak değerlendirmekten yanayım.

İktidar, şimdiye kadar görmediğimiz boyutta propaganda kampanyası yürütüyor. Her geçen gün daha fazla yükleniyor. TV kanalları, ana akım medya; büyük oranda tek taraflı işliyor. Ancak, görebildiğimiz kadarıyla hâlâ seçmenin neticeyi belirleyecek kesiminin ikna edilmesinde güçlük çekiliyor.

Kritik dengeyi, AK Parti'ye oy vermiş bir kesim belirleyecek. Bu kesimin nasıl bir tercihte bulunacağını öngöremiyoruz. Ciddi bir manevi baskı altında olan bu seçmenin tercihini yorumlama noktasında anketçiler de çok zorlanıyor. 17 Nisan sabahı farklı bir Türkiye'ye uyanacağımız kesin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder