Ramazan Hamileyken oruç tutulabilir mi?

Hamileyken oruç tutulabilir mi?

Paylaş
Hamileyken oruç tutulabilir mi?

Ramazan ruhen ve bedenen arınma ayı olmakla birlikte yaz aylarında nefsin tutulması gereken süre 17 saatten fazla. Bu süreye adaptasyon ilk günlerde gebe olmayan insanlar için dahi kolay olmazken gebelerin bu kadar uzun süre yemek yemeden, su içmeden vakit geçirmesi hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından çok riskli

Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, "Hastalık olarak düşünülmeyen gebelik döneminde hem anne hem bebek için vücudun artmış gereksinimlerinin karşılanması şart. Gebelikte beslenme bu gereksinimlerin karşılanmasında önemli rol oynar. Gebelere sık aralıklarla az miktarlarda beslenme ve bol miktarda su tüketilmeleri önerilir" dedi.

Haberin Devamı

Bebeğin nörolojik gelişimini etkileyebilir

Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, "Hamileyken oruç tutulması üzerine yapılan bilimsel araştırma sayısı fazla değil. Ancak uzun süre su içmeyen gebelerde idrar yolu enfeksiyonları, rahim kasılmaları daha sık görülür. Annenin vücudunda dolaşan kan hacmi azabilir, bunun sonucunda anne ve bebek açlığa ve susuzluğa karşı savunma sistemlerini devreye sokabilir. Bebek hareketlerinde yavaşlama, suyunun miktarında azalma görülebilir. Vücut enerji kaynağı olarak öncelikle karbonhidratları kullanır. Uzun süren açlıklarda vücut enerji için yakacak karbonhidrat bulamaz ve yakıt olarak yağ kullanmaya başlar. Bunun sonucunda keton denen maddeler çıkar. Bu maddelerin bebeklerin nörolojik gelişimleri üzerine uzun dönem etkilerinin olumsuz olabileceği bazı çalışmalarda irdelenmiştir" dedi.

Haberin Devamı

'Gebeler az ve sık yemeli'

Uzun süren açlık durumlarında kan şekerinde düşmelerin gebe olanlarda, olmayanlara göre daha sık görüldüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, şöyle konuştu:

Gebeler az az ve sık sık yemek yemeli. Gebelikte midenin aniden doldurulmasıyla hacmi küçülmüş mideden yemek borusuna kaçak olur; bu da reflü şikayetlerini artırabilir. Birden yemek yendikten sonra kan şekerinde ani artış olabilir. Bu hızlı yükseliş sonucu plasentanın şekeri bebeğe geçirmesinden dolayı bebeğin de kan şekerinde ani yükselme olabilir. Bu nedenle oruç tutmak isteyen gebelerde yemeğe hafif besinlerle başlanması, birden doymak yerine bir süre ara verdikten sonra yemeğe devam edilmesi gerekir.

Gebelik şekeri olanlar dikkat!

"Gebelik takibi esnasında hipertansiyon, şeker, böbrek hastalıkları gibi rahatsızlıkları olan gebelerde bu kadar uzun süre açlık önerilmez" diyen Yrd. Doç. Dr. Gökçenur Gönenç, "Özellikle gebelik şekeri olanlarda bu yeme düzeniyle normal kan şekeri seviyelerinin tutturulması zor olur, bu da anne ve bebek açısından sağlık sorunlarına zemin hazırlayabilir" açıklamasında bulundu.