Yaşam Hamilelikte depresyon belirtileri

Hamilelikte depresyon belirtileri

Paylaş
Hamilelikte depresyon belirtileri

Uzmanlar uyarıyor: Gebelik öncesi, sırası ve sonrasındaki depresyon belirtilerine dikkat edin

Günümüzde önemli bir ruhsal hastalık olarak bilinen depresyon, dünyada da en sık görülen tıbbi sorunlardan birisi olarak tanımlanmaktadır. Depresyon, kişinin duygusal durumunu, davranışlarını ve düşüncelerini etkilediği gibi tedavi edilmemesi durumunda kişinin bedensel sağlığını da etkilediği ifade edilmektedir. Uzmanlar tarafından belirtildiğine göre, depresyon kendi başına ortaya çıkabileceği gibi bir hastalığın sonucunda, hamilelik öncesi, hamilelik sürecinde ya da doğum sonrasında da (Lohusalık dönemi) ortaya çıkabilmektedir.

HAMİLELİK SIRASINDA DA GÖRÜLME SIKLIĞI FAZLADIR

Yapılan araştırmalara göre, depresyonun görülme sıklığının kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla olduğu belirtilmektedir. Depresyonun kadınlarda görülme sıklığı konusuna biyolojik açıdan bakıldığında ise, kalıtsal etkenler ve kadının hormonlarının salgılanmasına eşlik eden duygusal durum değişikliklerinin neden olduğu belirtilmektedir. Bu sebeple depresyonun; hamilelik öncesinde, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra olmak üzere görülme sıklığının oldukça fazla olduğu belirtilmektedir.

GEÇMİŞTE KORUYUCU DÖNEM OLARAK KABUL EDİLİYORDU

Geçmiş yıllarda hamilelik dönemi, psikiyatrik bozukluklar için koruyucu bir dönem olarak kabul görülürken günümüzde ise, bu görüşün kabul görmediği belirtilmektedir. Bunun nedeni olarak da kadınların gebeliği; doyum, olgunluk kendini geliştirme ve mutluluk kaynağı olarak algıladıkları gibi endişe, korku, stres, kaygılı bekleyiş ve olumsuz duygulanımların yaşanabileceği bir dönem olarak algılamalarının etkili olduğu ifade edilmektedir. Uzmanlar kadınların yüzde 10’unun gebelik sırasında depresyon yaşadıklarını belirtmektedirler.

HAMİLELİKTE DEPRESYON BELİRTİLERİ

Hamilelik sırasında görülen ve tedavi edilmemesi durumunda; zamansız doğum, gebelik zehirlenmesi (Preeklampsi), zor doğum ve doğumda cerrahi müdahaleye gereksinim duyma gibi olumsuz etkiler göstermektedir. Kadınları hamilelik döneminde derinden etkileyen hamilelik depresyonun belirtileri ise şöyle sıralanmaktadır.
  • Çok az ya da çok uzun süre uyuma,
  • Normalde hoşlanılan şeylerden zevk alamama,
  • Konsantre olamama,
  • Sürekli üzüntü hali,
  • Endişe ve aşırı sinirlilik,
  • Umutsuzluk, ölüm ve intihar gibi düşüncelere kapılma,
  • Aniden ve sürekli ağlama,
  • Cinsel isteksizlik,
  • Unutkanlık,
  • Sosyalleşmekten kaçınmak,
  • Suçluluk ya da değersizlik düşüncesi,
  • Yeme alışkanlıklarında değişiklik.

DOKTORUNUZA BAŞVURUN

Hamilelik depresyonu tedavi gerektiren bir durumdur. Doğumdan sonra geçer düşüncesi ile tedavi ertelenmemelidir. Uzmanlar hamilelik depresyonun tedavi edilmediği durumlarda hem anne hem de bebek açısından çeşitli sakıncaları doğurabileceğine dikkat çekilmektedirler. Anne adaylarının hamilelikleri süresince kendilerinde yukarıda bahsedilen belirtilerin tamamını ya da bir kısmını fark etmeleri durumunda mutlaka doktorlarına başvurmaları önerilir.

Hamilelik Depresyonuyla Baş Etmek İçin Bunları Yapın!

Haberin Devamı