Tamer Heper Hakim ile noteri karıştırmışsınız
HABERİ PAYLAŞ

Hakim ile noteri karıştırmışsınız

Haberin Devamı

78 yaşında teyzem var, ben bakıyorum. Akrabalarından en yakını kardeş çocukları. Bu durumda malvarlığını bana bırakmak istiyor. Ben yazılarınızı devamlı takip ediyorum. Bir yazınızda vasiyetnameyi sulh hakimi önünde yaparsanız problem yaşanmaz demiştiniz. Böyle bir dava nasıl açılır? Kaç lira masraf olur? ● D.Ö.


Bundan önceki yazılarımda hatırladıklarınızın bir kısmı doğru bir kısmı yanlış. Teyzenizin hayatta olan eşi yok, çocukları da olmamış. bu durumda vasiyetname yaparak malvarlığını dilediğine bırakabilir. Sizin olayınızda ise malvarlığını size bırakabilir, zira en yakını yok derken mahfuz hisseli mirasçısının olmayışını kastediyorum. Buraya kadar tamam. Bundan sonrasında bir küçük yanlışınız var.

Ben vasiyetnamenin hukuk hakimi karşısında yapılacağını yazmadım. Vasiyetnameler iki türlü yapılır. Birincisi el yazısı ile vasiyetnamedir. Vasiyet eden isteklerini el yazısı ile yazıp notere saklamak üzere verir. Bu şekilde yapılan vasiyetnamelerde notere tevdi geçerlilik şartı değildir. Korunması için bir teminattır, yoksa evde bir yerde de saklanabilir. Bunu pek tavsiye etmiyoruz. Zira el yazısı ile vasiyetnamelerde şekil şartları vardır, bunlardan biri ihmal edilirse vasiyetname geçersiz olur.

SİZ DE ALABİLİRSİNİZ

Bu nedenle vasiyetnamenin noterde yapılmasını tercih ediyoruz. İşte ikinci şekil de noterde yapılan resmi vasiyetnamedir. Bu vasiyetname notere anlatılmak sureti ile ve arzuların noter tarafından hazırlanacak olan vasiyetnameye geçirilmesi sureti ile olur. Bu şekilde olması gereken unsurlardan eksiklikler bertaraf edilmiş olur.

Ancak bu şekilde hazırlanacak vasiyetnameye yine de o günün tarihi ile alınmış bir sağlık raporunun eklenmesinde yarar vardır. Benim noter diye anlattığım merci aklınızda hakim olarak kalmış. Yapılacak vasiyetname hakim önünde yapılmaz. Durumunuz budur, şekil şartlarına uygun yapılacak böyle bir vasiyetname sizler için geçerlidir ve sonuç doğurur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder