Yaşam Hakikatin mahallesinde

Hakikatin mahallesinde

Paylaş
Hakikatin mahallesinde

Mario Levi, yeni romanı ‘Yanlış Tercihler Mahallesi’nde unutmanın hiçbir zaman insanı terk etmediği karakterlerin hikayelerine davet ediyor okuru

Ahmet SAKINMAZ

Mario Levi'nin “Yanlış Tercihler Mahallesi” romanı Everest yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Levi, “Yanlış Tercihler Mahallesi” romanında yarattığı mekanla insanın yanlışları arasındaki ince çizgiyi, hikayeler yoluyla karakterlerin hesaplaşmalarından her kaçışında hüzünle baş başa kalmasını, iç içe geçişlerini farklı anlatım yolları deneyerek okuyucularına sunuyor. Romanda, insanların gerçek hayatta karşılaştığı çıkmazları, geçmişin fotoğraflarıyla öne çıkararak aktarıyor.

“Yanlış Tercihler Mahallesi”nde Mario Levi, "Hikâyecilik dediğin bir keşif yolculuğudur sonuçta." cümlesiyle, insanların geçmişlerine giden bu hüzünlü yolculuğu önceden haber vererek başlıyor.



Bu başlangıç, bir insanın hikayesinden başka bir insanın hikayesine gidilen yolda, önünüze bir mahalleyi çıkarır; ve o mahallenin insanları arasında gide gelen çıkmazları, anlatıcıları yer değiştirerek verir. Metnin içinde kendini gizleyen birçok öğeyle karşılaşılsa da, Levi bunu kendi dünyasının içinden bir umutla süzdürüyor okurun belleğine. Bu bellek, karakterleri bir sorgu odasında tutma hissiyatı da veriyor: "Bir cuma sabahıydı, evet. Kahramanlarımız bizi bir hikâye için bekliyorlardı. Çünkü hikâyenin anlatılma zamanı gelmişti."

Ayrılık zaten yok

Mario Levi, anlatımı ileriye doğru götürdükçe, okuru da kendisiyle beraber, roman karakterleri Süslü Niko, Garip Lolo, Anet, Şişko Nuri, Fişek İsmail, Eserekli Adalet, Briyantinli Sabri, Horoz Sencer ve daha birçok karakterin gittiği yerlere götürüyor. Bu serüvenin içinde bir gerçekliğe doğru çıkarken, aynı zamanda bir tanıklığı da okur kendinde görebiliyor. Ansızın kendi hikayesine dönüşüyor. Zaten dokunaklı eserlerin en önemli noktası da bizi bulunduğumuz odadan çıkarıp başka bir dünyaya, başka insanların kalbine götürebilmesidir.
Mario Levi Yanlış Tercihler Mahallesi'nde dönülmez yollardan geçen mahalle insanlarının, başka sesleri dinlediği, başkalarının hikayelerine karıştığı, meraklıların seyre çıktığı, hikayelerin yer değiştirerek tercihlerin pişmanlıklarını, hem tebessümle hem de hüzünle yürütüyor. Dünyaları içinde kendi hafızalarını karış karış gezen, ama bir sonuca varmayan, ödeşmekten korkanların yaşamlarındaki pencerelerinde dolaştırıyor.

Yalnızlık her daim

Yalnızlığın her daim olduğu, unutmanın hiçbir zaman insanı terk etmediği hikayeler bunlar. Gerçek yaşamın kokusunu aldığımız, birbirimizin hayatlarında da görüp etkilendiğimiz, en yakın arkadaşımızda tanıklık ettiğimiz, bilakis kendimizin yaşadığı olayların içinde buluyoruz kendimizi. Ama bu ses, güzelliği de sevinci de üzüntüyü de bir arada yaşatıyor. Öyle ki, Mario Levi, en acı hikayenin kenarında bizi ansızın gülümsetebiliyor “Yanlış Tercihler Mahallesi”nde.

Yanlış Tercihler Mahallesi
Mario Levi
Everest Yayınları
392 sayfa

Haberin Devamı