Tamer Heper Haciz konulmamış
HABERİ PAYLAŞ

Haciz konulmamış

Babamdan dolayı yetim maaşı almaktayım. Birine kefil oldum ve onun yüzünden borca girdim. Şimdi borcu ben ödemek zorundayım. Alacaklının avukatı beni bürosuna çağırdı ve ayda 500 lira ödeyeceğim diye bir yazı hazırlatıp imzalattı. Oysa benim gelirim bunun altında. Bu halde babamdan kalan yetim maaşını tahsil etmesine mani yok mu? T. U.

Sizin aklınıza emekli maaşlarının haczedilemeyeceği kuralı takılmış. Burada bir noktayı ayırt etmenizi hatırlatayım. Sizin kefillik nedeni ile borcunuzu ödemeniz gerekiyor. Bunun için sizin elinizdeki malvarlığına haciz konabilir. Bu arada almakta olduğunuz maaşa haciz konur ise sizin sorunuzdaki hadise tartışma konusu yapılır. Ancak sizin yetim maaşınıza haciz konulmamış ki, siz borcu kabullenip taksitle ödeyeceğinizi beyan etmişsiniz, yani konmuş herhangi bir haciz yok. Bu nedenle de maaş haczi henüz tartışma konusu değil. Siz maaşınızı almaya devam edeceksiniz.

Haberin Devamı

Hatalar zinciri

Bundan 9-10 yıl önce babam teyzesinden bir arazi satın aldı. Satış sırasında tapuda işlem yapabileceğine dair raporları var. Satıştan dört yıl sonra teyzenin kızı annesini yanına aldı, akli dengesinin bulunmadığını iddia etti ve satışın iptalini istedi. Adli Tıp önce ‘akli dengesi yerindedir’ dedi, sonra ‘yerinde değildir’ dedi ve mahkeme ikinci rapora göre satışı iptal etti. Şimdi arazi ihale yolu ile satışa çıkarıldı. Babam verdiği parayı alabilecek mi? T.A.

Anlattıklarınızın birinci bölümü yanlışlıklar komedyası gibi. Bir kere tapuda işlem yapılırken sağlıklı olduğuna dair rapor varsa bu dava kaybolunmamalı. Bu bir. İkincisi kızının iddiası tam dört yıl sonra. Oysa sağlık raporu günü gününe alınır ve aynı gün işlem yapılır. Tam dört yıl sonra hastalanan biri için böyle bir karar verilmemeli. Başka nokta, Adli Tıp raporları. Birbirini izleyen iki tane ve birbirinin tam aksi iki rapor olabilir mi? Bu kabil raporlar nedense son günlerde yaygın, bu durumda hangi rapora itibar olunacağına nasıl karar verilir. Dolayısı ile bu kararda epey şüpheli noktalar var. Bugün arsa neden satışa çıkarıldı, mektubunuzda açıklık yok ama madem ki arsa elinizden alındı ödenen bedelin de iadesi gerekir.

Haberin Devamı

Tuhaf bir uygulama

Babadan kalma tarlamız vardı. Bir gün bu tarlanın ortasından yol geçmiş, yolun üst kısmı imara açılmış ve bir başkasına verilmiş. Ancak bu işlem üzerinden sekiz sene geçmiş. İtiraz süresi geçti dediler ne yapalım? S. E.

Sizin tarlanın ortasından yol geçmesi, üst kısmın imara açılması yasal bir uygulama. İmar Kanunu’nun 18’inci maddesi uygulaması ama bu uygulama biraz tuhaf. Bu işlem tarla vasfındaki arazilerin artık şehirleşmesi için yapılan bir uygulama. Bu uygulama sırasında bazen arazinin yüzde 35’i bazen yüzde 45 i elinizden alınır. Bitmedi, arsanızın yeri değiştirilir, bir gidersiniz arsanız yerinde yok, bir başka yere gitmiş. Sizden alınan arsa payı için de size beş para ödenmez. Şimdi sizin olaya sadece “Tarlamızın ortasından yol geçti” gözü ile bakmayın, bakın bakalım sizden yasal oranda arsa payı alınmış mı? Arsanızın yeri değişmiş mi? Size tam olarak nerede ne kadar yer kalmış, önce bunları tespit edin bakalım karşınıza ne çıkacak?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder