Tamer Heper Haciz dahi uygulanamaz
HABERİ PAYLAŞ

Haciz dahi uygulanamaz

Haberin Devamı

Maaşımdan muvaffakatime bağlı olarak kesinti yapılırken, kömür borcum için de maaşımdan kesinti yapılmaya başladı. Bunu araştırdım, bir icra takibi falan da yok. Böyle şey olur mu? ● L.A.

Öyle bir ortamdayız ki, kural kaide dinlemeden gücü yeten yetenin elindekini almaya çalışıyor. Bunun nedeni sade vatandaşın hukuk kurallarını, haksızlığa uğrayanların haklarını nasıl arayacaklarını bilmeyişi.

Artık şunu bilelim: Emekli maaşı haczedilemez. Bu bir. İkincisi; emekli olmasa bile, çalışmakta olan birinin maaşına birden fazla kişi haciz tatbik edecek ise maaş kesintisi sıraya koyulur. Biri bitmeden ikincisi için maaş haczi uygulanmaz. Hele hele, bir icrai takip olmadan bir maaşa haciz dahi tatbik olunamaz ve kesinti yapılamaz.

SUÇ DUYURUSU YAPILABİLİR

Okuyucumun anlatımında bunların hiçbiri yok. Bir banka kesintisi var. Bu dahi bankadan kredi alınırken, kredi kullanan emeklinin verdiği izne bağlı olarak tatbik olunur. Bu izin verilmemiş ise öyle bir kesinti de yapılamaz. Dolayısı ile banka kredisi için verilen izin kömürcü için kullanılamaz.

Şimdi bunu yapanların hukuki yönden yaptığını faizi ile geri vermesi gerektiği gibi cezai yönden de suç işlenmektedir. Bunun için cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunmak mümkündür. Özellikle bir ay geçinme imkanı tanımayan emeklilerin maaşına göz koymanın vebalinin büyük olması gerekir. Kıt kanaat geçinen emeklinin hukuk sistemi tarafından gecikmeden uygulanacak hukuki işlemlerle korunması şarttır. Okuyucuma yapılan hukuk tarafından korunmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder