Dünya 'Hacının da kaçağı olur mu' demeyin

'Hacının da kaçağı olur mu' demeyin

Paylaş
'Hacının da kaçağı olur mu' demeyin

Suudi Arabistan'da her yıl yaklaşık olarak 3 milyon hacının bir bölümü ülkede kaçak olarak kalmaya çalışıyor

Suudi Arabistan’da her yıl yaklaşık olarak 3 milyon hacının bir bölümünün ülkede kaçak olarak kalmak istemeleri Suudi yetkililerini ciddi yasal tedbirler almaya sürüklerken, son olarak 21 Türk hacı Ürdün sınırındaki Great gümrük kapısında gözaltına alındı.

Türkiye’nin Riyad Büyükelçiliği yetkililerden alınan bilgiye göre, 21 Türk hacının vize sürelerinin geçmesi ve kaçak yollardan ülke dışına çıkmak gibi sebeplerle gözaltına alındığı ve halen sorgulamalarının devam ettiği bildirildi.

21 TÜRK DE BEKLETİLİYOR

20 gün önce sınır kapısında gözaltına alınanlara ulaşan AA muhabirinin yaptığı telefon görüşmesinde 7’si Türk şoförü olmak üzere toplam 21 kişinin Türkiye’ye gönderilmek üzere bekletildiği öğrenildi. Daha önce alıkonulan 6 kişi ise evraklarının tamamlanmasından sonra sınır dışı edildi.

Şoförlerden bazılarının Suudi Arabistan dışına kaçak işçi götürmek, umre için kalan ve vize sürelerini dolduran hacıları ülke dışına çıkarmaya çalışmak suçlarından yakalandığı ortaya çıktı.

VİZE SÜRESİNİ GEÇİRMEYİN!

Büyükelçilik yetkilileri, Umre için gelen hacıların kesinlikle vize tarihlerini geçirmeden ve havayolu ile çıkış yapmak mecburiyetinde olduklarını hatırlattı. Yetkililer bazı turizm şirketlerinin de hacı adaylarını Suudi Arabistan’a getirip ortada bıraktıklarını da bildirdi. Yetkililer, ülkeye umre ziyareti amacıyla gelip de hac farizasını da yerine getirmek amacıyla ülkede kaçak yollarla kalan kişilerin yasal prosedürün ardından serbest bırakılabileceğini duyurdu.

Bu arada 30 yıldır Suudi Arabistan’da yaşayan Suudi Arabistan Satürk Konseyi Batı Bölgesi Başkanı Mehmet Öztürk her yıl aynı sorunlar ile karşılaşıldığını, sadece hac yapmak için her türlü tehlikeleri, yasal olmayan yolları göze alan hacıların bulunduğunu söyledi. Özellikle dünyanın bir çok yerinden önce umre için gelip, daha sonra hac farizasını yerine getiren Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Uzakdoğu ve Afrika’dan insanların Suudi Arabistan’da kalabilmek ve çalışabilmek için çeşitli yollara başvurdukları öğrenildi. Suudi Arabistan’ın, Türk kaçak hacıları genellikle para cezaları uygulayarak serbest bıraktığı belirtiliyor.

AA

Haberin Devamı