Siyaset Güvercin uçamadı
Paylaş
Güvercin uçamadı

Güvercin uçamadı

DSP ile Rahşan Ecevit'in kurucu, Hulki Cevizoğlu'nun genel başkan olduğu Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP) arasındaki amblem savaşında Rahşan Hanım'a kötü haber geldi. Akşam gazetesinden Rezzak Oral'ın haberine göre, DSHP 'güvercini' ambleminde kullanamayacak.

Haberin Devamı

DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, DSHP'nin kullandığı güvercin ambleminin DSP'nin amblemi 'beyaz güvercin'e benzediğini ve bunun Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) aykırı olması nedeniyle partinin amblemi kullanmaktan men edilmesini talep etti.

Amblem savaşında son sözü ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya söyledi. Yalçınkaya, DSHP'nin kullandığı 'ağzında buğday başağı olan, kanatları açık, mavi üzerine beyaz güvercin' ambleminin DSP'nin ünlü 'Beyaz Güvercin'i ile benzerlik taşıdığını ve bu durumun Siyasi Partiler Yasası'nın 96. maddesine aykırı olduğunu resmi olarak bildirdi. Yalçınkaya cevabi yazısında, 'Simgenin (güvercin) ve buna dayanak oluşturan tüzük hükmünün (1. madde) değiştirilmesi için ilgili partiye 18.12.2009 tarihinde müzekkere yazılmıştır' ifadesine yer verdi.

Haberin Devamı

Karar üzerine DSP Genel Sekreteri Erçelebi, 'hak yerini buldu' diyerek şunları söyledi: 'Yargıtay'ın bu kararı ile DSP'nin güvercinini çalamadılar. Güvercin kendi yuvasında kaldı. Bu kararla aynı zamanda güvercinimiz hukuk güvencesine de kavuşmuş oldu. Zaten baştan itibaren yeni kurulmaya çalışılan partinin güvercin ve rahmetli Başbakanımız Bülent Ecevit'le uzaktan yakından alakası yoktu. Bunu geçen hafta Ankara il binamızın açılışında da tespit etmiştim. Bizim il binamız bu yeni partinin binası ile yan yana. O açılışa gelen vatandaşların kendi aralarında, 'Yan taraftaki bina Hulki Cevizoğlu'nun Genel Başkanı olduğu Rahşan Ecevit'in partisi, burası da Masum Türker'in Genel Başkanı olduğu rahmetli Bülent Ecevit'in partisidir' şeklinde konuştuklarına şahit oldum. Başsavcılığın bu kararı sonrasında, DSHP'yi kullanamayacak.'