Bilim - Teknoloji Güvenle sıfırlayın!
Paylaş
Güvenle sıfırlayın!

Tablet veya cep telefonunuzdaki verileri güvenli bir biçimde silmenin yollarını açıklıyoruz!

Tablet ve cep telefonlarındaki sistemi sıfırlama fonksiyonu, cihazınızı tamamen temizlemek için çok yüzeysel. Bellekte bulunan fotoğraflar, banka bilgileri, giriş bilgileri ve bağlantılar, üçüncü şahıslar tarafından görülebilir. Özellikle cihazınızı satmak istediğiniz durumlarda, verilerinizi güvenli bir şekilde silmek isteyebilirsiniz. Bu yazımızda tablet ve akıllı telefonlarınızı nasıl güvenli bir şekilde temizleyebileceğinizi anlatacağız.

Fabrika ayarlarına sıfırlamak güvenli değil

Örnek verecek olursak, Google'ın Android işletim sistemini kullanan bir cep telefonunu veya tableti sıfırladığınızda, sadece dahili depolamadaki veriler siliniyor. Geriye kalan veriler tamamen el değmemiş bir şekilde duruyor. Deneyimli bir kullanıcı, sıfırlanmış bir cihazdaki verileri rahatlıkla geri getirebilir.

Verileri nasıl koruyabiliriz?

Sonraki sayfalarımızda, ayrı ayrı Android, Apple cihazlarında ve Windows Phone'larda neler yapılması gerektiğini anlatacağız. Son olarak da microSD kartınızı nasıl iyi bir şekilde formatlayabileceğinizi açıklayacağız.


Android cihazı temizlemek

Verileri şifrelemek

Aslında Android işletim sistemini kullanan bir cihazda verilerinizi korumak hiç de zor değil. Cihazınızı sıfırlamadan önce, ayarlardan belleği şifreleyebilirsiniz. Zaten bulunan ayarlardan yaptığınız bu şifreleme yöntemi, veri şifrelemesini ekran kilit şifrenize dayanarak oluşturuyor. Yani ekran kilit şifreniz ne kadar uzunsa, verileriniz o kadar güvende oluyor.

Telefonunuzun güvenlik ayarlarından bunu yapmak oldukça kolay. Şifrelemeyi başlatmanız için telefonunuzun şarjlı ve şarja takılı olması gerekiyor. Belleğinizin büyüklüğüne göre iki saate kadar sürebiliyor. Yalnız bu şifreleme işleminin microSD kart için geçerli olmadığını belirtmeliyiz. Yani cihazınızı satmadan önce, microSD kartı çıkarmalısınız.


Şimdi herşeyi silebilirsiniz

Bundan sonra yapmanız gereken, telefonunuzu sıfırlamak. Zaten şifrelenmiş olan veriler silindiğinde geri getirilmesi mümkün olmayacak.

Tüm belleğin üzerine yazın

Şimdi içi boş olan cep telefonunuzu yeniden açtığınızda, maksimum güvenlik için yapılması gereken son şey tüm belleğin üzerine yazarak verilerin geri getirilmesini tamamen imkansız hale getirmek. Bunun için yapabileceğiniz en kolay şey, telefonu video kaydeden ve kamerası masaya bakacak şekilde, belleği bitene kadar kayıtta bırakmak. Duruma göre kaydı birkaç defa tekrar başlatmanız gerekebilir, çünkü bazı cep telefonları belli bir süreden sonra kaydı kendi kendine durdurabiliyor.


iPhone ve iPad'leri sıfırlama

Apple kullanıcıları cihazlarını sıfırlama konusunda daha şanslı, çünkü iOS cihazların kendi sıfırlama fonksiyonları tüm verileri güvenli bir şekilde siliyor.

iOS'da veri şifreleme

Apple, iPhone 3GS ve iPad'den beri özel bir güvenlik çipi kullanıyor ve bu sayede cihazdaki tüm veriler otomatik olarak şifreleniyor. Bu şifrelemeden faydalanmak için bir kilit ekran şifresi kullanmanız yeterli.

Daha eski iPhone'larda sıfırlama

Daha eski iPhone'lar da sıfırlama ile güvenli bir şekilde temizlenebiliyor. Yalnız tüm bellek alanının üzerine yazıldığı için, işlem iki saate kadar sürebiliyor.


Windows Phone 8'i sıfırlama!

Windows Phone'lar da bir sıfırlama fonksiyonuna sahip ve tıpkı Android'deki gibi, tüm belleği güvenli olarak temizlemiyor. Kötü niyetli bir kullanıcı sıfırlamadan sonra da verilerinizi ele geçirebilir.

Verilerinizi güvenli şekilde silmenin yolu

Verilerinizin geri getirilmesini engellemek için, tüm belleğin üzerine rastgele veri yazabilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay yolu ise yine video uygulamasını kullanmak.

Önce Windows Phone'unuzu sıfırlayın, sonra tekrar kurulum aşamasına geldiğinizde, sadece en zorunlu bilgileri girin. Şimdi kamera uygulamasını video kaydeder şekilde masanın üstüne bırakıp, tüm alanın üzerine yazmasını bekleyebilirsiniz.

Standart kullanıcılar için şifreleme yok

Kamera uygulaması maalesef sadece medya kısmına yazıyor ve sistem kısmındaki veriye dokunmuyor. Bunları korumak için, şifrelemelisiniz. Ve ne yazık ki şifrelemeyi sadece business kullanıcıları yapabiliyor.


MicroSD kartınızı formatlayın

Bir MicroSD kartı kullanıyorsanız ve onu da satmak istiyorsanız, içeriğini güvenli bir şekilde silmelisiniz.

Windows ile formatlayın

Bellek kartları, çok yaygın FAT32 sistemini kullanıyor ve bilgisayarınıza bağladığınızda normal bir sabit disk veya usb bellek gibi içeriğini görüntüleyebiliyorsunuz. Bir USB kart okuyucusu ve microSD kart dönüştürücüsü ile kartı PC'nize bağlayabilirsiniz. Laptop'unuz bir SD kart okuyucuya da sahip olabilir.

PC'nize kartı bağladıktan sonra, "Bilgisayarım" ın altında ayrı bir sürücü olarak görünecek. Sağ tıklayıp, "biçimlendir..." seçeneğini seçin. Ama doğru sürücüyü seçtiğinizden kesinlikle emin olmalısınız. Şimdi, "hızlı biçimlendir" in seçeneğini kaldırdıktan sonra, biçimlendirmeyi başlatabilirsiniz. Uzun biçimlendirme modunda, tüm sektörlerdeki veriler üzerine yeniden yazılarak, ve geri getirilemeyecek şekilde silinecek. Bundan sonra kartınızı gönül rahatlığıyla satabilirsiniz.

Resimlerle: 2014'te göreceğimiz tabletler

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı