Yaşam Günümüzde kadınların en sık yaşadığı sağlık sorunları ve çözümleri

Günümüzde kadınların en sık yaşadığı sağlık sorunları ve çözümleri

Paylaş
Günümüzde kadınların en sık yaşadığı sağlık sorunları ve çözümleri

Günümüzde birçok kadın bundan binlerce yıl önce yaşayan büyük annelerimizin yaşamadığı sorunlara maruz kalıyor. Peki bunun nedenleri neler? Geçmişte adı bile duyulmamış rahatsızlıklar neden şu an kadınların büyük bir çoğunluğunu etkisi altına alıyor? Bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını doktor, ebe ve bitki uzmanı olan Aviva Romm’dan öğreniyoruz...

Mağarada yaşayan büyük annelerimizle en büyük farkımız, çevreden gelen kimyasallara çok fazla maruz kalmamız. Onlar, bizim her gün maruz kaldığımız, sayısı 80,000’i bulan çevresel kimyasala maruz kalmadı. Bunu, 1974’teki kuruluşundan beri ABD Çevre Koruma Ajansının 200 kimyasalı yasakladığını düşündüğümüzde daha iyi anlarız.

ABD’de yaşayan ortalama bir çocuk 20 yaşına geldiğinde toplamda 18 ila 20 kadar antibiyotik almış oluyor. 20 ile 30 yaş arasına gelindiğinde ise bu sayıya bir 10 tane daha ekleniyor. Dünya Sağlık Örgütünün ABD’de yaşayan bireyler arasında yaptığı beslenmeyle ilgili bir çalışmada, insanların yüzde 70 civarında magnezyum eksikliği bulunduğu görüldü. Diğer kurumların yaptığı beslenme araştırmalarında da kadınların devamlı olarak çinko, iyot, magnezyum ve temel yağ asitleri bakımından eksikleri olduğu görülüyor.

Aynı şekilde çok yemek ve az beslenmekten bahsedebiliriz. Vücutta bulunan boşaltım, sindirim ve bağışıklık sistemi gibi sistemlerin çoğu fazla dolduruluyor, ancak yeterli oranda beslenemiyor. Ne var ki bağışıklık sistemi vücudun bizimle konuşma şekli. Eğer bu sistemde bir sorun varsa durup sağlığımıza neler olduğunu düşünmemiz gerekiyor demektir.

Öte yandan söz konusu nedenlerden ötürü artan hastalıklar sadece bağışıklık sistemiyle ilgili olanlar değil. Astım, egzama, alerji ve yemek alerjisi gibi rahatsızlıklar da -çocuklar da dahil olmak üzere- geçmişe oranla üç katına çıkmış durumda. Ayrıca bebeklerin anne karnında maruz kaldıkları zehirler de bir başka sorun. Yeni doğanların göbek bağı kanında yapılan araştırmalarda 284 tür farklı toksine rastlandı.


Kadınlar stresten neden daha fazla etkileniyor?


Heteroseksüel çiftler üzerinde yapılan araştırmalarda kadınların, mesela partnerleri stresliyse, bundan etkilendikleri ve uyumakta zorlandıkları görüldü. Bunun en temel nedeni kadınların kortizol seviyelerindeki artış. Ancak durum erkeklerde böyle değil. Partnerleri stresli olduğunda onların kortizol seviyeleri artmıyor. Ayrıca kadınlar her ay bir yaşam döngüsü yaşıyorlar. Her ay yaşanan hormonal dengesizliklerin de bu streste önemli bir rolü var. Öte yandan kadınların toplumda geleneksel olarak üstlendikleri rollere baktığımızda stresten daha fazla etkilenmeleri anlaşılır olabiliyor.

Kadınların tüm bunlardan korunmak için nasıl beslenmesi gerekiyor?


Aslında beslenme kişiseldir ve her kadın farklı bir şeye ihtiyaç duyabilir; ancak herkes için söyleyebileceğimiz birkaç şey var: Bunlardan ilki kan şekerini dengede tutmak. Çünkü kan şekeri düştüğünde ve kadınlar öğün atladığında -ki birçok kadın bunu yapıyor ve karbonhidratları atlıyor-; beyni en çabuk kandıracak olan şeyleri yemeye yöneliyoruz: Şekere ve basit karbonhidrata. Bu yüzden kan şekerini dengede tutmak çok önemli. Ayrıca beslenmede sebzeye büyük bir yer açmak gerekiyor. Hastalıklarla başa çıkabiliriz, bedenimiz bunun için yeterli ve oldukça dirençli. Ancak bunu yapmak için gerekli elementlere sahip olmamız gerekiyor ve bunu almanın yollarından biri de sebzeler.


Haberin Devamı