Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Günlük etki gösteriyor
HABERİ PAYLAŞ

Günlük etki gösteriyor

Haberin Devamı

Erkeklerin yüzde 10’u prostat büyümesinin idrar kanalını sıkıştırması sonucu zorluk yaşar. İdrar yapma zorluğunu ilaçlarla tedavi etmek, sıkıntıya ancak günlük çare olabilir. Bu nedenle 50’li yaşlardaki hastalarda ilaç tedavisi yerine ameliyat kesin çözüm sağlar...

SORU: Hastalık bana da bulaşır mı?

30 yaşındayım. 6 ay önce cinsel ilişkim oldu. Daha sonra partnerim bana ureoplasma diye bir hastalığının olduğunu söyledi. Bu nasıl bir hastalık? Belirtileri nelerdir ve ne yapmalıyım?

CEVAP

Ureaplasma uralyticum sık rastlanan ve cinsel yol ile bulaşan bir hastalıktır. İdrar yolunda kaşıntı, akıntı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler gösterir. Tanısı özel laboratuvar testleri ile konulabilir ve erken tanı konulduğunda tedavisi ilaç kullanımı ile başarıyla yapılabilir. Bu gibi cinsel yol ile bulaşan hastalıklardan korunmak için şüpheli ilişkilerden kaçınmak ve gerektiğinde prezervatif kullanmak gereklidir.

SORU: İdrar yolunda yanma var, neden?

Sorunum idrar yollarında yanma ve ağrı. Birkaç yıl önce geneleve gittim. Belirtiler ondan sonra başladı. Geçen yaz varikosel teşhisi konuldu. Ameliyat oldum ama yanma ve ağrılarım geçmedi. Bazen kasıklarımda da ağrı oluyor, sağ böbreğimde darlık mevcut. Ameliyattan sonra hidrosel çıktı. Bunlar sertleşme sorununa neden olur mu?

CEVAP

Varikosel ameliyatı ağrı gidermek amacı ile yapılmaz, ayrıca sanırım lenf kanallarınızın bağlanması sonucu bir komplikasyon olarak hidrosel yani yumurtanızın etrafında su birikmesi sorunu da buna eklenmiş. Varikosel ameliyatının mikrocerrahi ile yapılması bu gibi komplikasyonların ortaya çıkmamasını sağlar. Böbreğinizin boşaltım kanallarındaki darlık bakteri üremesine ve idrar yolu enfeksiyonuna yol açarak bahsettiğiniz şikayetlere neden olabilir. Bir üroloji uzmanı ile görüşünüz...

SORU: Prostat büyümesi için ne önerirsiniz?

52 yaşındayım ve prostat büyümesi var. Ölçümleri yolluyorum. Sık sık idrara çıkıyorum ve şekerim kontrol altında. Öneriniz var mı?

CEVAP

Prostatın büyümesi sonucu idrar kanalını sıkıştırması ilerleyen yaşlarda erkeklerde sıkıntı kaynağı olan bir durumdur ve erkeklerin yaklaşık yüzde 10 kadarı bu durum nedeniyle tedavi ihtiyacı duyar. Prostat büyümesinin idrar yapmayı zorlaştırması halinde kullanılan ilaçlar bu durumu tedavi etmez, sadece günlük etki gösterirler. Bu nedenle henüz 52 yaşında, genç sayılabilecek bir prostat hastasının yıllarca ilaç tedavisi görmek yerine eğer gerekiyor ise bir saatten az sürecek kapalı bir ameliyat ile köklü bir çözüme kavuşturulmasının daha uygun olduğu görüşündeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder