Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Günlük çare oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Günlük çare oluyor

Haberin Devamı

Erkeklerin yüzde 10’u prostat büyümesinin idrar kanalını sıkıştırması sonucu sorun yaşar. İdrar yapma zorluğunu ilaçlarla tedavi etmek, sıkıntıya ancak günlük çare olur. Bu nedenle 50’li yaşlardaki hastalarda ilaç tedavisi yerine ameliyat kesin çözüm sağlar...

SORU: Prostatım büyüdü
50 yaşındayım ve prostat büyümesi var. Ölçümleri yolluyorum. Sık sık idrara çıkıyorum ve şekerim kontrol altında. Önerileriniz var mı?

CEVAP
Prostatın büyümesi sonucu idrar kanalını sıkıştırması ilerleyen yaşlarda erkeklerde sıkıntı kaynağı olan bir durumdur ve erkeklerin yaklaşık yüzde 10 kadarı bu durum nedeniyle tedavi ihtiyacı duyar. Prostat büyümesinin idrar yapmayı zorlaştırması halinde kullanılan ilaçlar bu durumu tedavi etmez, sadece günlük etki gösterirler.

Bu nedenle henüz 50 yaşında, genç sayılabilecek bir prostat hastasının yıllarca ilaç tedavisi görmek yerine eğer gerekiyor ise 1 saatten az sürecek kapalı ameliyat ile köklü bir çözüme kavuşturulmasının daha uygun olduğu görüşündeyim.

SORU: İdrarım kanlı
33 yaşındayım, bekarım. İlişkiye girdikten sonra küçük abdestimi yaparken pıhtılaşmış kan ve kanlı idrar geliyor. Bu olay ilk kez 2 yıl önce başıma geldi, kesildi. 2-3 gün önce yeniden tekrarladı. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP
Bu durum idrar kanalınız, prostatınız veya meni kanal ve keseleri ile ilgili bir sorun olabileceğini düşündürüyor. Bir üroloji uzmanına başvurmanızda fayda var.

SORU: Sağda varikosel var
18 yaşındayım ve sağ tarafımda varikoselim var. Hemen ameliyat olmam gerekiyor mu?

CEVAP
Varikosel ameliyatı acil bir ameliyat değildir. Ama tespit edildikten sonra birkaç ay içinde tercihan tecrübeli ellerde ve mikrocerrahi teknik ile ameliyat edilmelidir. Bu ameliyat ülkemizde bilhassa üniversite üroloji kliniklerinde başarı ile yapılmaktadır.

SORU: Böbrekteki kist kötü huylu mu?
44 yaşında, evli, bir çocuk babasıyım. Test sonuçlarımı gönderiyorum. Her sene testlerimi düzenli yaptırırım. 1.5 yıl önce sağ böbrekte 11 mm çapında bir kist tespit edildi.
Üroloğa yönlendirdiler. Doktor bu kistin alınması gerektiğini söyledi ve “Açıp bakmadan bir şey söylenemez” dedi. Acaba kötü bir durum söz konusu mu?

CEVAP
Fazla büyük olmayan, böbrek faaliyetlerine zarar vermeyen, düzgün çeperli böbrek kistleri zararsız olabilir ve müdahale gerekmeyebilir.
Ama bazı kistlerin içinde kanama, cidarlarından tümör gelişimi gibi risk oluşturucu gelişmeler bulunabilir.
Sizin tetkiklerinizde bu gibi bir kisti komplike yapan unsurlara rastandıysa bu durumun MR gibi ileri tetkikler de yapılarak bir cerrahi müdahaleye başvurulması gündeme gelebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder