Dünya Güneş tutulmasına geri sayım/ Güneş tutulması nedir?

Güneş tutulmasına geri sayım/ Güneş tutulması nedir?

Paylaş
Güneş tutulmasına geri sayım/ Güneş tutulması nedir?

ABD'de halk, 21 Ağustos'ta yaşanması beklenen güneş tutulmasını heyecanla bekliyor

21 Ağustos’ta Amerika’da gerçekleşecek güneş tutulması olayı, 1918 yılından bu yana ilk tutulma olacak. Tutulmanın yerel saatle 10.15’te, Oregon eyaletinin Newport kentinden başlayacağı ve 3 dakika kadar süreceği açıklandı.

KONAKLAMA FİYATLARI ARTTI


ABD, Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) güneş tutulması ile ilgili açıklamasının ardından, dünyanın çeşitli yerlerinden insanlar ABD'ye geliyor. Tutulmanın en net izlenebileceği bölgelerde oteller ve pansiyonlar dolarken, konaklama fiyatları ciddi şekilde arttı.

Oregon, Idaho, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, Tennessee ve North Carolina'da otel ve pansiyonların dolması nedeniyle, pek çok kişinin şehirde çadır kuracağı tahmin ediliyor. Güneş tutulması günü parklarda halka ücretsiz güneş gözlükleri de dağıtılacak.


HAVA NEREDEYSE TAMAMEN KARARACAK

Redlands Üniversitesi'nde görevli Fizik ve Astronomi Profesörü Tyler Nordgren, The Guardian'a yaptığı açıklamada, "Tüm hayatımı bir astronom olarak gökyüzünü inceleyerek geçirdim. Samanyolu galaksisine, yıldızlara, meteor yağmurlarına baktım. Ama bu; kendi gözlerimle görebileceğim en harika şey," sözleriyle güneş tutulmasını yorumladı.

Tutulma sırasında hava gündüz vakti neredeyse tamamen kararacak.

DHA

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulması dünyanın, güneşin ve ayın aynı doğruya gelmesi sonucunda ayın gölgesinin yeryüzüne düşmesiyle oluşmaktadır. Bu şekilde ay güneşle dünyanın arasına girer ve ışığı keser. Bu şekilde ayın gölgesi dünyaya yansır ve her yer karanlık olur. Güneş tutulmasının olması için dünyanın çevresinde dönmekte olan ay ile dünyanın etrafında döndüğü güneş aynı yörüngede çakışması gerekiyor.

Ayın hareketi sebebiyle bir yılda birçok kez olması gereken bu olay çok nadir olarak gözlenmektedir.
3 çeşit güneş tutulması vardır. Bunlar tam güneş tutulması, halkalı güneş tutulması ve parçalı güneş tutulmasıdır. Tam güneş tutulmasında dünyaya gelen bütün ışınlar kesilmektedir. Bazen ay yuvarlak olması nedeniyle dünyadan uzaklaşır. Bunun sonucunda da güneşin hepsini kapatamaz. Buna halkalı güneş tutulması isimi verilir.


Tarihin en büyük güneş tutulması yaklaşıyor


21 Ağustos'taki Güneş tutulması için yine kıyamet senaryosu

Haberin Devamı