Gündem Karadeniz'de tehlike kapıda

Karadeniz'de tehlike kapıda

Paylaş
Karadeniz'de tehlike kapıda

Karadeniz’deki orman yangınlarında yüzde 100’e yakın oranda artış riski bulunuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Turna, “Orman yangınları, iklim değişikliği sürecinde sadece Akdeniz Bölgesi’nde görülmeyecek; İç Anadolu ve Karadeniz’e doğru kayacak. Hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Doğu Karadeniz’de son dönemde özellikle Artvin, Rize ve Trabzon’da bitki örtüsüne ve canlılara zarar veren örtü yangınları çoğaldı. İklim değişikliğiyle sıcaklıkların arttığını ve bağıl nemin azaldığını vurgulayan KTÜ’den Prof. Dr. İbrahim Turna, bu durumun yangınları yüzde 100 artıracağını belirtti. Turna, “İklim değişikliğiyle ani sıcaklıklar, ani soğumalar, şiddetli yağışlar, fırtınalar, yangınlar olacak. Orman yangınları, sadece Akdeniz Bölgesi’nde görülmeyecek; İç Anadolu ve Karadeniz’e doğru kayacak. Buna hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

NELER YAPILMALI?

“Yangına hassas bir ülke olarak, bilimin ışığında olası senaryoları dikkate alarak, önlem almamız lazım” diyen Turna, şunları söyledi: “Ormanlarda dirençli orman tesisi yapmalıyız. Mevcut ormanlarımızı sağlıklı hale getirmek için düzenli olarak bakımlarını yapmalı, uygun türlerle gençleştirmeye gitmeliyiz. Aşırı sıcaklıktan, yangından etkilenmeyecek türleri artırmalıyız. Ekstrem soğukluklara uygun bitkileri belirlenen sahalara dikmemiz lazım. Ayrıca vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarını yoğunlaştırmalıyız.” Şükran ATALAR-Selçuk BAŞAR/DHA