Gündem Ergenlik 6 yaşa düştü

Ergenlik 6 yaşa düştü

Paylaş
Ergenlik 6 yaşa düştü

Kız çocuklarında erken ergenlik vakalarında artış yaşanıyor. 6 yaş civarında başlayan erken ergenliğin 20 cm’ye varan boy kısalığına yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. İlker Tolga Özgen, yetişkinlikte ise kanser riskini artırabileceğini belirtti.

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de erken ergenlik vakalarında artış yaşanıyor. Çocukların büyüme sürecini olumsuz etkileyen, psikolojilerini bozan bu durum endişe yaratıyor. “4 yaşında adet gören çocuklar görüyoruz” diyen Biruni Üniversite Hastanesi’nden Prof. Dr. İlker Tolga Özgen, “Normalde 8 yaşından küçük kız çocuklarında meme büyümesi gibi ergenlik belirtilerinin görülmesi, erken ergenlik olarak kabul edilir. 6 yaş civarında başlayan erken ergenliği son zamanlarda çok sık görmeye başladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

BOY KISALIĞINA NEDEN OLUYOR

Erken ergenliğin sebep olduğu olumsuzluklara da değinen Özgen şunları söyledi: “6 yaşından önce başlayan ergenliklerde 20 cm’ye yakın boy kaybı olduğu görülüyor. Yani ciddi boy kısalığına sebep olabiliyor. Psikolojik ve sosyal etkileri de var. Hiçbir arkadaşı adet görmemişken çocuk adet görünce, okul başarısı düşüyor. Erişkin hayatta ise meme, rahim ağzı kanserinde risk faktörünün arttığı, menopoza daha erken girdikleri kanıtlanmış durumda. 6 yaşından küçük olan çocuklarda mutlaka tedavi gerekiyor.”

SEBEPLERİ NELER?

Obezite. Fazla kilo beyni uyarıp, ergenliğin daha erken başlamasına yol açıyor.

Plastiklerin içinde bulunan endokrin bozucu Bisfenol A maddesi (Bu madde kızlarda erken ergenliğe yol açarken, erkeklerde östronejik etkisi yaparak ergenlik yaşını geciktiriyor).

Haberin Devamı

Küresel ısınma.

NE YAPILMALI?

Doğal beslenmek.

Plastikten ve endokrin bozuculardan uzak durmak.

Farkındalık; adet öncesi belirtileri görüp, doktora başvurmak.