Gündem Çapraz nakille 'can kardeşi' oldular

Çapraz nakille 'can kardeşi' oldular

Paylaş
Çapraz nakille 'can kardeşi' oldular

Erzincan’da böbrek yetmezliği bulunan Binali Taş ile Konya’da aynı rahatsızlığı 10 yıldır çeken Mevlüt Kerniç, Antalya’da çapraz nakille hayata tutundu. Taş’ın kızı böbreğini Kerniç’e, Kerniç’in eşi böbreğini Taş’a verdi. Nakil sonrası buluşan iki aile “Artık can kardeşi olduk” dedi.

Erzincan’da Binali Taş (62), 44 yıldır böbrek taşı rahatsızlığı nedeniyle defalarca ameliyat oldu. Böbrek yetmezliği başlayan Taş, 1 yıldır diyalize giriyordu. Taş’ın 5 çocuğu da bağışçı olmak istedi ancak hiçbirinin kan grubu uymadı. Kızlarından Öznur Taş, Medical Park Antalya Hastanesi’ne çapraz nakil başvurusu yaptı. Konya’da aynı rahatsızlığı 10 yıldır çeken Mevlüt Kerniç’e (52) böbrek nakli olması gerektiği söylendi. Eşi Sema Kerniç böbreğini vermek istedi ancak kan uyuşmazlığı nedeniyle bağışçı olamadı. Kerniç çifti de çapraz nakil için aynı hastaneye başvurdu.

Haberin Devamı

ARTIK BİRBİRİMİZE BAĞLIYIZ

İki ailenin ilk buluşmaları doktorlarının odasında oldu. Tetkiklerin ardından Taş’ın kızının böbreği Mevlüt Kerniç’e, Kerniç’in eşinin böbreği Taş’a nakledildi. Operasyonların ardından iki aile, ameliyatı yapan Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu’nun odasında yeniden buluştu. Kerniç ve Taş aileleri, artık ‘can kardeşi’ olduklarını, birbirlerine bağlandıklarını söyledi. Aliosmanoğlu, “Binali beyde böbrek taşı, Mevlüt beyde böbrek kaybı başlamıştı. Çiftlerin vericilerinin kan grupları uygun çıkınca çaprazlamaya karar verdik. Başarıyla ameliyatlarını gerçekleştirdik” dedi.

EN BÜYÜK EMEK EŞİMİN

Mevlüt Kerniç, “Son 2 aydır diyalize giriyordum. Çapraz nakil için başvurdum. En çok emeği olan eşim, benim için böbreğini bağışlamak istedi” derken, Sema Kerniç, “Eşim için çok mutluyum. Kararı alırken hiç düşünmedim. Zoru atlattık, iyi günler bizi bekliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

BENİ İKNA ETTİLER

Binali Taş, kızı böbreğini vermek istediğini, çapraz nakil için başvuracağını söylediğinde karşı çıktığını, diğer çocuklarının da devreye girmesiyle ikna olduğunu anlatırken, Öznur Taş, “Babamın hasta olması hepimizi etkiliyordu. Artık hepimiz çok daha iyi olacağız” dedi. Semih ERSÖZLER/DHA