Gündem Antalya'daki teleferik faciasının bilirkişi raporu ortaya çıktı

Antalya'daki teleferik faciasının bilirkişi raporu ortaya çıktı

Paylaş
Antalya'daki teleferik faciasının bilirkişi raporu ortaya çıktı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait teleferikte Konyaaltı’nda meydana gelen kaza ile ilgili bilirkişi ön raporu tamamlandı. Teleferik kazasının bilirkişi ön raporunun detaylarını CNN TÜRK Muhabiri Emrah Çakmak anlattı.

Ramazan Bayramı'nın son günü Antalya’nın ünlü tatil beldesi Konyaaltı Tünektepe Mevkisi’nde 1 kişinin ölümü 7 kişinin yaralanmasıyla sonuçlandı. Kazanın ardından 23 saat süren operasyonla 174 kişi kurtarıldı. Teleferik kazasıyla ilgili bilirkişi ön raporu tamamladı. Raporda birçok konuda eksikler görüldüğü tespit edildi.

Haberin Devamı

Bilirkişi ön raporuna ulaşan CNN TÜRK ekibinden Emrah Çakmak ve Halil Kahraman, şu detayları aktardı:

Bilirkişi raporunda çok çarpıcı detaylar var. Antalya'da teleferik hattında yaşanan kazadan sonra adli süreç devam ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak firmasının işlettiği bu teleferik hattının hem iştirak firması yetkililerin, hem bakım ve onarım faaliyetlerini gerçekleştiren firma yetkililerinin aralarında bulunduğu 13 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturmayı 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve 1 Cumhuriyet Savcısı yürütüyor.

CIVATALAR YÜKÜ TAŞIYAMADI, KOPTU

Ön bilirkişi raporu gerçekleştirildi. Bağlantı elemanlarının yetersiz olduğu, korozyona uğradığı, taşıyıcı direklerdeki makaraların hasarlı olması nedeniyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırıldığı tespit edildi. İlgili işletmenin acil tahliye planı olmadığı tespit edildi. Mevzuatta olması gereken plan, bilirkişi raporunda olmadığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Devrilmiş olan direğin çekici ya da taşıyıcı halatlarının makara içine sıkışmasıyla, kesici anahtarın görevini yapamaması sonucu halatın direğe baskı uyguladığı ve direğin civatalarının kopmasıyla birlikte direğin devrildiği tespit edildi. İkinci ayrıntıysa, devrilmiş olan direğin devrilme aşamasındaki makaranın arasına halatların girmesiyle makaranın deforme olduğu, dolayısıyla halatın sıkışmasıyla değil cıvataların yükü taşıyamayıp kopması yüzünden direğin devrilmiş olduğu tespit edildi.

2017 yılından itibaren tesise ait iş emri formları incelendi, 2024 yılına ait Ocak-Şubat-Mart aylarında yapılan işlemler incelendi. Belli zaman aralıklarında tüm malzemelerin değişimlerinin yapılmadığı tespit edildi.

Bakım ve onarımı yapan Mega Tower ve belediyenin iştirak firması ANET A.Ş. firmasının tehlike sınıflarına uygun iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi atamaları ISG Katip programı üzerinden yapıldığı görülmüş olup, Mega Tower çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, çalışma talimatnameleri güncel olmasına rağmen güncel acil durum planlarıyla risk değerlendirmesine rastlanılmamıştır.

Haberin Devamı
Antalya'daki teleferik kazasının raporu ortaya çıktı: İşte detaylar...