Dünya Güler Sabancı'ya İspanya liyakat nişanı

Güler Sabancı'ya İspanya liyakat nişanı

Paylaş
Güler Sabancı'ya İspanya liyakat nişanı

Güler Sabancı'ya, Türkiye-İspanya ilişkilerine yaptığı katkılardan ötürü İspanya'nın en üst düzeydeki liyakat nişanı verildi

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’ya iki ülke ilişkilerine yaptığı katkılardan ötürü İspanya’nın en üst düzeydeki liyakat nişanı olan "Encomienda De Numero Nişanı", Kral I. Juan Carlos adına düzenlenen törenle İspanya Başbakan İkinci Yardımcısı Elena Salgado tarafından verildi.

Türkiye’nin İspanya Büyükelçiliği ikametgahında düzenlenen törende konuşan İspanya Başbakan İkinci Yardımcısı Elena Salgado, İspanya Kralı adına Güler Sabancı’ya "Encomienda De Numero Nişanı", İspanyol Sivil Liyakat Nişanı’nı vermenin onurunu yaşadığını söyledi.

ÖNDERLİK, ÖZGÜNLÜK VE PROFESYONELLİK
"İspanya, Güler Sabancı’nın yeteneği, gücü ve yüksek başarılarını takdir etmekte ve onurlandırmak istemektedir" diyen Salgado, Güler Sabancı’nın kendisini tanıyan herkesin hayranlık ve saygısını kazandığını ifade etti. Salgado, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çok iyi bildiğiniz gibi, Güler Sabancı Türk iş dünyasının en önde gelen liderlerinden biri olup, güzide bir sanat ve kültür hamisidir. Sabancı 2006 yılında Türkiye’de her yıl önderlik, özgünlük ve profesyonellik göstermiş kadınlara verilen bir unvan olan ’Yılın Seçkin Kadın Ödülü’nü almıştır. Ayrıca ülkelerimiz arasındaki ilişkiye de engin katkıları olmuş bir kişidir."

Türkiye ve İspanya’nın ortak değerleri paylaştığına ve doğu ile batı arasında kültürler arası diyaloğun özendirilebileceğine, algılamaların iyileştirilebileceğine inandığını kaydeden Salgado, bu çerçevede iki ülkenin, birlikte başlattıkları Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı girişimi sayesinde son yıllarda, her alanda güçlendirilen, imtiyazlı ikili ilişkilerden yararlanan, stratejik ortaklar haline geldiklerini vurguladı.

"AB YOLUNDA DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEKTİR"

Elena Salgado, konuşmasında İspanya’nın, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğini desteklediğini belirterek, şöyle devam etti: "Bu destek, İspanya için stratejik bir önem taşımakta olup, Türkiye’nin AB’ye katılma özlemlerini destekleyen İspanyol halkının geniş onayı nedeniyle hiçbir parti için tartışma konusu değildir. 2010 yılının, AB Dönem Başkanlığını ülkemizin üstleneceği ilk yarısında, İspanyol Hükümeti, Türkiye’nin AB’ye tam üye olması yolunu daha da açmak için hiçbir çabayı esirgemeyecektir."

İspanya ile Türkiye’nin yalnızca yakın siyasi müttefikler olmadığını, aynı zamanda güçlü ekonomik bağları bulunan ortaklar olduğunu anlatan Salgado, Türkiye’nin İspanya için, yatırım ve ticaret alanındaki ilk on öncelikli pazar arasında bulunduğunu söyledi. İspanyol yatırımlarının, son 5 yılda 20 milyondan neredeyse 2 milyar avroya çıkarak büyük bir artış gösterdiğine dikkati çeken Salgado, Türkiye’nin İspanya’nın AB dışında, Çin ve ABD’nin ardından en önemli ticaret ortağı olduğunu ve Türkiye’de 300’ün üzerinde İspanyol işletmesi kurulduğunu kaydetti.



Elena Salgado, Güler Sabancı’nın İspanyol kültürüne çok özel bir ilgi gösterdiğini ve böylece iki ülke arasındaki bağların güçlendirilmesine ve Türkiye’nin İspanya’da, İspanya’nın da Türkiye’de çok daha iyi tanınmasına katkıda bulunduğunu ifade etti. 2005’de Sakıp Sabancı Müzesi’nin İspanyol ressam Pablo Picasso ile ilgili olağanüstü bir sergiye ev sahipliği yaptığını hatırlatan Salgado, şöyle devam etti: "2007’de sayın Sabancı, Madrid Kraliyet Sanat Akademisi’nde ve Sevilla Alcazar Kraliyet Sarayı’nda, Sakıp Sabancı Müzesi’nin Osmanlı Hat Koleksiyonunu sergilemiştir. 2008’de, Sabancı Müzesi, Dali Vakfı iş birliğiyle, Türkiye’de İspanyol kültürünün tanıtılmasına yönelik olarak o güne kadar gerçekleştirilmiş en büyük sıra dışı organizasyon olan Salvador Dali retrospektif sergisini düzenlenmiştir. Sayın Sabancı’nın Türkiye’ye, Prado Müzesi ile iş birliği içinde, eski İspanyol ustalarından bazılarını kapsayan bir serginin getirilmesini öngören iddialı proje konusundaki kararlılığı sayesinde bu proje bundan sonra da devam edecektir."

ORTAK BİR AKDENİZ KİMLİĞİ

İspanya Başbakan İkinci Yardımcısı Elena Salgado, Güler Sabancı’nın İspanya ile Türkiye arasında geçen Nisan ayında İstanbul’da gerçekleştirilen ve sivil toplumdan önemli şahsiyetleri başarıyla bir araya getiren Birinci Konferans’a ev sahipliği yaptığını kaydederek, Sabancı’nın İspanya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesine gösterdiği ilginin bir kanıtı olarak, Müzenin büyüleyici konferans salonunun resmi açılışı için bu seminerin seçildiğini bildirdi.

Salgado, konuşmasını şöyle tamamladı: "İspanya ve Türkiye ortak bir Akdeniz kimliğini paylaşmaktadır. Bizler geçmişlerinde, coğrafyalarında ve bugünlerinde çarpıcı benzerlikler taşıyan ortak özelliklere sahip iki ulusuz. Hem İspanya hem Türkiye, her zaman farklı kültür, gelenek ve dinlerin kesiştiği ve buluştuğu yerler olmuştur. Geniş ve çeşitlilik içeren bir kimliği yoğurmuş olmaktan gururluyuz ve bunun getirdiği zenginliği bildiğimiz ve takdir ettiğimiz için de büyümekteyiz. Bu benzerlikler ve barışa yönelik gerçek bir kararlılıkla iç içe geçmiş derin sempati bizi uluslararası gündemde ortaya çıkan yeni zorlukların gerektirdiği yanıtlara ortak bir yaklaşımı benimse noktasına getirmiştir. Atıldığımız bu yolda, ülkelerimiz de Sayın Sabancı’nın başını iş alanındaki özgünlüğü ile kültür ve sanat konusundaki özendiriciliğinin çektiği, girişimcilik cesareti ve sağgörüsü tarafından desteklenmektedir. Kendisi Türkiye’de bir simge ve Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkiler için yol gösterici bir ışıktır."

ÇABALARIMIZIN TAKDİR EDİLMESİ MUTLULUK VERİCİ
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da sözlerine "Böyle anlamlı bir nişan almak benim için büyük bir onurdur. İspanya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yönündeki çabalarımızın, İspanya Kralı Juan Carlos tarafından bu nişanla takdir edilmesinden büyük bir mutluluk duydum" diyerek başladı. İspanya’dan aldığı bu ilk ödülün bir büyük anlamının da Başbakan Yardımcısı Elena Salgado tarafından özellikle takdim edilmesi olduğunu vurgulayan Sabancı, iki ülkenin ilişkilerini daha da geliştirecek olan bu başarıyı tek başına elde ettiğini söyleyemeyeceğini kaydetti.

Sabancı, bu yönde Sabancı Üniversitesinin İstanbul Politikalar Merkezi’nin Barselona merkezli IEMED ile birçok başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getirerek, özellikle Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın çabalarını da takdirle anmak istediğini söyledi. Türkiye ve İspanya hükümetlerinin bu çalışmalarını fazlaca desteklediklerini, bunun da işlerin başarısında büyük bir rol oynadığını dile getiren Sabancı, şöyle devam etti: "İki ülke arasında birçok benzerlik bulunmaktadır. En büyük benzerliklerden birisi de iki ülkenin AB’ye giriş süreçleridir. İspanya da bu süreçte birçok zorluklar yaşadı. Yaşanan bu süreç ve gösterilen bu çabalar bize, AB üyeliğimiz sürecinde büyük cesaret vermektedir ve bu süreçten öğreneceğimiz şeyler vardır. İspanya bu zorlu süreç sonunda AB’ye katıldıysa, elbette Türkiye de günün birinde AB içinde yer alacaktır. Buna inancımız tamdır. Bu süreçte İspanya gibi dostlara her zaman ihtiyacımız olacaktır. Birçok ortak noktası olan iki Akdeniz ülkesinin iş birliği birçok zorluğu da kolaylaştıracaktır inancındayım."

SANAT KÖPRÜSÜ

İki toplum arasında sanatla kurulan köprünün çok sağlam olduğuna inandığına dikkati çeken Sabancı, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde dünyaca ünlü İspanyol sanatçılar Picasso ve Dali’nin sergilerini gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Özellikle Dali Sergisi’nde gösterdiği kişisel çabaları için Suzan Sabancı Dinçer’e teşekkür eden Güler Sabancı, bu sergilerin her birinin 250 binin üzerinde ziyaretçi çektiğini belirtti. Sabancı, kendilerinin de hat koleksiyonunu, Madrid ve Sevilla’da sergilediklerini ve bu sergilere halkın her kesiminden büyük ilgi gösterildiğini anlattı. Törene, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İspanya’nın Türkiye Büyükelçisi Joan Clos, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Türk-İspanyol iş dünyasının önemli isimleri ile Sabancı ailesinin bazı üyeleri ve Güler Sabancı’nın yakın dostları katıldı.

AA

6

Haberin Devamı