Dünya Gül'den Sisi'ye tebrik mesajı

Gül'den Sisi'ye tebrik mesajı

Paylaş
Gül'den Sisi'ye tebrik mesajı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hafta sonunda yemin ederek göreve başlayan Mısır'ın yeni Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'ye, Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği aracılığıyla bir kutlama mesajı gönderdi. Başbakan Erdoğan, Sisi için 'darbeci' ifadesini kullanırken. Türkiye yemin törenine de çağrılmamıştı

Mısır'da Arap Baharı'nın ardından görevden alınan Mübarek'in yerine gelen Mursi, başında Sisi'nin olduğu ordu tarafından yapılan bir darbe ile yönetimden uzaklaştırılmıştı. Türkiye'nin bu darbeye tepkisi çok sert olmuş ve ilişkiler sonlanma noktasına gelmişti.

Köşk kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Gül, uluslararası teamüller gereği Sisi’ye kutlama mesajı göndermeyi uygun buldu. Gül’ün son derece kısa ifadeler içeren ve görevinde başarılar dileyen tebrik mesajı Ankara’daki Mısır Büyükelçiliği üzerinden gönderildi.

HÜKÜMETİN TAVRINA TERS DEĞİL

Köşk kaynakları, kutlama mesajının hükümetin Mısır politikasıyla ters düşüp düşmediği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“AB’nin önde gelen ülkeleri, ABD Başkanı Barack Obama hatta Katar Emiri, bizzat telefon ederek Sisi’yi kutladılar. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın da uluslararası teamüllere uygun olarak bunu yerine getirmesi uygun bulundu. Zaten Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin bir şekilde sürdürülmesinden yana (Uğur Ergan / Hürriyet)

YÜZDE 97 İLE CUMHURBAŞKANI OLDU


Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 12 Ağustos 2012'de Mısır Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Muhammed Hüseyin Tantavi'nin yerine Sisi'yi getirmişti. Ancak 1 Temmuz 2013'te Mısır ordusu, Muhammed Mursi'ye ülkedeki siyasal krizi 48 saat içinde çözmesi için ültimatom verdi. 3 Temmuz 2013'te ise, Mursi yönetimini darbe ile devirdi. Sisi, komutanlıktan ayrılarak Cumhurbaşkanı adayı oldu. 29 Mayıs 2014'te katılımın yüzde 40 olduğu seçimlerden yüzde 97 oy alarak Cumhurbaşkanı seçildi. (NTV)

TÜRKİYE YEMİN TÖRENİNE ÇAĞRILMAMIŞTI

Mısır'da yönetime el koymasının ardından geçtiğimiz günlerde yapılan seçimlerde Cumhurbaşkanı olan darbe lideri Abdülfettah El Sisi'nin yemin törenine Türkiye'nin davet edilmediği ortaya çıkmıştı.

ARAYI DÜZELTME FIRSATI OLARAK KULLANMAYA NİYETLİ DEĞİL

Haberi veren İsrail gazetesi Haaretz, "Bu gelişme, Sisi’nin, yemin törenini, darbeden sonra arasının açıldığı Başbakan Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife es-Sani ile arasını düzeltmek için bir vesile olarak kullanmaya niyeti olmadığını gösteriyor" demişti.

BÜYÜKELÇİMİZ 'İSTENMEYEN ADAM' İLAN EDİLMİŞTİ

Türkiye’ye yemin töreninde yine uluslararası teamüller gereği Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter temsil etmişti. Sisi’nin gerçekleştirdiği darbeye hükümet tepki gösterince Mısır, dönemin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’yı “persona non grata-istenmeyen adam” ilan etmiş, iki ülkenin diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine inmişti.

Haberin Devamı