Siyaset Gül'den 'Cumhuriyetsiz' davet
Paylaş
Gül'den 'Cumhuriyetsiz' davet

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 29 Ekim'de Çankaya Köşkü'nde vereceği resepsiyona katılmayacaklarını bildirdi

Resepsiyon davetiyesinde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül” ifadesinin kullanıldığını belirten İnce, “Umarım bu, bir matbaa hatasıdır” dedi ve davetiyeyi gazetecilere gösterdi.

Haberin Devamı

CHP'li İnce, “(Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı) olması gerekiyor. Buradan derin yorumlar yapmıyoruz; yanlış olmasın. Cumhuriyet yoksa, Cumhurbaşkanı da yoktur” dedi. İnce, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversitede türban konusunda sessiz kaldık. Böylece AKP'nin gerçek maskesini gösterdik. AKP'nin derdi, üniversitede türbanla sınırlı değil. AKP'nin derdi, topluma tepeden tırnağa türban giydirmek. Yıllarca üniversitelerde mağdur edebiyatı yaptılar, şimdi ellerinden bir koz gidiyor, bunu gördüler. AKP'nin derdi üniversitedeki kızların türban takması değil. AKP'nin derdi; ilköğretimde de ortaöğretimde de türban taktırmak, kamu çalışanlarına da türban taktırmak. Ancak biz gerçek yüzlerini göstermiş olduk.”

Haberin Devamı

İnce, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, laiklik ilkesinin yeniden tanımlanması gerektiği yönündeki açıklamalarına işaret ederek, “Sayın Cumhurbaşkanı ikili resepsiyondan vazgeçiyor. Bütün bunlar, AKP'nin ve o zihniyetin niyetlerinin üniversiteyle sınırlı olmadığının, tepeden tırnağa... Önümüzdeki yıllarda başı açık çocuklarımızın, üniversitelerde okuma problemi ortaya çıkacak” görüşünü savundu.

KILIÇDAROĞLU: 29 EKİM'E ÇOK VAR

29 Ekim’e çok var Gazetecilerle biraraya gelen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, “Grup Baskanvekiliniz Muharrem İnce resepsiyonu boykot edeceğinizi açıkladı” sorusu üzerine, “Ben söylemedim, önce davetiye gelecek, sonra karar verilecek, çok zaman var” diyerek şunları söyledi:”Ben resepsiyonlara oldum olası sıcak değilim, uzağım. En az katılan hep ben oldum. Ama bugün tavrım kişisel değil hukuki olmalı farkındayım. 29 Ekim’e çok var.’’

"BAŞI AÇIKLARIN DA KAPALILARIN DA GARANTİSİ ÖZCAN OLAMAZ”

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, “Hükümetin emir eri” konumunda olduğunu öne süren İnce, “Özcan, 'başı açıkların garantisiyim' dedi. Hukuk devletinde başı açıkların da kapalıların da garantisi bir kişi olamaz. Bunun garantisi, kurumlar, yasalar ve Anayasadır. YÖK Başkanı kim oluyor, kendini ne zannediyor? Eski Maliye Bakanı, YÖK Başkanı'na 'isterse konuşmasın' demişti. 'İsterse konuşmasın' denilen bir YÖK Başkanı, hiçbir şeyin garantisi olamaz” dedi.

Haberin Devamı

Muharrem İnce, darbe anayasasını eleştiren eski Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can'ı profesör olduğunu belirterek, “12 Eylülden sonra 12 Eylül profesörleri vardı. Bunlar da AKP'nin profesörleridir” diye konuştu.

Bir gazetecinin, “Resepsiyona katılmama kararı MYK'da mı alındı?” yönündeki sorusunu İnce, “Hayır” diye yanıtladı. İnce, başka bir soruya ise “Kızlar üniversiteye türban takıp giriyor. Hükümet, Başbakan niye 'kamuda, ilköğretim, ortaöğretimde olmayacak' diye bir açıklama yapmıyor? Sayın Cumhurbaşkanı niye konuşmuyor? Ne oldu da iki resepsiyon bir resepsiyona indi? Bu, kamuda çalışanlara da türban taktırmanın, ilköğretimdeki çocuklarımıza da türban taktırmanın Çankaya'dan başlangıcı mı acaba? Onun için katılmıyoruz” karşılığını verdi.

(A.A.)