Esra Karayel Gözler Merkez Bankası'nda
HABERİ PAYLAŞ

Gözler Merkez Bankası'nda

Endeks, yurtiçinde ve Amerika’da olumlu veri akışının da desteğiyle yükselişine devam etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsa bir aydır devam eden dalgalı seyirle yukarı hareketini geçen hafta da sürdürdü. Yurtiçinde Şubat cari açığı (6.1 milyar dolar) ve ilk çeyrek bütçe sonuçları beklentiler dahilinde geldi. Yurtdışında ise Amerika’da sanayi üretim verileri beklentilerden iyi geldi. İrlanda ve Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandırabileceği yönündeki haberler, Avrupa borsalarına satışları getirdi. Endeks hafta ortasında dış borsalardaki satışlardan etkilendi. Ancak cuma günü gelen alımlarla tekrar yönü yukarı çeviren endeks, yüzde 0.52 artışla 68 bin 450 seviyesinden kapanış yaptı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında geçen ihaleler sonrası yeni gösterge kıymetin bileşik faizi, yüzde 8.67 seviyesinden güne başladı. Yunanistan ve Portekiz’e ilişkin haberlerin gelmesi, Dolar/TL paritesinin sert bir şekilde yükselmesine neden oldu. Bu da tahvil-bono piyasasında yönün yeniden yukarı doğru çevrilmesine yol açtı. Bono piyasası: Yeni gösterge olan 20 Şubat Kasım 2013 vadeli tahvilde faizler, haftayı yüzde 8.59 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Dolar cuma günü yükselişle 1.5140 TL, euro ise 2.1830 TL’den kapanış gerçekleştirdi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Borsa, faiz ve dövizin yönünde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı sonuçları etkili olacak.

-Piyasaların yönünde bu hafta etkili olacak en önemli gündem maddesi, 21 Nisan’da Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında alacağı kararlar olarak bulunuyor. Yeni başkan Erdem Başcı’nın ilk toplantısında, sert kararların çıkmaması, borsaya olumlu yansır. Bununla birlikte bankaları biraz daha sıkıştırması durumunda, sektör hisselerine satışlar gelebilir. Teknik olarak endekste satışların 67 bin seviyesinin üzerinde karşılanması olumlu gözüküyor. Bununla birlikte endekste kısa vadede 70 bin seviyesinin dalgalı seanslarla birlikte test edilmesi muhtemel gözüküyor.

-Merkez Bankası’nın yeni politika oluşumunun mimari olarak nitelendirilen Erdem Başçı’nın başkanlığa atanması, düşük faizli sıkı para politikasının devam edeceğine dair beklentileri destekliyor. Yatırımcılar tarafından izlenecek bir diğer önemli veri ise yine Merkez Bankası’nın Nisan ayı ikinci beklenti anketi olarak bulunuyor. Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler yüzde 8.60-8.70 aralığında hareket gerçekleştirecek. Döviz piyasası: Dolarda direnç 1.5150, destek ise 1.5120 TL’de görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Maliyet ve getiri Sinpaş yüksek kâr açıkladı hedefiniz önemli

Soru: Esra Hanım, bir yılı aşkın süredir Egeli&Co (EGCYO) hisse senedi elimde. Bu aralar hareketlendi. Açıkçası beklemek taraftarıyım ama sizin de fikrinizi almayı çok istiyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de borsa hakkında nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Bilgilendirme için teşekkür ederim.? Emre TOMRUKÇU/İstanbul Cevap: Emre Bey, Egeli&Co borsada iyi performans gösteren şirketler arasında yer alıyor. Hisse senedinin son 52 haftalık göstergesine baktığımızda, yüzde 92 getirisi olduğunu görüyoruz. Hisse en düşük 0.58, en yüksek ise 1.59 seviyelerini test etmiş. Egeli&Co’da maliyetiniz ve getiri hedefiniz nedir sorularının cevabı hissede satım kararınız açısından önemli. Bu bilgileri tarafıma gönderirseniz daha sağlıklı bir analiz yaparım. Borsaya yatırım konusunda ise size tavsiyem yatırım tutarınızı öncelikle üçe bölmeniz. Böylelikle risklerden korunmuş olursunuz. Bu dönemde, seçim sonrasına kadar borsaya olan yatırımınızın ağırlığı, bir miktar daha fazla olabilir. Paranızın kalan kısmını tahvilde ve bir kısmını ise ana para korumalı fonlarda değerlendirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Maslak’ta bina satışı gerçekleşti

Soru: Akbank’ta destek ve direnç seviyelerini söyler misiniz? Ayrıca banka ile ilgili yeni haber, gelişmeleri de belirtirseniz çok sevinirim. Tuna AKTUNÇ/İstanbul Cevap: Tuna Bey, Akbank’ta destekler 8.00 ve daha altta 7.70 seviyelerinde bulunuyor. Dirençler ise 8.50 ve daha yukarıda 8.80 seviyesinde gözüküyor. Banka ile ilgili son gelişme ise Maslak’ta bina satışı olarak bulunuyor. Banka üst düzey yetkilileri Maslak’ta 95 milyon dolar bedelle bina sattığını ifade etti. Bankanın satış işleminden ne kadar kâr ettiği henüz açıklanmadı.

Sinpaş yüksek kâr açıkladı

Soru: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Size iki sorum olacak. Şirket ne kadar kâr açıkladı. Sizce açıklanan kâr nasıl? Son olarak temettü dağıtacak mı? Aydın KESKİN/İstanbul Cevap: Aydın Bey Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, 2010 yılının son çeyreğinde 26.7 milyon lira net kâr elde ederek 12 aylık toplam kârını 61 milyon liraya yükseltti. Şirket 2009 yılında 18 milyon lira zarar etmişti. Karlılıktaki artışın ardında yatan en önemli neden ise ön satışı yapılıp teslim edilmeye başlayan konutların finansal tablolara yansıtılması oldu. Şirketin ön satışını yaptığı dairelerin finansallara yansıtabilmesi için daireyi sahibine teslim etmesi gerekiyor. Bununla birlikte şirketten dün gelen açıklamaya göre Sinpaş GYO yönetim kurulu toplantısında 2010 yılı karından 30 milyon lira nakit temettü (kâr payı) dağıtıp 100 milyon lira sermaye artırım kararı aldı.

Finansal giderlerinde artış oldu

Soru: Zorlu Enerji hissem var. Uzun vadeli yatırım yaptım. Şirket bilanço açıkladı mı? Son bilançosu nasıl? Sizce satayım mı? Ekrem SARAN/İstanbul Cevap: Ekrem Bey, Zorlu Enerji 2010 yılının dördüncü çeyreğinde geçen senenin aynı döneminde açıkladığı 4 milyon TL net zarara karşılık 73 milyon TL net zarar kaydetti. Şirketin zarar açıklamasında beklenenden daha yüksek gelen net finansal giderler ve beklenenden daha düşük gelen satış rakamı gösterilebilir. Yatırımınızda vadenizin uzun olduğunu belirtmişsiniz. Bu nedenle beklemenizi tavsiye ediyorum. Ayrıca hissede maliyetinizi ve getiri hedefinizi gönderirseniz daha sağlıklı bir analiz yapıp tarafınıza iletirim. Bununla birlikte hissenizi gelişmelerle birlikte takip etmenizde fayda var.

Yatırımcı Danışma Merkezi’ni arayın

Soru: Esra Hanım yazılarınızı ve tahminlerinizi ilgi ile takip etmekteyim. Ayrıca sorulara cevap verdiğinizi ve böyle faydalı olduğunuzu bilmekte ve takdirle karşılamaktayım. Benim sorum elimde Uzel hisseleri var. Babaları ölünce mirasçılar birbirine düştü ve Uzel’in tahtası kapandı. Ne zaman açılır bu konuda bilgi istiyorum. Murat DAĞLI/İstanbul Cevap: Murat Bey bu konuda en sağlıklı bilgiyi borsanın yatırımcı danışma merkezinden alabilirsiniz. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yatırımcı Danışma Merkezi, herhangi bir sebeple borsada işleme kapalı şirketler konusunda hukuki durum, işleme açılma ve hissedarları tarafından yapılması gerekenler konusunda son güncel bilgileri yatırımcılara iletiyor. Borsanın web (www.imkb.gov.tr) sitesinden iletişim bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu’nun (www.spk.gov.tr) yatırımcılar birimini de arayabilirsiniz.

Borsada işlem görmüyor

Soru: 1992 yılında Metaş hisse senedini uzun vadede yatırım olsun diye satın almıştım. Ancak ben hisse senetlerini üzerlerindeki küpürlerle birlikte saklamaya halen devam ediyorum. Sizce yapabileceğim bir şey var mıdır, şu anda bu senetlerin bir muhatabı var mı? Mehmet Şanlı/İstanbul Cevap: Mehmet Bey, Metaş’ın 1999 yılı Ocak ayından itibaren üretim faaliyeti durdurulmuştu. Şirketin 2003 yılı Ocak ayından itibaren ise mamul satışı olmaması nedeniyle o tarihten itibaren gayrifaal gözüktü. Bu nedenle borsada Gözaltı pazarında işlem gören şirketin borsa kaydından çıkarılarak sürekli olarak işlem görmekten men edilmesine karar verildi. Ayrıca alınan karara göre şirket hisse senetlerinin aracı kurumlar vasıtasıyla borsa dışında işlem görmesi de mümkün bulunmuyor. Bu konu ile ilgili borsanın yatırımcı danışma merkezini aramanızı tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder