Esra Karayel Gözler Kuzey Afrika'da
HABERİ PAYLAŞ

Gözler Kuzey Afrika'da

Dünya piyasalarında borsalar, Libya’da yaşanan olaylar sonrasında hızla değer kaybına uğradı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Endeks, geçen haftanın ilk dört gününü düşüşle geçirdi. Libya’da yönetim karşıtı gösterilerin hız kazanması ve iç savaş dünya piyasalarını olumsuz etkiledi. Büyük petrol üreticileri Suudi Arabistan ile İran’ın da rejim krizine girme olasılığının artması moralleri daha da bozdu. Petrol fiyatları son iki yılın zirvesine çıktı. Fiyatlarda her on dolarlık artış, Türkiye’nin ham petrol faturasını da 1.5 milyar dolar yükseltiyor. Kuzey Afrika ile ticaret yapan Türk şirketlerinin zararları borsadaki hisselerine satış olarak yansıdı. Endeks haftayı 61 bin 367 seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasaları haftaya iyi bir başlangıç yaptıktan sonra Libya’da esen soğuk rüzgarların etkisinde kaldı. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler, cuma gününü yüzde 8.55 seviyesine kadar değer kaybetti. Bu seviyede ikinci kez tutunmayı başardı ve haftayı yüzde 8.69 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Merkez Bankası’nın faiz indirimine son vermesiyle birlikte güçlenen lira, yine değer kaybetti. Dolar ve euro yukarı yönde dalgalı seyir izledi. Dolar cuma günü 1.5980 TL, euro ise 2.1930 TL’den kapanış gerçekleştirdi.

Borsa, faiz ve dövizin yönünde Kuzey Afrika’da Libya’da yaşanacak gelişmeler etkili olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Dünya piyasaları ve endeks, Kuzey Afrika’daki gelişmelere göre yön belirleyecek. Suudi Arabistan tarafından petrolle ilgili verilen garanti, piyasaları az da olsa rahatlatmış gözüküyor. Petrol fiyatlarındaki artış, daha çok döviz ödemesi gereken Türkiye’de liranın değer kaybetmesine yol açıyor. Endekste teknik olarak 60 bin desteğinin kırılması durumunda 59 bin önemli destek olarak gözüküyor. Buna karşın 62 bin ve sonra 63 bin dirençleri kırılırsa bu seviyelerde yeni pozisyonlar açılabilir. Yatırımcıların bu aşamada panik hareketlerden kaçınmaları ve gelişmeleri yakından izlemeleri gerekiyor

-Para piyasalarında da yurtdışı gelişmeler ve haber akışına göre faizlerde ve dövizde yön belirlenecek. Amerika tahvilleri izlenecek. Yatırımcıların dalgalı hareket eden dolar ve euro’da pozisyon alırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.50-8.60 seviyesinden hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5600 ve üstte 1.5650 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.5950 ve daha altta 1.5900 TL seviyesinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Uzun vade için tutabilirsiniz

Soru: Esra Hanım ben 2.50’den Petkim aldım. Bu senenin sonuna kadar veya 2012 ortası, hatta sonuna kadar tutabilirim. Daha yeni girdim borsaya. Fazla bilgim olmadığı ve takip edemediğim için banka bu kağıdı önerdi. Hem sağlam hem de uzun vade için getirisi iyi olur denildi. Sizce söylediğim vadede getirisi ne olur? Sizin görüşleriniz nelerdir? Şimdiden çok teşekkür ederim. Murat/ İstanbul Cevap: Murat Bey, borsada yeni yeni işlemler yapmaya başladığınız için konunun uzmlanlarından destek alarak başlamanız güzel bir başlangıç. Bununla birlikte yatırım yaptığınız hissede vade sürenizi belirlemekle birlikte getiri hedefinizi netleştirmediğiniz anlaşılıyor. Petkim, hem mali tabloları hem de sektördeki konumu nedeniyle olumlu beklentilere sahip şirketler arasında yer alıyor. Ancak borsa bu dönemde sistematik risk grubu içerisinde yer alan politik risk (dünyadaki siyasi bunalımlar, savaşlar nedeniyle yatırımcıların davranışlarının etkilenmesi) nedeniyle sıkıntılı günler geçiriyor. Bu nedenle kısa vade için hissenizdeki düşüşler moralinizi bozmasın. Her ne kadar hisselerin temel verileri olumlu olsa da böyle zamanlarda dünya borsalarına paralel endeksteki düşüşten bu tür şirketler de olumsuz etkilenebiliyor. Yatırımınızla ilgili size tavsiyem getiri hedefinizi ve bunu bağlı olarak hissenizin satım fiyat aralığını belirtmeniz olarak bulunuyor.

Haberin Devamı

Neye göre yatırım yaptığınız önemli

Soru: Esra Hanım merhaba. Ben bir sene önce Denizbank hissesini 13.00 lira civarından aldım. Hisse fiyatı geri geldi ve bir seneden beri aynı fiyatta duruyor. Hissenin gelecekteki performansı ne olur, fiyatının yükselme olasılığı var mı? Bu fiyatlardan satayım mı, beklemem mi daha doğru olur. Cevabınız için teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim. Yardımlarınız için teşekkürler. Hasan Hüseyin YORULMAZ/İstanbul Cevap: Hasan Bey, Denizbank hissesinin son 52 haftalık getirisine baktığımızda performansının çok parlak olmadığını görüyoruz. Bu hisseye yatırım kararınızı neye göre ve nasıl verdiğiniz önemli. Hissede vade ve getiri hedefiniz de diğer önemli konular. Bu bilgileri bana mail yoluyla iletirseniz yatırımınız konusunda size daha sağlıklı bir yönlendirme yaparım.

Hissenizi yüksek fiyattan almışsınız

Soru: Esra Hanım kolay gelsin. Ben 303 TL’den Kent Gıda almıştım. Kağıt hızla düştü. Bilgi ve önerinize ihtiyacım var. Teşekkürler. Emrah ESEN/İstanbul Cevap: Emrah Bey, hissenizi bir miktar yüksek fiyattan almışsınız. Hissede dip fiyat çok daha düşük seviyelerde gerçekleşmiş.Kent Gıda’da son 52 haftalık fiyat durumuna baktığımızda hisse en düşük 86, en yüksek ise 405 seviyelerini test etmiş. Yatırımcısına ise yıllık bazda yüzde 3.82 kaybettirmiş. Alım-satım fiyatlarınızı belirlemede teknik analiz kullanmanız, yatırımınızın başarı oranını yükseltir. Ayrıca yatırımınızın başlangıcında hedef satış fiyatınızı da belirlemeniz gerekir. Uzun vade için şirket hisselerinin performansı ile ilgili görüşlerim olumlu bulunuyor. Ancak ne kadar bu hissede bekleyebilirsiniz. Ayrıca bu yatırımınızda vadeniz nedir sorularının cevabını gönderirseniz size daha fazla yardımcı olabilirim.

Gelişmelerle izleyin

Soru: Global Yatırım Holding hissem var. Şirket ile ilgili son gelişmeler nedir? Kemal KESKİN/İstanbul Cevap: Global Yatırım Holding ile ilgili son gelişme bağlı ortaklığı Global Menkul Değerler konusunda. Global, Almanya’da kurulu kurumsal finansman alanında faaliyet gösteren şirketlerinden birisi ile yüzde 50-50 oranında ortak olacak. Türkiye’de kurumsal finansman danışmanlık şirketinin kurulması amacıyla bir niyet mektubu imzalanmasına karar verildiğini açıkladı. Bu ortaklıkla, tüm şirketlere birleşme, satın alma, borç finansmanı, proje finansmanı ve özelleştirmeler konularında danışmanlık hizmetleri verilecek.

Borsayı arayın

Soru: 1969 yılında Devsan Holding’ten hisse senedi almıştım. O zamanın parasıyla 15 bin liraydı. Bir müddet sonra Devsan iflas etti ve hisselerini Deva İlaç Holding aldı. Benim hisse senetlerim ne olur acaba? Hâlâ geçerli mi? Açıklarsanız sevinirim. Soner YAVUZ/İstanbul Cevap: Soner Bey, bu konu ile ilgili olarak en sağlıklı bilgileri borsanın yatırımcı danışma merkezini arayarak öğrenebilirsiniz. İlgili telefona web sitesinden (www.imkb.gov.tr) ulaşabilirsiniz. Ya da Sermaye Piyasası Kurulu’nun web (www.spk.gov.tr) sitesinden de yatırımcılar bölümünden gerekli bilgileri edinebilirsiniz.

Yeni haberler var

Soru: Altı ay önce Aselsan hissesi aldım. Aslında borsaya kısa vade için yatırım yapan bir yatırımcıyım. Ancak sizin sayfanızı okuduktan sonra vade süresini daha uzun tutmaya karar verdim. Aselsan’ın yeni anlaşması ile ilgili ayrıntılı bilgi verir misiniz? Hakan ŞEN/İstanbul Cevap: Kemal Bey, Kazakistan’da yüzde 50’si Kazakistan Engineering Firması, yüzde 49’u Aselsan ve yüzde 1’i Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na ait olmak üzere bir ortak girişim şirketi kurulmasına yönelik anlaşma imzalandı. Şirketin 2012 yılı başında üretim faaliyetine başlaması hedefleniyor.

Satın alım anlaşması kesinleşti

Soru: Türk Hava Yolları hissem var. Şirketin yeni anlaşması ya da olumlu bir haberi var mı? Son gelişmeler neler? Sinan AKTAN/İstanbul Cevap: Türk Hava Yolları, 15 adet Boeing 737 satın alım opsiyonunu kesin siparişe çevirdiğini açıkladı. Boeing firmasından satın alınan 15 adet B737NG opsiyonu, 2013-2015 yıllarında teslim alınacak. Buna göre şirketin 2010-2015’i kapsayan dönemde Boeing’e verdigi kesin sipariş sayısı 45 uçağa yükselmiş oldu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder