Esra Karayel Gözler faiz kararında
HABERİ PAYLAŞ

Gözler faiz kararında

Küresel borsalar Amerika’da istihdam verisinin açıklanması sonrası parasal genişlemenin sona ermesi kaygısıyla düştü

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?


Borsa İstanbul bayram dönüşü haftaya alımlarla başladı. Amerika tarafında açıklanan işsizlik başvurularının beklentilerin çok altında gelerek son altı yılın en düşük seviyesine gerilemesi, ekonomide iyileşme sinyallerini güçlendirdi.

İyi veriler borsaları düşürdü

Amerika tarafında ekonomideki olumlu gidişat, parasal genişlemenin sonuna yaklaşıldığı korkusuyla küresel borsalarda ve endekste satış baskısı yarattı. Bu gelişmelerle endeks haftayı 74 bin 275 puandan kapattı. Para piyasalarında ağırlıklı olarak Amerika verileri etkiliydi. İstihdam verilerinin beklentilerin çok altında çıkması, Amerika tahvil faizlerini yükseltirken dolar hızla değer kazandı. Türk piyasalarında ise faizlerde ani yükselişler gerçekleşti.

Piyasalar olumsuz etkilendi

Amerika faizlerindeki artış ve açıklanan veriler, Türk para piyasalarını da olumsuz etkiledi. Dolar/TL kuru 1.9460’a kadar yükseldi. Cuma gününü ise 1.9370 kapattı. Piyasada gösterge tahvilde (13 Mayıs 2015 vadeli tahvil) faiz yüzde 9.21 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]

Borsa, faiz ve dövizin yönünde etkili olacak gelişmelerin başında Merkez Bankası’nın toplantı sonuçları yer alıyor

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasaların yönünde bu hafta etkili olacak gelişmelerin başında, yurtiçinde Merkez Bankası’nın toplantısı bulunuyor. Yurtdışında ise küresel borsaların seyri ve Amerika verileri yine gündemde olacak önemli gelişmelerin başında yer alıyor.

Mısır takip edilecek

Mısır’da darbenin ekonomi alanında olumsuz etkileri, dünyada en çok petrol fiyatlarını yukarı itmesiyle yaşanıyor. Bu durum petrol ithal eden ülkemiz için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle yatırımcıların gelişmeleri yakından takip edilmesinde fayda bulunuyor. Para piyasalarında gözler Merkez Bankası’nın toplantısında olacak. Banka’nın faizlerde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Yurtdışında Amerika tahvil faizleri dikkatle takip edilecek diğer konu başlığı olarak bulunuyor.

Dolarda seyir dalgalı

Dolarda henüz kalıcı bir geri çekilmeden bahsedemiyoruz. Bu hafta dolar ile euro’nun veri ve haber akışına göre dalgalı hareket etmesi muhtemel gözüküyor. Kalıcı geri çekilmelerin söz konusu olması için 1.92 ve daha altta 1.91 destek noktaları kırılmalı.

BORSADA NELER OLUYOR? SiZ SORUN BiZ YANITLAYALIM

Kurula başvuru yaptı

Soru: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hissem var. Şirketin geri aldığı paylar hakkında bilgi istiyorum. Cemal ENGİN Cevap: Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı geri alım programı kapsamında bulunan 3.96 milyon adet payına ilişkin olarak, mevzuata göre geri aldığı payların şirket aktifinde taşınmaya devam etmesine izin verilmesi ve şirketin mevcut sermaye azaltımı başvurusunun bu talebin sonuçlandırılmasının ardından dikkate alınması hususunun değerlendirilmesi için Kurul’a başvuruda bulundu. Bu konuyla ilgili olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu sitesinden yapılacak açıklamaları takip edebilirsiniz.

Yatırımı olumlu etkileyecek

Soru: Royal Halı hissesini bir süredir izliyorum. Şirketin yeni bir anlaşması var mı? Serhat UZUN/İstanbul Cevap: Royal, almış olduğu dört adet Van de Wiele halı tezgahının üretime başladığını kapasiteyi yüzde 20 artırdığını ve toplam ciroya katkısının yüzde 10 olmasını beklendiğini açıkladı. İplik üretimi için alınan Tricolor üretim hattı ile yıllık iplik üretim kapasitesini yüzde 10 oranında artacak olması olumlu gözüküyor.

Satın alma kararı var

Soru: Denizbank’ın iştirak satış var diye duydum. Doğru mu? Mustafa GÜRKAN/İstanbul Cevap: Denizbank, iştiraki olan Deniz Finansal Kiralama’nın elinde bulunan yüzde 7.82’lik yine banka iştiraki Denizbank AG payını, 58.748.593 euro bedelle satın alma kararı aldığını açıkladı.

BAĞIMSIZ ÜYE ATANDI

Soru
: Turkcell ile ilgili Sermaye Piyasası Kurulu’nun son kararı nedir? Atamalarda herhangi bir gelişme oldu mu? Bekir ŞEN/İstanbul Cevap: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Turkcell yönetim kuruluna iki bağımsız üye atadı. Bu atamalarla SPK’nın Turkcell Yönetim kuruluna atadıgı kisi sayısı 5’e yükseldi. Kalan 2 kisilik boş koltuk için SPK Sonera, Cukurova ve Alfa’nın her birinden 2 kisilik bir listeyi 15 gün içinde kurula sunmasını istedi. Yeni yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp SPK’ya bu yetkinin tanınmasından sonra atamalar kısa zaman içinde bekleniyordu. Böylece yönetim kurulunda gerekli olan 5 kişilik karar yeter sayısına ulaşıldı. Yeni torba yasayla birlikte SPK’ya bağlı Yatırım Tanzim Merkezi’ne Genel Kurul’un yetkilerinin gerekli koşullar altında kullanma hakkı da tanınıyor. Bu yasaya gore Turkcell Holding’in katılımı olmaksızın Genel Kurul’da karar alınabiliyor.

ZARARDAN KARA GEÇTİ

Soru:
Petkim’in kârı nasıl geldi? Şirket zarar mı açıkladı? Geçen seneye göre kârlılık durumu hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum. Serkan CAN/İstanbul Cevap: Petkim, 2013 2. çeyreğinde zarar açıklaması beklenirken, 1.1 milyon TL net kâr açıkladı. Buna göre şirketin 2013 ilk 6 aylık dönem net kârı 5.5 milyon TL olarak gerçekleşti.

Prim üretimi artıyor

Soru: Anadolu Hayat’ın prim üretimi nedir? Ali KUN/İstanbul Cevap: Anadolu Hayat, 2013 Ocak-Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 254.543.478 TL prim üretimi gerçekleştirdi

KAP’tan takip edebilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: Emlak Konut Gayrimenkul hissem var. Şirketin Kayabaşı projesi ile ilgili bilgi verir misiniz? Cihan EREN/İstanbul Cevap: Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İstanbul Kayabaşı Projesi altyapı işleri ihalesinde 6 teklif aldığını açıkladı. Şirket projelerinden İstanbul Kayabaşı Emlak Konutları 1. Etap 4. Kısım Konut İle Ada İçi Altyapı ve Çevre Düzenleme İnşaatları İşi ihalesinin 1. Oturumunda alınan 1. tekliflere ilişkin bilgilere göre sözkonusu altyapı işleri için en düşük 84.9 milyon TL, en yüksek ise 89 mulyon TL teklif geldi. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden takip edebilirsiniz

Gelişmeler Aslan Beton ile ilgili

Soru: Aslan Çimento’da son gelişmeler neler? Samet ÜSTÜN/İstanbul Cevap: Aslan Çimento hakim ortağı OYAK, Aslan Beton’da bulunan yüzde 24.24 oranındaki hissenin 8.806.600 TL bedel üzerinden Aslan Çimento’ya satılarak Aslan Beton’un Aslan Çimento’nun iştiraki haline getirilmesi; bu işlemin tamamlanmasının ardından Aslan Beton, As-San İnşaat, Birtaş Birlik ve Marmara Madencilik’in Aslan Çimento bünyesinde birleştirilerek tüzel kişiliklerinin son verilmesi konularını Aslan Çimento’ya tavsiye etme kararı aldı

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder