Esra Karayel Gözler enflasyonda
HABERİ PAYLAŞ

Gözler enflasyonda

Piyasaların yönünde Amerika verileri ve yurtiçinde Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamalar etkili oldu

[[HAFTAYA]]

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU

Piyasaların yönünde yurtdışında Amerika verileri ve açıklamalar etkili oldu. Yurtiçinde ise haftanın en önemli gündem maddesi, Merkez Bankası faiz toplantısıydı. Endeks haber akışına göre dalgalı seanslarla birlikte, cuma gününü 78 bin 472 puan seviyesinden kapattı.

Olumlu haberler destekliyor

Dünya borsalarından yorgunluk sinyallerine gelmesine rağmen petrol fiyatlarındaki gerileme, Türk Lirası’nın değer kazanması ve Irak ile ihracatın artmaya devam etmesi, borsayı destekleyen önemli haberler oldu.

Haberin Devamı

Para piyasalarında gözler Merkez Bankası toplantısındaydı. Banka, öngördüğüm gibi faiz indirim kararı aldı. Bir hafta vadeli repo faizini yüzde 9.5’ten yüzde 8.75’e çekti. Dış likiditede iyileşmesiyle birlikte, enflasyonda önemli bir düşüşün olacağını işaret eden açıklamalar geldi.

Para piyasaları yatay seyirde

Tahvil ve bono piyasasında yatay seyir vardı. İki yıl vadeli gösterge tahvil (24 Şubat 2016) yüzde 8.25’den kapanış yaptı. Dolar/TL ise Cuma günü 2.12 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Enflasyon verilerinde beklentiler dahilinde düşüş olması durumunda endekste yukarı hareket hız kazanabilir

GELECEK HAFTA NE OLACAK

Borsa İstanbul’da endeksin yönünde bu hafta etkili olacak gelişmelerin başında enflasyon verileri geliyor. Merkez Bankası tarafından önemli bir düşüş beklentisi var. Yatırımcılar düşüş sınırlı kalırsa dalgalı hareketlere hazırlıklı olmalı ve mevcut pozisyonlarını korumalı.

79 bin seviyesi test edilebilir

Borsa İstanbul’da endekste beklentiler dahilinde veriler açıklanması durumunda, ilk etapta 79 bin ve daha sonra 79 bin 500 direnç seviyelerine doğru hareket gerçekleşebilir. Önemli destek 77 bin seviyesinde.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Sermaye artırımı olacak

Soru:

Tukaş hissem var. Şirketle ilgili son gelişmeler nedir? Hüseyin KİBAR/İstanbul

Cevap:

Tukas Gıda ile ilgili son gelişme çıkarılmış sermayesi konusunda bulunuyor. Şirketin 100 milyon TL olan çıkarılmış sermayesinin, nakit olarak 172 milyon 650 bin TL ve özkaynaklar altında yer alan özsermaye enflasyon düzeltmesi farklarından (bedelsiz) 1 milyon 894 bin 212 TL olmak üzere, toplam 174 milyon 544 bin 212 (yüzde 174.54) TL artırılarak 274 milyon 544 bin 212 TL’na çıkarılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Kredi iki dilimden oluşuyor

Soru:

Şekerbank’ın aldığı sendikasyon kredisi hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Hamdi CAN/İstanbul

Cevap:

Şekerbank, 32 milyon dolar ve 85.5 milyon euro olmak üzere iki dilimden oluşan toplam yaklaşık 150 milyon dolar tutarında bir yıl vadeli sendikasyon kredisi aldı. Dış ticaretin finansmanında kullanılacak olan kredinin toplam maliyeti Libor+1.40 (Euribor+1.40) oldu.

Prim üretimi geriledi

Soru:

Anadolu Hayat hissem var. Şirketin son prim üretimi nasıl gerçekleşti? Kemal MİRAY/İstanbul

Cevap:

Anadolu Hayat’ta Anadolu Hayat, Mayıs’ta 25.8 milyon TL brüt hayat prim üretimi gerçeklestirdi. Önceki yıla göre Mayıs prim üretimi yüzde 35 gerilerken yılın ilk beş aylık döneminde toplam prim üretimi 134 milyon TL oldu. Şirket prim üretimi verisinin kırılımını vermedi ancak tüketici kredilerindeki yavaşlama ve mevduat oranlarındaki artış nedeniyle, yıllık gelir sigortalarından çıkıslar, prim üretimindeki düşüşün temel nedenleri gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Spk'dan onay aldı

Soru:

Trakya Cam’da sermaye artışı ile ilgili onay hakkında bilgi verir misiniz? Cemal ŞENGÜL/İstanbul

Cevap:

Trakya Cam, çıkarılmış sermayesinin 710 milyon TL’den 739 milyon TL’ye tamamı 2013 kârından karşılanacak şekilde artırılması nedeniyle ihraç edilecek 29 milyon TL tutarındaki paylara ilişkin ihraç belgesi, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından onaylandı.

Kap'tan takip etmeli

Soru:

Aselsan borçlanma aracı ihraç edecek diye duydum. Bu konuda bilgi istiyorum. Reşat AKI/İstanbul

Cevap:

Aselsan, 250 milyon TL’ye kadar borçlanma aracı ihraç etmeyi planlıyor. Şirket Sermaye Piyasası Kurulu’na bir yıl içerisinde 250 milyon TL’ye kadar 6 aydan 3 yıla kadar vadeli, TL cinsinden, yurtiçinde bir veya birden çok seferde borçlanma aracı ihraç etmek amacıyla başvuruda bulundu. Borçlanma aracının faizi benzer vadeli devlet borçlanma araçlarının üzerine 100 baz puan ile 350 baz puan arasında belirlenecek ek faiz oranının eklenmesi suretiyle tespit edilecek. Açıklamaları Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) sitesinden takip edebilirsiniz.

Başvuru olumlu sonuçlandı

Soru:

Doğan Grubu’nda devir ile ilgili son gelişmeler nedir? Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Hakan SOLMAZ/İstanbul

Cevap:

Doğan Şirketler Grubu, doğrudan bağlı ortaklığı Doğan Yayın Holding A.Ş.’yi tüm aktif ve pasifi ile birlikte bir bütün halinde devralması suretiyle şirket bünyesinde birleşilmesi işlemi kapsamında, Sermaye Piyasası Kurulu’na yapmış olunan başvuru ‘olumlu’ sonuçlandı. Buna göre Dogan Holding hissedarları 0.67 TL/hisse, Doğan Yayın Holding hissedarları 0.5TL/hisse bedel üzerinden ayrılma haklarını kullanabilecekler.

Kuruluş işlemlerini tamamladı

Soru:

Ditaş Doğan hissesini izliyorum. Yeni bir şirket kurduğu yönünde haberler geldi. Bu konuda bilgilendirir misiniz? Can PINAR/İstanbul

Cevap:

Ditaş Doğan Yedek Parça yüzde 100 oranında pay sahibi olduğu ve ürettiği ürünlerin; Amerika kıtasında satış ve pazarlama faaliyetlerini yürütecek, 100 bin dolar sermayeli Ditas America LLC unvanlı şirketin kuruluş işlemleri Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletinde tamamladı.

Fabrika yatırımı bitti

Soru:

Eczacıbaşı Yapı’da son gelişmeler nedir? Murat AKKAYA/İstanbul

Cevap:

Eczacıbaşı Yapı, Rusya’da kurulu yüzde 100 sermayesine sahip olunan ‘Vitra Bathroom Product LLC’ unvanlı şirketin bağlı ortaklığının seramik sağlık gereçleri üretimi amacıyla, yapmakta olduğu fabrika yatırımını tamamladı. Fabrikanın 250 bin adet üretim kapasitesi var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder