Bilim - Teknoloji Google ve Apple; aynı anda!
Paylaş
Google ve Apple; aynı anda!

İki ABD'li dev, Google ve Apple, yılların yasağını aynı anda, işte böyle kaldırdılar!

Google, Android geliştiricilerine İran'da bedava uygulama sunabileceklerini söylerken, Apple İran'ı ürünlerinin satılması yasak olan ülkeler arasından çıkardı. Böylece iki ABD'li teknoloji devi, İran'a uygulanan boykotu bir nevi kaldırmış oldu.

Haberin Devamı

"Geliştiriciler, bugünden itibaren bedava uygulamalarınızı İran'da aktif hâle getirebilirsiniz." Google bu cümleyi Pazartesi günü bir Google+ post'unda kullandı.

Davranış şeklindeki bu değişikliğin, ABD'nin İran üzerine uyguladığı satış yasağının mayıs ayında tüketici iletişimi ile ilgili olan kısmının kaldırılması ile alakalı olduğu varsayılabilir. 1990'dan beri ürünlerin İran'a ihracatı yasaklıydı ama Haziran ayındaki başkanlık seçimlerinden önce ABD bu yasağı kaldırma kararı aldı.

Yeni lisans ile serbest bırakılan teknoloji, aylık ödeme isteyen hizmetler, web dolaşımı, blog kullanımı, chat, email, sosyal ağlar gibi internet üzerinden iletişim için gerekli olan program ve donanımları içeriyor. Yeni lisans aynı zamanda cep telefonları, uydu telefonlar, kişisel dijital asistanlar, bilgisayarlar, tüketici ağ ekipmanı gibi ürünleri de kapsamakta.

Haberin Devamı

Bu lisansa en hızlı cevap veren Google oldu. Bahsi geçen uygulamaları İran'da serbest bırakan Google'a ise çok geçmeden Apple'dan cevap geldi. Apple karşılık olarak İran'da ürünlerinin satış yasağını kaldırdı.

Böylelikle iki firmanın izin vermeye başladığı ürünler Android tarafında bedava uygulamalar ve uygulama içi ödeme alan uygulamaları kapsarken, Apple tarafında iPhone, iPad, Mac ürünleri ve ilgili programları kapsamış oldu.

Lisansta yapılan bu değişiklik ve izin verilen ürünler ile İran halkının kendini İran devletinin baskılarına karşı savunmasının amaçlandığı söyleniyor...

Resimlerle: Android 4.3'ten ekran görüntüleri!

Kaynak: CHIP Online