Yaşam Gizli eserler günyüzüne çıkıyor

Gizli eserler günyüzüne çıkıyor

Paylaş
Gizli eserler günyüzüne çıkıyor

Dolmabahçe Sarayı'nın depolarında saklanan değişik dönemlere ait 5 bin obje ziyarete açılıyor

Dolmabahçe Sarayı'nın eskiden mutfak olarak kullanılan bölümünün yeniden düzenlenmesiyle oluşturulan ve bu ay içerisinde ziyarete açılması planlanan ''Saray Koleksiyonları Müzesi''nde, aralarında çocuk kıyafetleri, yazı takımları, el yazmaları, seccadeler, kristal ve altın kaplama yemek takımları, sinema makinesi, sobaların da bulunduğu yaklaşık 5 bin obje ziyaretçiyle buluşacak.

Konuyla ilgili bilgi veren TBMM Milli Saraylar Daire Başkanı Yasin Yıldız, müze oluşturma fikrinin Milli Saraylar envanterinde bulunan 70 bin objeyi saraylarda sergileme imkanının olmamasından ortaya çıktığını söyledi.

Yıldız, eserlerin depolanmasına 2006 yılında başlanan müzede 19. yüzyılın özgün eserlerinin, dönemin yaşam biçimini ve saray ortamındaki gündelik hayatı topluma anlatmak amacıyla bir araya getirildiğini belirtti.

Müzenin depo bölümünde, yaklaşık 43 bin objenin bulunduğunu, bu sayının yakında restorasyonu tamamlanan eserlerle 50 bine çıkacağını ifade eden Yıldız, bunlar arasından seçilen 5 bin civarındaki objenin, düzenlenecek törenle açılacak müzede sergileneceğini kaydetti.

Haberin Devamı